Έρ. Μπόζ: “Παραμένει δύσκολη η καθημερινότητα στην πόλη – 2000 περίπου τα άτομα με τύφλωση στον Ν. Ξάνθης»

Με αφορμή την χθεσινή ημέρα λευκού μπαστουνιού… 

«Τίποτε ακόμη με τα ηχητικά φανάρια στην Ξάνθη – Συνεχίζουν… κατειλημμένες οι κίτρινες γραμμές γραμμές”, επισημαίνει ο ίδιος στην «Θ»

Ημέρα λευκού μπαστουνιού η χθεσινή και η “Θ”, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αφιερώνει ένα ρεπορτάζ στους τυφλούς και αμβλύωπες συμπολίτες μας, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα και στην κίνησή τους σε δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης, με τα τελευταία να γεμίζουν με αυτοκίνητα, με δίκυκλα αλλά και τραπεζοκαθίσματα επάνω στις κίτρινες γραμμές.

Την ίδια στιγμή χρονίζει το.. πάγιο αίτημά τους για την τοποθέτηση ηχητικών φαναριών. 

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τους αριθμούς των ατόμων με τύφλωση στον Ν. Ξάνθης, μίλησε στην “Θ” ο Πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Θράκης κ. Ερσίν Μποζ. 

“2000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ”

Αναλυτικότερα αναφορικά με τον αριθμό των τυφλών στην Ξάνθη κ. Μποζ, ανέφερε στην “Θ” τα εξής: “Δεν είναι όλοι οι τυφλοί μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης. Τα μέλη μας είναι γύρω στα 160 άτομα, όμως ο αριθμός, με βάση κάποιους αριθμούς μητρώου πού χρησιμοποιούνται για τα προνοιακά επιδόματα κλπ- είναι σίγουρα γύρω στα 2.000 άτομα σε όλο τον Νομό Ξάνθης. Αυτός ο αριθμός βέβαια είναι δυναμικός. Κάθε χρόνο έχουμε εγγραφές. Επειδή σαν Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης έχουμε μία καθημερινή παρουσία σε διάφορα σημεία της πόλης και επειδή προσπαθούμε να λύσουμε διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας κυρίως (επαναξιολόγηση στα ΚΕΠΑ, παρεμβάσεις σε υπηρεσίες και φορείς για το σεβασμό του δικαιώματος και της προτεραιότητας, συνοδεία σε γιατρούς, υπηρεσία “Πάμε Μαζί” κλπ) μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουμε περισσότερο κόσμο και να τους φέρνουμε κοντά μας, στους κόλπους του συλλόγου μας. Βεβαίως πάντα υπάρχει ανοιχτή δυνατότητα εγγραφής νέων μελών. Δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός”.

“ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ- ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ.. ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ”

Αναφορικά με το αν έχουν ικανοποιηθεί κάποια από τα βασικά αιτήματα των τυφλών της πόλης μας, από τους – κατά καιρούς- αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Δήμου Ξάνθης, ο ίδιος επισήμανε ότι “πράγματι αναφορικά με τα ηχητικά φανάρια, υπάρχει αυτό το αίτημα από την αρχή της διοίκησης του κ. Δημαρχοπόπουλου ακόμη. Και πάντα ακούγαμε υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα κλπ, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί κάτι ακόμα. Είχαμε κάνει προτάσεις και για το πού θα θέλαμε ακριβώς να τοποθετηθούν τα φανάρια, είχαμε επιλέξει και κάποιες εταιρείες και είχαμε συστήσει στις δημοτικές αρχές και εταιρείες με τις καλύτερες προδιαγραφές που καλύπτουν τα “θέλω” μας. Με τη νέα δημοτική αρχή, θα έλεγα ότι είμαστε σε στάση αναμονής και περιμένουμε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Βέβαια ο “μήνας του μέλιτος” δεν κρατά πολύ. Θα ξεκινήσουμε φυσικά να ασκούμε πίεση, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, μήπως καταφέρουμε τελικά κάποια στιγμή να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρό μας. Γιατί θα είναι πραγματικά κάτι που θα βολεύει πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που κινούνται είτε με μπαστούνι αλλά και τους ανθρώπους που είναι αμβλύωπες. Θα τους βοηθά πάρα πολύ στην καθημερινότητα τους ώστε να μπορούν να κινούνται μόνοι τους και με ασφάλεια μέσα στην πόλη. Έχουμε συναντηθεί με τη νέα διοίκηση, έχουμε κάνει επικαιροποίηση των αιτημάτων μας, στείλαμε ξανά τα σημεία στα οποία θα επιθυμούσαμε να τοποθετηθούν τα ηχητικά φανάρια, δώσαμε ξανά την εγκύκλιο με τις προδιαγραφές πού θα πρέπει να τηρηθούν, ενημερώσαμε ξανά για την ύπαρξη κάποιων εταιρειών πού τοποθετούν αυτά τα ηχητικά φανάρια και αυτή τη στιγμή είμαστε σε στάση αναμονής. Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα της καθημερινότητας, συνεχίζουν να υπάρχουν τα προβλήματα στους οδηγούς οδευσης (κίτρινες γραμμές), συνεχίζουν οι συμπολίτες που μας είτε να έχουν άγνοια για το τι ακριβώς είναι αυτό και πού αποσκοπεί και βεβαίως διάφορα μαγαζιά εστίασης, ψυχαγωγίας κλπ συνεχίζουν να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα, παρτέρια κλπ ή να παρκάρουν ποδήλατα, αυτοκίνητα και μηχανάκια σε αυτές. Γίνεται ένας συνεχής αγώνας και παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε. Πρωτίστως κάνουμε ενημερώσεις, στην συνέχεια προειδοποιήσεις και εφόσον αυτό το πράγμα συνεχιστεί, ενημερώνουμε και την Τροχαία ή την Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα που υπάρχουν. Υπάρχει, θα έλεγα, ανταπόκριση και από την πλευρά τους αλλά όχι σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Επίσης συνεχίζεται το θέμα και με τις θέσεις σταθμευσης ΆμεΑ. Δικαιούχοι για να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος είναι και τα άτομα με τύφλωση. Οι θέσεις στάθμευσης αυτές δεν είναι μόνο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Και εκεί όμως υπάρχουν καθημερινά προβλήματα. Ο καθένας βάζει εκεί “για πέντε λεπτά” το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα όταν θα έρθει η ώρα του δικαιούχου να είναι πάντα κατειλημμένη η θέση”.

” Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ “

Κλείνοντας ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, σημείωσε ότι “εννοείται ότι παραμένει δύσκολη η καθημερινότητα στην πόλη. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάλλιστα και μία μητέρα με ένα μωρό σε καρότσι. Δεν έχουν υπάρξει θεαματικές βελτιώσεις. Ναι, γίνονται κάποιες βελτιώσεις, αλλά θέλουμε ακόμη πάρα πολύ χρόνο. Για να βελτιωθεί όλο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή της στάσης, της νοοτροπίας και της κουλτούρας των συμπολιτών μας. Επάνω σε αυτή τη βάση, έχουμε ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια και δουλεύουμε πάρα πολύ με τα μικρά παιδιά. Πέρσι, επισκεφτήκαμε 24 σχολεία και μπήκαμε σε 56 τμήματα δημοτικών, νηπιαγωγείων, γυμνασίων και λυκείων. Επίσης επισκεφτήκαμε και το πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή (το τμήμα κοινωνικής εργασίας) καθώς θέλουμε να ενημερώσουμε μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια και να ευαισθητοποιήσουμε την ενσυναίσθηση των παιδιών και των ενηλίκων”. 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του εορτασμού της εβδομάδας δημόσιας υγείας, τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης και την Γ’ Τάξη του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης “Οικία Μάνου Χατζιδάκι”.