Έρευνα της «Θ»: Γι’ αυτό δεν αξιοποιούνται τα ακίνητα του δημοσίου στο Ν. Ξάνθης και σε όλη την επικράτεια

Στο μεγάλο ερώτημα αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους μπλοκάρει η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου – που ανήκουν στην ΕΤΑΔ (κάμπινγκ, λουτρά, ακίνητα – φιλέτα, ΞΕΝIΑ κλπ) αν και το πνεύμα είναι πρόθυμο από πλευράς οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης τουλάχιστον, απαντά αποκλειστικά μέσα από την “Θ” ο γνωστός οικονομικός αναλυτής και πρόεδρος του ΕΠΑΜ κ. Δημήτρης Καζάκης. 

Ο ίδιος αναφέρεται και στην Κτηματική Υπηρεσία η οποία αποτελεί (μαζί με την ΕΤΑΔ και άλλες εταιρείες) θυγατρική πλέον του υπερταμείου, η οποία μάλιστα από την επόμενη σεζόν θα διαχειρίζεται και τα έσοδα από τις μισθώσεις των beach bars κατόπιν σχετικών διαγωνισμών. Έσοδα τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο κάνεις δεν ξέρει πού πηγαίνουν. 

Τέλος ο κ. Καζάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ, σημειώνει με έμφαση ότι το… “κουμάντο” το κάνουν οι ευρωπαίοι, οι οποίοι θέτουν και τους δικούς τους όρους, σημειώνοντας με έμφαση ότι “η χώρα πρέπει να ζει με δανεικά”.

Πιο αναλυτικά ο κ. Καζάκης, ανέφερε στην “Θ” ότι: 

“Η Κτηματική Υπηρεσία όπως και η ΕΤΑΔ, είναι θυγατρικές του υπερταμείου, από την εποχή των μνημονίων. Όλα αυτά είναι θυγατρικές της εταιρείας ελληνικών συμμετοχών που είναι το υπερταμείο. Και αυτή εντάχθηκε προσφάτως σε ένα καθεστώς κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου το οποίο πλέον εντάσσεται στο κύκλωμα ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων. Το τι γίνονται αυτά τα λεφτά κανένας δεν ξέρει. Δεν υπάρχει απολογισμός. Πάντως δεν εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποιος επωφελείται από αυτά τα πράγματα κάνεις δεν ξέρει”

Σε ερώτημα της “Θ” αναφορικά με τους λόγους που η ΕΤΑΔ κάνει ό,τι μπορεί για να μην δώσει προς αξιοποίηση ακίνητα του δημοσίου, ο ίδιος απαντά: 

“Υπάρχει νόμος στο τρίτο μνημόνιο από την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ και ισχύει και για τις εταιρείες που πλέον εντάσσονται στην ελληνική εταιρεία κρατικών συμμετοχών, δηλαδή στο υπερταμείο. Τίποτα δεν επιστρέφει στο δημόσιο από την περιουσία που έχει περάσει εκεί ακόμη και αν δεν υπάρχουν αγοραστές. Δηλαδή ακόμη και αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί με τα ιδιωτικό οικονομικά κριτήρια που έχουν βάλει (δηλαδή να το εκποιήσουν ή να το δώσουν σε ιδιώτες). Όλα αυτά ελέγχονται από τους δανειστές. Τα επιβάλλουν οι ευρωπαίοι δηλαδή. Όλα τα ακίνητα που ανήκουν στην ΕΤΑΔ δεν μπορούν αξιοποιηθούν υπέρ του δημοσίου με κανέναν τρόπο. Από την άλλη μεριά, το πώς θέλουν να τα αξιοποιήσουν αυτά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο”

Σε ότι αφορά την κατηγοριοποίηση των ακινήτων που εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ, ο κ. Καζάκης διευκρίνισε τα εξής:

“Υπάρχουν τρεις πηγές ακινήτων. Η πρώτη είναι τα ακίνητα του δημοσίου τα οποία έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και στις υπόλοιπες θυγατρικές εταιρείες (κτηματική κλπ) που είναι πλέον στο υπερταμείο. Υπάρχει όμως και η πηγή των ακινήτων που παίρνουν τα funds και τα services από τους δανειολήπτες. Αυτή η πηγή φαίνεται ότι έχει κορεστεί. Δεν ξέρουν δηλαδή τι να τα κάνουν και ήδη τα funds ενδιαφέρονται να βρουν επενδυτές κεφαλαίου και να φύγουν από τη χώρα. Και από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση προσανατολίζεται να τους δώσει τα λεφτά μέσω του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ”. Αυτό το πρόγραμμα εγγυάται  το 35% της ονομαστικής αξίας των δανείων που έχουν πάρει.

Εάν σκεφτεί κανείς ότι τα funds και τα services που έχουν πάρει τα δάνεια χωρίς να πληρώσουν δραχμή, φαίνεται ότι οδηγούνται προς τα εκεί. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα μετακινηθούν τα ακίνητα των δανειοληπτών που έχουν συσσωρευτεί στο δημόσιο. Η άλλη πηγή είναι περίπου 450.000 ακίνητα που έχουν χαριστεί στην ΑΑΔΕ. Δεν μπορούν δηλαδή να πληρώσουν οι άνθρωποι φόρους (και ιδιαίτερα κληρονομιάς κλπ) και τα εγκαταλείπουν στο δημόσιο (ΑΑΔΕ) ή τα παραχωρούν. Αυτές οι τρεις πηγές είναι ένα πολύ μεγάλο καλάθι ακινήτων, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί με τους χρηματιστικούς όρους που θέλουν οι ευρωπαίοι πρωτίστως. Οι δικοί μας εδώ είναι μεσάζοντες και παίρνουν βεβαίως το αντίτιμο του μεσάζοντα. Οι ευρωπαίοι είναι αυτοί που βάζουν τους όρους”.

Τέλος ο κ. Καζάκης σημείωσε τα εξής: “Συνεχίζουμε να είμαστε υπο καθεστώς του τρίτου μνημονίου και αυτή τη στιγμή το μεγάλο θέμα με τους ευρωπαίους είναι να βρουν ευκαιρίες αφενός και αφετέρου είναι και το γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο θέλουν να αξιοποιήσουν. Για αυτό και δεν πρόκειται να επιτρέψουν επενδύσεις που πάνε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Δεν τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη. Η χώρα πρέπει να ζει με δανεικά. Επίσης δεν είναι μόνο οι ευρωπαίοι αλλά και οι ντόπιοι. Οι κυβερνώντες δηλαδή που και αυτοί δεν θέλουν. Θέλουν λοιπόν να το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί να το δώσουν στο δήμο; Τι μπορούν να περιμένουν από τον δήμο ή από κάποιον ιδιώτη ο οποίος δεν είναι διαπλεκόμενος και θέλει να κάνει μία δουλειά; Για αυτό και μπλοκάρουν τα πάντα. Έχουμε τους ευρωπαίους,  έχουμε και τους ντόπιους τους δικούς μας. Γιατί αν ήθελαν οι δικοί μας, υπήρχαν τρόποι να παρακαμθούν όλα αυτά. Στο κάτω κάτω της γραφής κυβέρνηση είναι. Και επίσης όλα αυτά που μας έχουν επιβάλλει είναι αδιανόητα ήταν με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. Επομένως αν μία κυβέρνηση τα αγνοήσει όλα αυτά και προχωρήσει, δεν πρόκειται να της πει κανένας τίποτα”.