Έρευνα των «Πολιτών για την Ξάνθη»: Δυσαρεστημένοι σφόδρα από την δημοτική αρχή και την «εικόνα» του δημάρχου, οι Ξανθιώτες

Ο Δημ. Πολυχρόνης εξηγεί στην «Θ» όλη την διαδικασία και μιλά για τα συμπεράσματα και τα «ευρήματα» που ανέκυψαν

 

Έρευνα, που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών της Ξάνθης, αναδεικνύοντάς παράλληλα την δυσαρέσκεια των δημοτών από την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή και τον νυν Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, πραγματοποίησαν οι «Πολίτες για την Ξάνθη».

Την παραπάνω έρευνα επιμελήθηκε ο Δημήτρης Πολυχρόνης (Μαθηματικός), ο οποίος μίλησε στην «Θ» για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη, αλλά και για τα βασικά συμπεράσματα αυτής.

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ

«Χρησιμοποιήθηκε ένα ερευνητικό εργαλείο, το ερωτηματολόγιο 25 ερωτημάτων. Υπ αυτήν την έννοια, εξασφαλίσαμε ότι εάν κάποιος θέλει να απαντήσει πολλές φορές στην έρευνα, θα του ήταν δύσκολο να απαντήσει κάθε φορά σε 25 διαφορετικά ερωτήματα. Οπότε ένα στοιχείο εγκυρότητας και αξιοπιστίας ήταν αυτό. Επίσης κοιτάξαμε να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα από όλη την κοινωνία, για αυτό και βάλαμε στην αρχή τα δημογραφικά στοιχεία (φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, ιδιότητα κλπ). Έτσι έχουμε απαντήσεις από όλο το «φάσμα» της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά της κάθε κοινωνικής ομάδας. Το ίδιο ισχύει και για το φύλο και για την ηλικία. Παρατηρούμε επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλικίας, είναι νέοι άνθρωποι. Μιλούμε δηλαδή και για παραγωγικές ηλικίες αλλά και για ηλικίες που έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια και τριβή με το διαδίκτυο, αφού η συγκεκριμένη έρευνα έγινε διαδικτυακά. Ήταν μέσα από το facebook, από τις ιστοσελίδες και οποιοδήποτε άλλο μέσο βρίσκεται από το ιντερνετ. Δώσαμε ένα χρονικό περιθώριο δέκα ημερών, γιατί τόσο υπολογίσαμε ότι θα χρειαστεί περίπου για να απαντήσει το αντιπροσωπευτικό δείγμα των 500 ατόμων, με βάση και άλλες έρευνες που χρειάζονται περίπου τόσες μέρες για ένα δείγμα 500 ατόμων» εξήγησε ο κ. Πολυχρόνης στην «Θ».

«ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΔΡΟΜΟΙ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ»

Αναφορικά με τα βασικά συμπεράσματα, ο ίδιος επισημαίνει ότι «την συγκεκριμένη έρευνα την κάναμε όχι μόνο για να διαπιστώσουμε κάποια προβλήματα που ήδη τα γνωρίζαμε, αλλά κυρίως για να δούμε τι θεωρούν σημαντικό, έναντι άλλων προβλημάτων οι πολίτες. Αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά, καθώς όλοι οι άνθρωποι δηλώνουν απογοητευμένοι από την κινητικότητα και αυτό φαίνεται και από τα πεζοδρόμια και από τους δρόμους που παίρνουν κακή βαθμολογία, όμως ακόμη περισσότερο από τους ποδηλατόδρομους, που είναι συντριπτικά μεγαλύτερο το ποσοστό από τα άλλα δύο. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται, γιατί δεν είναι μια διαπίστωση την οποία την κάνουμε μεταξύ μας. Φαίνεται ότι είναι και μια πεποίθηση που συναντούμε από τους πολίτες. Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι το πράσινο, καθώς μπορεί η Ξάνθη να είναι κατά τα άλλα μια πράσινη περιοχή (είναι στους πρόποδες ενός βουνού που έχει πράσινο) όμως η πόλη μέσα δεν έχει πράσινο και αυτό φαίνεται, αφού το 87% περίπου των πολιτών δηλώνουν μέτρια ή λίγο ευχαριστημένοι από το πράσινο στην πόλη. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό εύρημα, είναι η σημαντικότητα των προβλημάτων των πολιτών. Είχαν την δυνατότητα να απαντήσουν πολλαπλά σε ερωτήματα. Για παράδειγμα οι πολίτες θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα τα αδέσποτα (σε ποσοστό 70%), έπειτα είναι οι κακοτεχνίες στους δρόμους (65,2%) και η προσβασιμότητα των ΑμεΑ (56%). Επίσης, είδαμε ότι υπάρχει και υψηλός βαθμός συσχέτισης σε ο,τι αφορά τα αδέσποτα ανά περιοχή. Είδαμε δηλαδή ότι τα αδέσποτα δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο παρατηρείται γενικότερα στην πόλη, αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένες περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα (αστικός συνοικισμός 86%, κέντρο πόλης 82%, Κυψέλη 70%). Βάλαμε τις τρεις μεγαλύτερες περιοχές. Κάτι τελευταίο που θεωρώ πολύ σημαντικό και ήταν και ένας λόγος που το βάλαμε στην έρευνα, είναι η πεποίθηση των πολιτών για τα δημοτικά τέλη, όπου το 76% θεωρούν ότι είναι υψηλά, το 13% θεωρούν ότι είναι φυσιολογικά και 1,5% θεωρούν ότι είναι χαμηλά. Όμως εδώ υπάρχει και ένα σημαντικό εύρημα. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που θεωρούν ότι είναι φυσιολογικά τα δημοτικά τέλη, το 83% θεωρούν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές. Ποσοστό που είναι συντριπτικό».

«ΑΠΟ…ΚΑΚΗ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΑΝΘΗΣ…»

Σε ο,τι αφορά την δημοφιλία του κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, ο κ. Πολυχρόνης σημειώνει ότι «νομίζω πως αυτό ήταν κάτι που το περιμέναμε και όχι επειδή είμαστε μια αντίπαλη δημοτική παράταξη, αλλά και από τις συνομιλίες μας με τους πολίτες για την άποψή τους για τον κ. Δήμαρχο. Αυτό αποτυπώθηκε, καθώς το 60% των συμπολιτών μας, θεωρεί ότι είναι κακή και πολύ κακή η εικόνα του κ. Δημάρχου. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό που θεωρεί ότι είναι μέτρια και ένα ποσοστό 9.5% που θεωρεί ότι είναι καλή και πολύ καλή. Υπάρχει όμως και ένα 10% που δεν παίρνει θέση και σε αυτό πρέπει να δίνουμε πάντα σημασία. Αυτό είναι ένα ποσοστό που το παρατηρήσαμε σε όλες τις διακυμάνσεις της έρευνας, δηλαδή σε όλα τα επίπεδα. Είναι κάτι που δείχνει πως υπήρχε ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που δεν ήθελε να τοποθετηθεί σε κάποια πράγματα κυρίως στις υπηρεσίες (Δημοτικό Ραδιόφωνο, Κέντρο Πολιτισμού) όπου τα ποσοστά του «Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ» ήταν πάνω από 15% .