Εργατικό ατύχημα στην «Καθαριότητα» του Δήμου Ξάνθης – Παραλίγο ακρωτηριασμός εργαζόμενου

Φ. Χασάνογλου: «Έμπειρος και μόνιμος ο υπάλληλος – Απροσεξία και κακιά στιγμή»

Δ. Γαλανόπουλος: «Σύνηθες φαινόμενο στον κλάδο μας τα εργατικά ατυχήματα»

Ένα δυσάρεστο περιστατικό συνέβη στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης, καθώς την περασμένη Παρασκευή εργαζόμενος στο εν λόγω τμήμα, τραυματίστηκε στο χέρι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα στο Νοσοκομείο. Όπως ήταν φυσικό, άμεσα κινητοποιήθηκε όλη η απαραίτητη διαδικασία, ενώ όσον αφορά στην αιτία του ατυχήματος που λίγο έλλειψε να του κοστίσει το δάχτυλό του (μάλιστα κάποιοι έκαναν ήδη λόγο για ακρωτηριασμό) ο ίδιος – όπως αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος στην «Θ» – δήλωσε ότι ήταν απλά μια κακιά στιγμή.

Η «Θ» σε μια προσπάθεια να διερευνήσει περεταίρω το ζήτημα αλλά και να ανοίξει τον «φάκελο» των εργατικών ατυχημάτων, συνομίλησε με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης κ. Φερντούν Χασάνογλου αλλά και με τον πρόεδρο των Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης κ. Δημήτρη Γαλανόπουλο.

«ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ – ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ…»

Πιο αναλυτικά ο κ. Χασάνογλου, εξήγησε στην «Θ» ότι «πρόκειται για έναν μόνιμο εργαζόμενο ο οποίος είχε την εμπειρία. Είναι άνθρωπος που κατέχει την δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι το ατύχημα οφείλεται στην απροσεξία του, αφού κλείνοντας το καπό του φορτηγού, δεν πρόσεξε (ήταν αφηρημένος) και έγινε ο,τι έγινε. Η υπηρεσία κινητοποιήθηκε άμεσα, τον έφεραν στο νοσοκομείο ο προϊστάμενος και ο υπάλληλος της καθαριότητας, με ενημέρωσαν και άμεσα πήγα και εγώ στο νοσοκομείο. Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση της υγείας του και ήταν όλα καλά. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους έπρεπε να γίνουν κάποιες εξετάσεις και κάποιες άλλες ενέργειες. Δεν έχασε το δάχτυλό του. Πρόκειται για ένα κομμάτι από επάνω και εκείνο δεν είναι σίγουρο αν θα χαθεί. Αναφορικά με τις ανακοινώσεις της Λαΐκής Συσπείρωσης, θέλω να πω ότι δεν έχει καμία σχέση με την συντήρηση των μηχανημάτων κλπ. Στα μηχανήματα γίνονται έλεγχοι, συντηρούνται και αν δεν υπάρχει έλεγχος και έγκριση, το υπηρεσιακό όχημα δεν μπορεί να βγει σε κυκλοφορία, για να καλύψει τις ανάγκες της καθημερινότητας. Το συμβάν είναι ξεκάθαρο. Η αστυνομία ήρθε επί τόπου και ο εργαζόμενος δήλωσε ότι οφείλεται σε δική του απροσεξία. Γενικά, σχεδόν όλα τα ατυχήματα που συνέβησαν τελευταία, οφείλονται σε απροσεξία».

«ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝ»

«Το θέμα είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, ακόμη και όταν περπατάμε στον δρόμο. Η απροσεξία μπορεί να φέρει οπουδήποτε ατύχημα. Επίσης, αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δεν τους κάνεις να τρέξουν παραπάνω, ούτε ένα όχημα μπορεί να πάει παραπάνω, καθώς υπάρχει «κόφτης» και είναι συγκεκριμένα τα χιλιόμετρα. Είτε υπάρχει προσωπικό, είτε όχι, ο προγραμματισμός της διαδικασίας είναι ίδιος. Δεν αλλάζει. Αυτές είναι δηλώσεις που δεν ευσταθούν. Για αυτό βλέπετε και ότι κάποιες φορές δεν μπορούν να καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες της καθημερινότητας και όλο και κάτι μένει. Και από την άλλη, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να υπερβούν ούτε το ωράριο τους (δεν μιλώ για ΘΛΕ κλπ όπου όλοι κάνουμε υπερπροσπάθεια). Κάτι τέτοιο θα είναι πρόβλημα για τους εργαζόμενους και θα βγουν να το καταγγείλουν. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είμαστε μια «οικογένεια» στις υπηρεσίες. Μαζί ξεκινούμε και μαζί τελειώνουμε» συνέχισε ο  ίδιος, ενώ αναφορικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, σημειώνει οτι «υπάρχουν. Υπάρχει και προσωπικό ασφαλείας και πάντα προσπαθούμε να κάνουμε το παν, προκειμένου να μην συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα. Επίσης, η Δημοτική Αρχή έκανε μια σημαντική κίνηση καθώς ο εξοπλισμός είχε να αλλαχθεί 20 χρόνια. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλής ο εξοπλισμός που υπάρχει. Βέβαια ως Δημοτική Αρχή ήταν πολύ σημαντικό ότι ελήφθησαν οχήματα. Αυτό όμως έγινε για να διευκολύνει την καθημερινότητα γιατί η τεχνολογία αλλάζει. Αλλά σε ο,τι αφορά στο συγκεκριμένο εργαζόμενο (επειδή η Λαΐκή Συσπείρωση έλεγε ότι δεν γίνονται σεμινάρια κλπ) είναι εδώ και χρόνια μόνιμος και άρα έχει μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Σίγουρα δεν έπρεπε να γίνει, αλλά – δυστυχώς – δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την κακιά ώρα. Ήταν εν ώρα εργασίας και αμέσως ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Σίγουρα δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και πάντα λέμε – και το τονίζω και εγώ σε όλους – ότι είναι καλό να προσέχουν σε ο,τι και αν κάνουν».

«ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Γαλανόπουλος, τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοια ατυχήματα και δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου – τα περισσότερα γίνονται στον δικό μας κλάδο, δηλαδή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κυρίως συμβαίνουν στον χώρο της καθαριότητας (αποκομιδή) που έχει να κάνει με μηχανήματα. Είναι, δυστυχώς, από τα συνηθισμένα φαινόμενα. Ειδικά οι άνθρωποι που είναι πίσω από το απορριμματοφόρο θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, αφού με την παραμικρή κίνηση είναι εύκολο να «πεταχτούν» από το όχημα και να δημιουργηθούν προβλήματα. Εξ ου και το γεγονός ότι ζητούμε και καλύτερο μηχανικό εξοπλισμό στους Δήμους και για αυτό και γίνονται κάθε λίγο σεμινάρια αλλά και απεργίες για αυτό το θέμα. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και είναι πολλαπλά τα προβλήματα που δημιουργούνται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το συγκεκριμένο είναι ένα σοβαρό επεισόδιο, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και θανατηφόρα ατυχήματα στον χώρο μας. Δυστυχώς, δεν μπορεί με 35-40 άτομα να βγάλεις την αποκομιδή σε τέτοια έκταση (Ξάνθη, Σταυρούπολη, Κιμμέρια κ.ο.κ). Είναι τεράστια η έλλειψη προσωπικού, κυρίως στον χώρο της καθαρότητας (όχι ότι δεν υπάρχουν αλλού ελλείψεις). Δυστυχώς όμως ο χώρος της καθαριότητας έχει τεράστιο πρόβλημα. Θα πρέπει η νυν και η επόμενη διοίκηση, όλοι, να σκύψουν το κεφάλι στα προβλήματα των εργαζομένων. Πήραν 109 άτομα στην Κοινωφελή και πήραν 7 άτομα στην καθαριότητα. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει η καθαριότητα με τόσο λίγα άτομα και να γίνει αποκομιδή, καθαρισμός κλπ; Είναι αδύνατον. Δυστυχώς, δεν ασχολείται κανείς με την καθαριότητα, πέραν από τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εξυπακούεται επίσης ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι στην «ατζέντα», ότι θα πρέπει να υπάρχει καινούριος εξοπλισμός, εκσυγχρονισμένος, ώστε να μην διατρέχει κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων που είναι κυρίως πίσω από τα απορριμματοφόρα».