Ερώτηση Χ. Ζεϊμπέκ (Νέα Αριστερά) για τα σκάνδαλα σε εποπτευόμενους φορείς από το ΥΠΑΑΤ

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την αδράνεια της κυβέρνησης αλλά και τα πολλαπλά σκάνδαλα στα οποία έχει καταδικάσει τον αγροτικό τομέα, όπως αποδεικνύεται και από την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξη & Τροφίμων να ζητήσει την παραίτηση σύσσωμης της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέθεσε ο Βουλευτής Ξάνθης και Τομεάρχης Αγροτικών με τη Νέα Αριστερά, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Ο κ. Ζεϊμπέκ σημειώνει πως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το βάθος της κρίσης που βιώνουν οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥπΑΑΤ, αλλά και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων του Οργανισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ) στα πέντε έτη διακυβέρνησης της ΝΔ, με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από:
• την επιβαλλόμενη από την ΕΕ επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από το Υπουργείο, λόγω της ανικανότητάς του να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Ενωσιακού και εθνικού δικαίου
• τις συνεχείς αλλαγές της πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ
• την επιβολή – από την ΕΕ στη χώρα μας – δημοσιονομικής διόρθωσης ύψους 281 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος για νέους καταλογισμούς
• τις λειψές και άδικες πληρωμές, τις καθυστερήσεις και τα λάθη που κόστισαν εκατομμύρια στους αγρότες
• την καταβολή των ενισχύσεων του 2022 με λάθος υπολογισμό δικαιωμάτων, που είχε ως συνέπεια να ζητηθούν επιστροφές από τους αγρότες ύψους 50 εκατ. €.
Ο Τομεάρχης Αγροτικών της Νέας Αριστεράς υπογραμμίζει πως η έγκαιρη, έγκυρη με ορθούς υπολογισμούς και δίκαιη καταβολή των ενισχύσεων είναι απαραίτητη για την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών, ενώ η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης – σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και τους καταλογισμούς από την ΕΕ – οδηγούν σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.
Επιπλέον προσθέτει πως οι καταγγελίες και οι αναφορές περί εκτεταμένων παρατυπιών στην κατανομή των επιδοτήσεων, με παραγωγούς, οι οποίοι φέρονται να επιδοτήθηκαν για ανύπαρκτες εκτάσεις ή ζώα, προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το πώς διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια (χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στην Eurostat έχουν δηλωθεί για το σύνολο της χώρας το 2021, 10.826.000 αιγοπρόβατα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου είναι 16.756.309, μία διαφορά που αγγίζει τα 6 εκατομμύρια αιγοπρόβατα).
Κλείνοντας, αφού τονίσει πως η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης εγείρει ερωτήματα μήπως είναι από σκοπιμότητα και όχι από ανικανότητα, για να διαιωνίζονται οι στρεβλώσεις και οι αδικίες στην κατανομή των ενισχύσεων