Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, δημιουργία e-shops και αναπτυξιακός νόμος τα τρέχοντα ενεργά «εργαλεία»
Στ. Αμοιράς: Στοχευμένα στις επιπτώσεις της πανδημίας τα προγράμματα – Υπάρχει ενδιαφέρον
Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα από επαγγελματίες –επιχειρηματίες της περιοχής μας, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που «τρέχουν», τα οποία τουλάχιστον θα τους δώσουν την ελπίδα για να μην κατεβάσουν «ρολά» μετά και από όλα τα δεινά – σε οικονομικό και όχι μόνον επίπεδο – που έφερε μαζί της, η πανδημία και η υγειονομική κρίση.
Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της ΠΑΜ-Υ, δημιουργία e- shops αλλά και «αναπτυξιακός νόμος» αποτελούν τα τρέχοντα «εργαλεία» οικονομικής στήριξης, όχι όμως απαραίτητα και ανάπτυξης.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλά ο συμπολίτης μας-σύμβουλος ανάπτυξης κ. Σταύρος Αμοιράς.
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Ειδικότερα ο κ. Αμοιράς ανέφερε στην «Θ» ότι:
Υπάρχει ενδιαφέρον, απλώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα προγράμματα είναι στοχευμένα στις επιπτώσεις της πανδημίας, οπότε οι ενδιαφερόμενοι εκ των πραγμάτων ζητούν να ενταχθούν, διότι τους αφορά άμεσα. Για παράδειγμα η «ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ» που έβγαλε η Περιφέρεια ΑΜΘ, είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Τα e-shops, για τα οποία προχθές βγήκε η προδημοσίευση, συγκεντρώνουν επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν μπορούμε δηλαδή να παραπονούμαστε όταν μιλάμε για ενδιαφέρον των επιχειρήσεων παρόλο που έχουν πληγεί από την κρίση. Βέβαια δεν μπορείς να πεις ότι αυτά τα προγράμματα είναι στην «σφαίρα» συζήτησης περί ανάπτυξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος γενικότερα. Όταν – για παράδειγμα, μιλάμε για πρόγραμμα e-shops μέχρι 5000 ευρώ- καταλαβαίνετε ότι αυτό από μόνο του δεν θα φέρει την ανάπτυξη. Είναι προγράμματα που δίνουν ακόμη μια μικρή ελπίδα, ένα ακόμη επιχείρημα σε έναν επιχειρηματία, να προσπαθήσει λίγο παραπάνω. Να μην τα παρατήσει και να μην εγκαταλείψει. Και πάντα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα, αυτοί που «κάτι κάνουν» και αυτοί που έχουν πληγεί παραπάνω. Ωστόσο και οι τρεις κατηγορίες εμφανίζουν ενδιαφέρον.
ΕΩΣ ΤΙΣ 31/3 Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ «ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ»
Σε ο,τι αφορά στα προγράμματα που «τρέχουν» σήμερα, ο κ. Αμοιράς εξηγεί ότι:
Για τις πιο μικρές επιχειρήσεις, είναι η «ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ» που βγήκε από την Περιφέρεια. Είναι ως τις 31/3/2021 και ο μεγαλύτερος όγκος των επιχειρήσεων έχει ήδη υποβάλλει. Εννοείται όμως πως πάντα κάποιοι μένουν και στο τέλος.
ΒΓΗΚΕ Η ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ E-SHOPS – 100% Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 5000 ΕΥΡΩ
Επιπλέον ο ίδιος επισημαίνει ότι:
Βγήκε επίσης προχθές η προδημοσίευση για τα e-shops. Ουσιαστικά αφορά ΜΟΝΟΝ καταστήματα λιανικού εμπορίου, τα οποία είτε έχουν φτιάξει ήδη το δικό τους e-shop είτε θέλουν να φτιάξουν το δικό τους e-shop από εδώ και πέρα. Η επιδότηση είναι 100%, απλώς το ποσό που μπορεί να ζητήσει κάποιος στο μέγιστο είναι οι 5000€. Για τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η προδημοσίευση, είναι λίγο περιορισμένο. Δεν είναι μόνον η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος. Έχει να κάνει και με την ψηφιακή βελτίωση των διαδικασιών μιας μικρής επιχείρησης. Θα πρέπει δηλαδή να συνοδεύεται και με πρόγραμμα εμπορικής διαχείρισης και με πρόγραμμα αποθήκης και να είναι σε δύο γλώσσες (Ελληνικά – Αγγλικά κατά κύριο λόγο) και επί της ουσίας θέλει να αναπτύξεις γενικότερα όλο το σύστημα πληροφορικής για να μπορέσεις να ενταχθείς. Για να μπορέσεις να τα προμηθευτείς όλα αυτά, πρέπει να δαπανήσεις ένα αρκετά υψηλό ποσό και δεν είναι μόνο η δαπάνη, αλλά και με το μετά. Διότι ενώ ήσουν στο κατάστημά σου και είχες μια ταμιακή και «χτυπούσες» μια απόδειξη, τώρα πρέπει να εγκαταστήσεις το πρόγραμμα, να το ενημερώσεις, να βάλεις τους κωδικούς, να βάλεις και φωτογραφίες στο e-shop, να αρχίσεις να εξοικειώνεσαι με την χρήση του, να σε εκπαιδεύσει κάποιος (γιατί στην αρχή δεν είναι ένα απλό πληροφοριακό σύστημα) κ.ο.κ. Οπότε όλο αυτό, ναι, θα επιβαρύνει έναν έμπορο που είναι μόνος του στο κατάστημα και πρέπει να βάλει όλα αυτά που του ζητά το πρόγραμμα (και από πλευράς κόστους, αλλά και από πλευράς χρήσης και αλλαγής διαδικασιών).
Περιμένουμε την προκήρυξη για αυτό το πρόγραμμα. Η προδημοσίευση έχει κάποιες αρχικές πληροφορίες και η προκήρυξη είναι το έγγραφο που θα εξειδικεύσει όλη την διαδικασία.
«ΤΡΕΧΕΙ» ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ 100.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ
Τέλος ο κ. Αμοιράς ενημερώνει ότι:
Αυτήν την στιγμή είναι σε ισχύ και ο Αναπτυξιακός Νόμος (μέχρι τις 31/3 του τρέχοντος έτους) , απλώς αφορά πιο μεγάλες επενδύσεις στην μεταποίηση κατά κύριο λόγο, στον τουρισμό και ξεκινά από επενδύσεις των 100.000 ευρώ και άνω. Και όμως το ενδιαφέρον συνεχίζει. Είναι αυτή η ελπίδα που έχουν όλοι μέσα τους ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει όλο αυτό και μετά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Οπότε αυτοί που πιστεύουν ότι ο τουρισμός είναι (και είναι) στην Ελλάδα μια ισχυρή βιομηχανία, νομίζω ότι έχουν την δυνατότητα να σκεφτούν λογικά και να επενδύσουν από τώρα. Είναι μια καλή ευκαιρία.