Δημ. Ψεμματάς: “Μετά θα λένε ότι φταίμε εμείς – Απαράδεκτη καθυστέρηση για τις τάφρους”
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις λόγω των καθυστερήσεων στην λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι του Ν. Ξάνθης.
Και παρά το γεγονός ότι ήδη έχει συζητηθεί το θέμα για κινητοποιήσεις, εντούτοις σκέφτονται πώς στην περίπτωση που συγκεντρωθούν και κινητοποιηθούν από κοινού, θα … τους αποδοθούν ευθύνες για τυχόν νέα κρούσματα.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην “Θ” ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς.
Παράλληλα ο ίδιος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα για την μη μετάδοση της νόσου (απολυμαντικές τάφροι) από πλευράς περιφέρειας, πού τέθηκαν σε λειτουργία στις 2 Νοεμβρίου καθώς και άλλα μέτρα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από το… καλοκαίρι ακόμη, όταν και ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς στους γειτονικούς νομούς του Έβρου και της Ροδόπης.
“ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ…ΘΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ”
Αναλυτικότερα ο κ. Ψεμματάς, υπογράμμισε στην “Θ” τα εξής:
“Συζητήσαμε το θέμα για τις κινητοποιήσεις, απλά μετά εάν βγουν και άλλα κρούσματα στο νομό, θα λένε ότι μαζευτήκαμε εμείς (όλοι οι κτηνοτρόφοι) και για αυτό βγαίνουν. Είναι και αυτό ένα θέμα. Όλοι οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους συζήτησα, λένε “ναι”, αλλά από την άλλη λένε ότι αν τυχόν συμβεί κάτι, θα μας λέει η κτηνιατρική ότι “μαζευτήκατε 100-200 άτομα και κολλήσατε ο ένας τον άλλον”.
Αναφορικά με την κατάσταση της ευλογιάς στο νομό μας, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νέα κρούσματα πέρα από αυτά στο Π. Εράσμιο και στην Ζηλωτή”.
“ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ… ΔΑΚΡΥΑ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ “ΜΠΡΟΣΤΑ” Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ”
Αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν και συγκεκριμένα αυτό με την λειτουργία απολυμαντικών τάφρων στις 2 Νοεμβρίου αλλά και με το αν είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι μας γενικότερα, από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ζωονόσου από την περιφέρεια και την Π.Ε Ξάνθης, ο κ. Ψεμματάς σημειώνει ότι “αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν από τον Αύγουστο και στον Έβρο και στην Κομοτηνή και στα σύνορα και στο Π. Λάγος και παντού. Άργησαν πάρα πολύ. Και όχι μόνον στην Ξάνθη αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν νομίζω να έχουν λάβει ακόμη μέτρα στα σύνορα, αλλά δεν γνωρίζω εάν έβαλαν και εκεί τάφρους. Βέβαια δεν λέω ότι έκαναν κακό που τα έβαλαν τώρα, αλλά έπρεπε να τα βάλουν πολύ νωρίτερα. Είναι αργά για “δάκρυα”. Πείτε μου ένα μέτρο που έλαβε η περιφέρεια μας και ήταν μπροστάρης ο περιφερειάρχης. Κανένα. Δεν βγήκε καθόλου “μπροστά” η Περιφέρειά μας για να καλέσει τους κτηνοτρόφους, να μας φωνάξει, να ρωτήσει για το πρόβλημά μας, για το τι κάνουμε, να μας πει τι θα γίνει με μας κλπ, όπως έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας πού έλαβε μέτρα, πήρε απευθείας γιατρούς, είπε ότι θα είναι δίπλα στους κτηνοτρόφους, έβγαλε ένα πρόγραμμα για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της περιφέρειας κλπ. Υπάρχει ο δρόμος και του είπαμε. Λέει “δεν το γνωρίζω”. Μπορεί να μπει η περιφέρεια μας στο πρόγραμμα και αυτοί που θέλουν να αντικαταστήσουν τα ζώα τους, να το κάνουν. Γιατί να μη γίνει και εδώ; Είπε θα το δει και περιμένουμε. Έγιναν όλα κατόπιν εορτής. Δεν έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε. Χθες βγήκε ακόμη μία μονάδα στη Χρυσούπολη (στο αεροδρόμιο) με 1000 και πλέον ζώα. Η καταστροφή στην περιφέρεια μας είναι ολοκληρωτική πλέον. Και στο νομό Ξάνθης δεν είμαστε καλά. Και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Αν πούμε ότι το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε και την προηγούμενη Πέμπτη, μετά από 21 μέρες, μπορεί να “σκάσουν” 10 νέα κρούσματα. Και έρχονται και οι γιορτές και παράλληλα έχουμε και γέννες. Και βέβαια πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα σφάγια. Πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε αρνάκια. Τα σφαγεία μέχρι χθες (4 Νοεμβρίου) ήταν κλειστά και από σήμερα σε περιοχές που δεν υπάρχει πρόβλημα σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, λογικά θα αρχίσουν να δουλεύουν. Άρα και τα σφαγεία της Ξάνθης πρέπει να αρχίσουν να σφάζουν. Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι σε αρνάκια και πρόβατα και να πηγαίνουν στα σφαγεία για άμεση σφαγή. Δεν μιλάμε για να φύγει ζων βάρος έξω από την πόλη. Διαφορετικά, πέρα από το ότι τα αρνάκια δεν θα είναι γάλακτος, δεν θα μπορούμε να τα συντηρήσουμε κιόλας. Διότι τα αρνάκια 50-60 ημερών, δεν είναι πλέον αρνάκια γάλακτος αρχίζουν να τρώνε φύραμα, που είναι πανάκριβο και δεν μπορείς να τα συντηρήσεις”.