Χ. Μήλιος, Θ. Κοσμίδης και Στ. Βαφειάδης, μιλούν στην «Θ»
Μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς (όπως ανακοινώνεται καθημερινά από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά και ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται στην Ξάνθη τις επόμενες ημέρες, η «Θ» προχωρά σήμερα σε μια δημοσιογραφική έρευνα, προκειμένου να αποτυπώσει την κατάσταση αλλά και την ετοιμότητα στην Ξάνθη, από πλευράς Δασαρχείου (σ.σ. Δασάρχης Ξάνθης κ. Χρήστος Μήλιος), Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Διοικητής Π.Υ Ξάνθης, Πύραρχος κ. Θεόδωρος Κοσμίδης) και Πολιτικής Προστασίας (Προϊστάμενος ΠΠ της ΠΕ Ξάνθης κ. Στάθης Βαφειάδης) και να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό, για όλα όσα ισχύουν αναφορικά με απαγορεύσεις, συμβουλές αλλά και… προβλήματα.
«ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΟ “ΤΡΙΑΡΙ” – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ –ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ 15 ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ»
Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Μήλιο «μέχρι τον βαθμό επικινδυνότητας 3, υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στο περιαστικό άλσος. Η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μέσα στο δάσος, σαφώς και επιτρέπεται. Δεν υπάρχει ειδικό μέτρο απαγόρευσης, παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρχει δείκτης 4 και 5 και ειδικά για συγκεκριμένες περιοχές όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών. Σαφώς είναι και θέμα δείκτη επικινδυνότητας. Αν για παράδειγμα είναι 4, το άλσος θα κλείσει. Παρεμβάσεις γίνονται και εξακολουθούν να γίνονται. Για παράδειγμα αυτήν την στιγμή γίνεται συνεχής συντήρηση του δασικού δικτύου ώστε να αποκατασταθούν προβλήματα βατότητας, διότι ο περσινός χειμώνας ήταν δύσκολος. Είχαμε πολλούς δρόμους κλειστούς, οπότε προσπαθούμε συνεχώς και με το δικό μας μηχάνημα και με μισθωμένα μηχανήματα για την συντήρηση του δασικού δικτύου. Τον χειμώνα έπεσαν δέντρα και έχουν πρόβλημα κάποιες συστάδες μέσα στο βουνό. Υπάρχουν πάρα πολλές ζημιές και είμαστε ήδη σε διαδικασία της αποκατάστασής τους.
Η υπηρεσία μας έχει το πρόγραμμα της επιφυλακής δασοπροστασίας ως τις 22.00 το βράδυ. Είμαστε σε επιφυλακή και υπάρχει περίπολος σε συνεννόηση με την πυροσβεστική, για τις περιοχές τις οποίες θα περιπολεί ο καθένας ώστε να υπάρχει κάλυψη και επιτήρηση όλης της περιοχής του νομού, όσο μπορούμε. Όσον αφορά στον εξοπλισμό για την δασοπυρόσβεση, τα πυροσβεστικά οχήματα και η δασοπυρόσβεση είναι αντικείμενο της πυροσβεστικής. Εμείς έχουμε την συντήρηση και την προστασία του δασικού χώρου. Προσπαθούμε να συντηρήσουμε το δασικό δίκτυο, να κάνουμε εργασίες αποκλαδόσεων και να συντηρήσουμε έργα υποδομής ώστε να είμαστε έτοιμοι για αυτά που προβλέπονται από την νομοθεσία και από εκεί και πέρα υπάρχει και το δίκτυο των δεξαμενών μέσα στο περιαστικό άλσος και μέσα στον δασικό χώρο, τα οποία κατασκευάστηκαν από την δασική υπηρεσία, συντηρούνται και επιβλέπονται κάθε 15 μέρες για να υπάρχει πληρότητα, στην περίπτωση που χρειαστούν. Γενικά δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό σε εμάς (σ.σ. αναφορικά με πυρκαγιές) με την έννοια ότι γίνονται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν. Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρχει και η προσοχή του κόσμου μέσα στα δάση, για να μην έχουμε περιστατικά που είναι εντελώς τυχαία και μπορεί να μας προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Οι πολίτες που κυκλοφορούν μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ – ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ Π.Υ»
Από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης ο κ. Κοσμίδης επισημαίνει ότι «δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς, διότι βγαίνει κάθε μέρα για την επομένη. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Ανάλογα με τους δείκτες, έχει εκπονηθεί, έχει επικαιροποιηθεί και έχει εγκριθεί επιχειρησιακό σχέδιο και ανάλογα με τους δείκτες τους οποίους βλέπουμε και εμείς, αναμορφώνουμε τις διαδικασίες μας. Εμείς έχουμε εντοπίσει σαφώς, γενικότερα σε όλο τον νομό, σημεία και ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και ο,τιδήποτε άλλο, τα έχουμε αποστείλει στην Αποκεντρωμένη, έχουμε στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται και με τους καθαρισμούς των περιαστικών αλσών και είναι θέμα δασαρχείου και δήμου. Δεν είναι δικό μας θέμα αυτό. Εμείς είμαστε πάντα σε αυξημένη ετοιμότητα ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο – όπως προανέφερα – και ανάλογα με τις δείκτες γίνεται και η ανάλογη κλιμάκωση των περιπολικών οχημάτων στο περιαστικό και στον κάμπο και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Υπάρχει δυναμικό, σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η Πολιτική Προστασία είναι η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών. Δεν είναι θέμα μόνον του πυροσβεστικού σώματος ή της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας σε κάθε περιοχή όπου εδρεύει. Εμείς αποβλέπουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ενεργοποίησή τους μάλιστα, στην διαφύλαξη του όποιου περιαστικού άλσους ή όπου εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Αποβλέπουμε στην άμεση ενημέρωσή μας για να επέμβουμε άμεσα, διότι η καταστολή και το όποιο καλό αποτέλεσμα, γίνονται ακόμη καλύτερα τα πρώτα λεπτά. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο δεν ανάβουμε εστίες πυρκαγιάς, ιδίως στο δάσος, αποψιλώνουμε τους οικοπεδικούς χώρους που είναι μέσα στην πόλη ή στα χωριά ή πέριξ του δάσους και γενικά δεν αφήνουμε «πεδίο» που θα μπορεί να αναπτυχθεί η έναρξη πυρκαγιάς».
«ΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΑΝ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Σ.Ο.Π.Π»
Τέλος από την πλευρά του ο κ. Βαφειάδης υπογραμμίζει ότι «στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, όλοι οι φορείς εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για την αντιπυρική περίοδο. Βέβαια κάποια προβλήματα – τουλάχιστον από ο,τι εκφράστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν στο δασικό οδικό δίκτυο, γιατί δυστυχώς τα κονδύλια, από ότι ανέφεραν και το Δασαρχείο Ξάνθης και η Διεύθυνση Δασών, ήταν πολύ περιορισμένα και φέτος, οπότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον καθαρισμό των δασικών δρόμων όσον αφοράς την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε κάποιες περιοχές. Νομίζω ότι έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις. Οι καθαρισμοί από τους υπόλοιπους φορείς, δηλαδή από τους δήμους για τους δρόμους αρμοδιότητάς τους πέριξ του οδικού δικτύου και της περιφέρειας, έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται διότι η βλάστηση ξαναβγαίνει, σε όλο το οδικό δίκτυο (και προς Σταυρούπολη και προς τον κάμπο). Έχει βγει και η απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ για τους δείκτες επικινδυνότητας και το κλείσιμο δασών, ώστε να υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας. Βέβαια με εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μπορεί να υπάρξει περιορισμός και με δείκτη επικινδυνότητας 3. Φυσικά προσβλέπουμε και στην βοήθεια των εθελοντικών ομάδων. Αν δουν ότι ο δείκτης φτάσει στο 4 και στο 5, σίγουρα θα συμβάλλουν κάποια στιγμή. Περιμένω ένα έγγραφο από την Π. Υ που θα καθορίσει τα μέρη στα οποία θέλουν να έχουν την βοήθεια των εθελοντικών ομάδων ώστε να τους προτρέψω – εάν τα καταφέρω – να συνεισφέρουν και αυτοί στο έργο. Ο δείκτης για σήμερα (σ.σ. χθες) είναι δύο. Δεν υπάρχει απαγόρευση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πυρκαγιά… Τα βασικά συμπεράσματα που ανέκυψαν από την τελευταία σύσκεψη, ήταν τα χαμηλά κονδύλια από το κράτος στα δασαρχεία (και στο δικό μας) για να προχωρήσουν σε καθαρισμό του δασικού δικτύου. Από εκεί και πέρα υπήρχαν και κάποια προβλήματα με οικόπεδα κοντά σε οικισμούς, τα οποία ενώ κάποιοι ιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν, δεν το κάνουν. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τους δήμους για να πιεστούν αυτοί οι άνθρωποι και να καθαρίσουν τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδά τους, για να μην υπάρχει κίνδυνος φωτιάς και επεκταθεί – ο μη γένοιτο – σε κατοικημένες περιοχές. Οι υπόλοιποι δήλωσαν έτοιμοι. Υπάρχει σχεδιασμός, έχει εκπονήσει και η περιφέρεια σχέδιο στο πλαίσιο του «Ιόλαου» (για όλη την περιφέρεια) σε περίπτωση φωτιάς και νομίζω ότι έχει γίνει και μια προσπάθεια από τους δήμους να κάνουν και αυτοί αντίστοιχα σχέδια για την αντιπυρική περίοδο, πάντα βέβαια με βάση το γενικό σχέδιο «Ιόλαος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να υπάρχει και στα… «χαρτιά» ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα».