Γ. Παπαθανασίου: «Γνωστά και ανοιχτά τα μονοπάτια μας, αλλά… μην περιμένουν μόνον από τον Ορειβατικό Σύλλογο»
Γνωστά στους λάτρεις της…βόλτας στο βουνό, είναι πλέον τα μονοπάτια που έχουν διανοιχθεί και σηματοδοτηθεί από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ξάνθης. Πρόκειται για μονοπάτια που μπορούν να εντπίσουν και να περπατήσουν και οι επισκέπτες της πόλης μας, τα οποία μπορούν να βρουν στους αναρτημένους στο site και σε άλλες σελίδες, χάρτες, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης κ. Γιώργος Παπαθανασίου, με αφορμή την επικείμενη γενική, εκλογοαπολογιστική, συνέλευση του συλλόγου.
Ο ίδιος αναφέρεται παράλληλα και στην ανάγκη να συνεπικουρήσουν στην συντήρηση αλλά και στην προώθηση των μονοπατιών (περιπατητικός τουρισμός) της περιοχής μας, τόσο οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό επαγγελματίες της Ξάνθης, όσο και οι αρμόδιοι για το ζήτημα, αιρετοί του τόπου. Μιλάει και για το καταφύγιο του Λειβαδίτη, το οποίο μισθώνεται ως και σήμερα – τα τελευταία χρόνια – σε ιδιώτη.
«ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ, ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΑΣ – ΤΑ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΑΠΟ ΤΑ SITES ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαθανασίου, ανέφερε στη «Θ» ότι «τα μονοπάτια, επειδή τα είχαμε επισημάνει εδώ και χρόνια στον χάρτη του ΕΟΣ και κάθε χρόνο κάνουμε τη γιορτή μονοπατιών, έχουν γίνει γνωστά στον τοπικό πληθυσμό και ο ίδιος ο τοπικός πληθυσμός περπατά επάνω σε αυτά. Ενώ κάποτε αναγκαστικά έπρεπε να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να ξεκινήσουν να περπατούν (σε μικρές διαδρομές), πλέον επειδή αυτά τα μονοπάτια έχουν ανεβεί στο site του ΕΟΣ, είναι γνωστά, έχουν περπατηθεί, έχουν σηματοδοτηθεί και ο τοπικός πληθυσμός πια αρχίζει και τα χρησιμοποιεί. Όχι βέβαια όλα τα μονοπάτια, αλλά αυτά που ξεκινούν απευθείας μέσα από την Ξάνθη. Θα ξεκινήσουν από το Σαμακωβ και θα φτάσουν ή έως την «Αρχαγγελιώτισσα» ή έως την «Καλαμού» και μετά θα συνεχίσουν ή θα ξεκινήσουν από την άλλη πλευρά, από το «Μονοπάτι της Ζωής» που ανεβαίνει προς την Εκκλησιαστική Σχολή (Μακάριο). Όλα αυτά περπατούνται από ντόπιους, γιατί τα έχουν μάθει και έχουν εξοικειωθεί. Οι πολίτες εκτός Ξάνθης, ξέρουν ότι θα έρθουν και θα δουν κάποια μονοπάτια τα οποία τα έχουν βρει μέσα από τους χάρτες η μέσα από το hellaspath και θα μπορέσουν να τα περπατήσουν γιατί δεν έχουν κλείσει από τα χόρτα και τα δέντρα. Αν ένα μονοπάτι δεν περπατείται, τότε σιγά-σιγά κλείνει. Η συντήρηση ενός μονοπατιού είναι καθαρά από το περπάτημα που γίνεται. Αυτό που πάντα λέγαμε επιπλέον είναι ότι ο δήμος ή η περιφέρεια να αναλάβει να περνούν μέσα από αυτά τα μονοπάτια μια φορά το χρόνο ή μία φορά στα δύο χρόνια και να μπορούν να το καθαρίζουν από πεσμένα δέντρα ή από άλλα εμπόδια. Για παράδειγμα, στο μονοπάτι που ξεκινάει από το Σαμακώβ, περνά από το Μονοπάτι της Ζωής και ανεβαίνει για την Εκκλησιαστική Σχολή, είχαμε τοποθετήσει πριν από χρόνια σε ένα σημείο ξύλα και είχαμε φτιάξει μία γέφυρα με μεγάλους κορμούς. Αυτή πια, χρειάζεται μία επιπλέον συντήρηση. Θα μπορούσε να αναλάβει ο δήμος ή περιφέρεια να το κάνει αυτό το πράγμα. Να υπάρχει δηλαδή μία παρέμβαση. Μην περιμένουν μόνο τι θα προσφέρει ο ορειβατικός σύλλογος. Έχει προσφέρει πολλά και πάντα προσφέρει. Μην ξεχνάμε ότι ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, για τον οποίο η Ξάνθη είναι περήφανη, βγήκε στην επιφάνεια από τον ορειβατικό σύλλογο».
«ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ»
Αναφορικά με το καταφύγιο στο Λειβαδίτη, ο ίδιος εξήγησε ότι «εδώ και 4-5 χρόνια το καταφύγιο ο σύλλογος το είχε ενοικιάσει σε ιδιώτη. Γιατί πάντα πρέπει να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για αυτό το καταφύγιο ένα μεγάλο ποσό. Δεν μπορούσε κάποιο άτομο του συλλόγου να το κρατήσει και έτσι αναγκαστήκαμε να το δώσουμε για ενοικίαση. Τέλη Φεβρουαρίου του 2025 λήγει το συμβόλαιο, οπότε ο σύλλογος στη γενική συνέλευση πρέπει να αποφασίσει για τη συνέχεια και το μέλλον του. Κανονικά όμως λειτουργούσε. Π.χ σε κάποιους αγώνες trail στο βουνό, είχαν πάει και είχαν μείνει άτομα.
«ΕΤΣΙ ΘΑ… ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»
Τέλος, αναφορικά με τον περιπατητικό τουρισμό και αν «περπατά» ως εναλλακτική μορφή στο Ν. Ξάνθης ο κ. Παπαθανασίου, σημειώνει ότι «αυτό θα πρέπει να το φροντίσουν αυτοί που δέχονται επισκέπτες εκτός Ξάνθης (ξενοδόχοι, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και αντίστοιχες υπηρεσίες). Θα έπρεπε ακριβώς να μας είχαν πλησιάσει και να πουν τι επιπλέον χρειαζόμαστε επάνω σε αυτά τα μονοπάτια που είχαμε κάνει και να βλέπαμε ή να μας έλεγαν ότι “στην τάδε κορυφή είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε κάποιοι αλλά δεν έχουν μονοπάτι” και εμείς να πάμε να το βρούμε και να το αναδείξουμε ξανά. Γιατί πάντα υπάρχουν μονοπάτια που έχουν κλείσει. Εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα. Εννοώ τη συνεργασία σε αυτή τη μορφή που ανέφερα. Εμείς πηγαίνουμε όπου μπορούμε και κρίνουμε, για εμάς, σαν σύλλογος. Αλλά αυτό χρειάζεται περπάτημα και συντήρηση και αν υπάρχει μία αλληλεπίδραση από τον ιδιωτικό τομέα και από κάποια άλλη υπηρεσία, θα μπορούσαν και αυτοί να μας πουν τι θα ήθελα ένα από μας. Έως τώρα όμως δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Ήταν μόνο αυτά που εμείς κάναμε και τους λέγαμε «κάναμε αυτά και αν θέλετε αξιοποιήστε τα».
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025, στις 18.00 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Ξάνθης, Ανθυπασπιστού Γεωργίου Μιλτιάδου 24 (δίπλα στα ΕΛΤΑ). Σε περίπτωση μη απαρτίας η επαναληπτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.
Θέματα Ημερήσιας Διάταξης
Εκλογή Προεδρείου της Συνέλευσης
Απολογισμός Πεπραγμένων 2024
Οικονομικός Απολογισμός 2024
Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
Συζήτηση – έγκριση απολογισμών – απαλλαγή του Δ.Σ.
Προγραμματισμός – Προϋπολογισμός 2025
Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης
Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και λοιπών οργάνων του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης για την τριετία 2025– 2028
* Θα προηγηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου