ΕΒΕ: Η πρώτη «αντίδραση» της Μαλλιαρουδάκη…
Για πρώτη φορά στα χρονικά βγαίνει υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕ… έξι μήνες πριν από τις εκλογές και διακηρύσσει δημόσια την εκ νέου υποψηφιότητά του. Ο λόγος για τον Στέλιο Μωραΐτη, ο οποίος –όχι συμπωματικά- εξέδωσε χθες μανιφέστο τονίζοντας μάλιστα ανοιχτός για οποιαδήποτε πρόταση συμμετοχής στον συνδυασμό του. Και λέω «όχι συμπτωματικά» γιατί το προηγούμενο απόγευμα και κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ του ΕΒΕ πήρε ένα πρώτο μήνυμα όχι και τόσο ενθαρρυντικό. Πιο συγκεκριμένα η Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη ζήτησε την αλλαγή της εκλογικής επιτροπής η οποία είχε οριστεί για τις εκλογές που θα γινόταν το 2023 (ως γνωστόν αναβλήθηκαν για τον Δεκέμβριο του ‘24). Ωστόσο ο πρόεδρος αντέδρασε και μπήκε θέμα προς ψηφοφορία. Αποτέλεσμα, οι επτά από τους παρόντες να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης Μαλλιαρουδάκη και μόλις οι δύο (Μωραΐτης-Κάλφας) να ψηφίσουν κατά, με τον Παντελή Παντέλο να κρατά ουδέτερη στάση. Σημειωτέον ότι την εκλογική επιτροπή για τις εκλογές του ’23 αποτελούσαν ο Ιρφάν Χατζηγκενέ και ο Σάκης Κριτσίνης, επικουρούμενοι από υπαλλήλους του ΕΒΕ και από δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο τέλος η εκλογική επιτροπή άλλαξε (σύμφωνα με την πρόταση Μαλλιαρουδάκη) και την θέση του Ιρφάν Χατζηγκενέ πήρε ο Γιώργος Αρτοποιός. Οπότε αναμένεται προσεχώς και η διακήρυξη του συνδυασμού της Μαριάνθης Μαλλιαρουδάκη, με τον Στέλιο Μωραΐτη φυσικά να δίνει όλες τις δυνάμεις του μέχρι τον Δεκέμβριο γιατί είναι πλέον και θέμα γοήτρου για τον ίδιο η επανεκλογή του…
Τι τα «ήθελες» Σεβασμιότατε;
Σαφώς και καταδικάζω την «επίθεση» της τουρκόφωνης Millet στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (βλέπε χθεσινή αναφορά στην «Θ»), αλλά ωστόσο διατυπώνω παράλληλα και την ένστασή μου προς τον Μητροπολίτη, ο οποίος δεν είχε κανένα λόγο να βγει δημόσια και να πάρει θέση επί του εκλογικού αποτελέσματος… Κατ’ αρχήν με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά «καπέλωσε» τους Μητροπολίτες Ξάνθης και Μαρωνείας-Κομοτηνής, καθόσον το ΚΙΕΦ πήρε την πρωτιά στους δύο συγκεκριμένους νομούς και όχι στο Ν. Έβρο στον οποίο τυγχάνει Μητροπολίτης ο κος Άνθιμος. Με βρίσκει αντίθετο επίσης το γεγονός ότι μίλησε στον πρώτο ενικό, εκπροσωπώντας δηλαδή τον εαυτό του, χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει με τους υπόλοιπους τρεις Μητροπολίτες της Θράκης για ένα θέμα που δεν αφορά πρωτίστως την εκκλησία… Επειδή και άλλη φορά στο παρελθόν ο εν λόγω αρχιερέας προκάλεσε την κοινή γνώμη με δημόσιες δηλώσεις του, θεωρώ ότι θα ήταν φρόνιμο να είναι λίγο πιο προσεκτικός γιατί είναι διαφορετικό πράγμα να συζητάς σε μία ομήγυρη και εντελώς διαφορετικό να δημοσιολογείς και μάλιστα χωρίς να προσκληθείς να το κάνεις αυτό από κανέναν. Καλοπροαίρετο φυσικά το σχόλιό μου…
Οι «δελφίνοι» για την θέση του Αρχιεπισκόπου…
Με αφορμή το πρόσφατο σχόλιό μου για την χειροτονία του πρωτοσύγκελου της Ι. Μητρόπολης Ξάνθης σε βοηθό Επισκόπου, με ρώτησαν κάποιοι συμπολίτες μας για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής στη μετά Ιερώνυμου εποχή. Είναι γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπός μας οδεύει προς τα «90» και μακάρι ο άνθρωπος να έχει πολλά χρόνια ακόμη μπροστά του… Όμως ήδη υπάρχουν συζητήσεις για την διαδοχή του, καθώς επίσης και κάποιοι αρχιερείς που έχουν ήδη προκριθεί για την συγκεκριμένη θέση. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι μεταξύ αυτών είναι ο Μεσσηνίας, ο Πατρών, ο Ναυπάκτου και ο Σύρου… Σε ότι αφορά τον Νέας Ιωνία Γαβριήλ, πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο που ναι μεν προέρχεται από τα σπάργανα της Αρχιεπισκοπής, «παιδί» του Ιερώνυμου (και του Μελισσανίδη βεβαίως), αλλά ωστόσο πληροφορίες μου λένε ότι δεν έχει τα εχέγγυα και τις στηρίξεις που πρέπει να έχει ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Αυτά έτσι προς ενημέρωση σε ότι αφορά την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία είναι καλό να ενθυμούμαστε όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με τα πρόσωπα των ιεραρχών και των κληρικών γενικότερα, αλλά και με αυτήν την ίδια την εκκλησία στην οποία όλοι εμείς οι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί ανήκουμε και αποτελούμε το σώμα της. Και με αφορμή την γιορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες μας και σε όλους τους συμπατριώτες μας Χριστιανούς, το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί σε σωστές πράξεις και αποφάσεις και ιδιαίτερα στους «κρατούντες» που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας μας…
Με δανεικά λεφτά και δανεικούς… ανθρώπους
Κάποια στιγμή πρέπει να μπει μια τάξη, δεν συμφωνείτε; Είμαστε μια χώρα που ζούμε γενικώς με ΔΑΝΕΙΚΑ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο τεράστιο εξωτερικό χρέος που έχει ξεπεράσει τα 400 δις ευρώ, αλλά γενικότερα στην λειτουργία των δομών και των συστημάτων που λειτουργούν και αυτά με δανεικό έμψυχο υλικό! Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο το νοσοκομείο μας που λειτουργεί με δανεικούς γιατρούς από άλλα κέντρα υγείας, από ΚΙΧΝΕ και από γειτονικά νοσοκομεία, είναι και η… αστυνομία μας που επίσης καλείται να λειτουργήσει με δανεικούς αστυνομικούς από γύρω περιοχές, αλλά και με δανεικούς αστυνομικούς που η ίδια εκχωρεί σε άλλες περιοχές! Και αναρωτιέμαι άραγε δεν υπάρχει κάποιος να εξορθολογήσει όλο αυτό το πράγμα και να βάλει επιτέλους σε κάθε δομή τους αντίστοιχους ανθρώπους ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται όλη αυτή η μετακόμιση; Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται όταν κάθε έξι μήνες υπάρχουν αλλαγές στην ηγεσία των υπουργείων και όταν ο κάθε υπουργός (πόσο μάλλον η κάθε κυβέρνηση) αλλάζει τις προτεραιότητες και βάζει τις δικές της και φυσικά τους δικούς της ανθρώπους, για να μην ξεχνιόμαστε…