Μετά από μια μάχη τριών 24ώρων η μεγάλη πυρκαγιά στη Λευκίμμη του Έβρου επιτέλους έσβησε, αφήνοντας πίσω της πολλά στρέμματα γης τα οποία έγιναν στάχτη. Δυνάμεις της πυροσβεστικής, του στρατού, του δασαρχείου και των τοπικών φορέων έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και κινδυνέψει το δάσος της Δαδιάς, το οποίο βγήκε από αυτήν την μάχη σχεδόν «αλώβητο» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου. Επί του θέματος μίλησε ο αντιπεριφερείαρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, δίνοντας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και στοιχεία.
«Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ θετικό στην λογική του ότι δεν επεκτάθηκε η πυρκαγιά στον πυρήνα του εθνικού πάρκου – δάσους Δαδιάς, αυτό νομίζω είναι το πιο θετικό στοιχείο το οποίο κερδήθηκε από μια μάχη που ήταν άνιση στην λογική του ότι ήταν σε μια πολύ δύσβατη περιοχή, την νύχτα έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι που δημιουργούσαν πρόβλημα στις δυνάμεις κατάσβεσης», ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Πέτροβιτς για την πυρκαγιά στη Λευκίμμη. «Πρέπει να σας πω ότι στην μάχη των 3 ημερών ήταν εκεί 180 πυροσβέστες, περισσότερα από 50 οχήματα, 8 εναέρια μέσα, μηχανήματα του στρατού, μηχανήματα του δήμου κτλ. Θα πρέπει να γίνει ένας νέος σχεδιασμός για το νέο δάσος, το οποίο σαφώς απαιτεί και μεγαλύτερα κονδύλια εκ μέρους του υπουργείου για τις δασικές υπηρεσίες», τόνισε ο αντπεριφερειάρχης Έβρου.
Πρόταση ανεφοδιασμού πυροσβεστικών αεροπλάνων στο λιμένα «Δημόκριτο»
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο μίας ακόμη καταστροφικής πυρκαγιάς, ήρθε ξανά στην επιφάνεια το αίτημα να δημιουργηθεί σταθμός ανεφοδιασμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ώστε να μην χρειάζεται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να πηγαίνουν μέχρι την Καβάλα. «Δόθηκε μια μάχη τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να καταστεί αυτονόητο το αυτονόητο. Δηλαδή δεν μπορεί να έρχονται τα γεγονότα και να αποδεικνύουν ότι αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει δηλαδή ένας σταθμός ανεφοδιασμού στην Αλεξανδρούπολη. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει σημείο ανεφοδιασμού όλων των αεροσκαφών και όχι να πρέπει τα αεροσκάφη να χάνουν χρόνο», εξήγησε ο κος Πέτροβιτς επί του θέματος. Δίνοντας και άλλες πληροφορίες είπε ότι το πρωί της Παρασκευής τα αεροπλάνα έκαναν 40 λεπτά ώστε να ανεφοδιαστούν, γιατί υπήρχε χαμηλή νέφωση και αναγκάζονταν να εφοδιαστούν κοντά στη Σαμοθράκη.
Τα στρέμματα που κάηκαν πέρυσι και φέτος στον Έβρο
«Πέρυσι στην περιοχή μας στον Έβρο είχαμε 335 πυρκαγιές. Συνολικά από αυτές κάηκαν 2000 στρέμματα. Φέτος είχαμε 379 πυρκαγιές και κάηκαν χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την πυρκαγιά της Λευκίμμης κάηκαν 18500 στρέμματα. Υπάρχει ένα προβληματισμός που οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για να δούμε πού οφείλεται. Το πικ των πυρκαγιών στον Έβρο ήταν μεταξύ τέλη Αυγούστου και Σεπτέμβριος», επισήμανε, ενώ για την πυρκαγιά της Λευκίμμης εκτιμάται ότι κάηκαν 4500 – 6000 στρέμματα.
ΠΗΓΗ: «ΧΡΟΝΟΣ»