Έξαρση στην αγορά ακινήτων σε Άβδηρα και Μυρωδάτο από Βούλγαρους

Φθηνότερες οι τιμές πώλησης – «Αγκάθι» η άναρχη δόμηση και η απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού

Δημ. Βουρβουκέλης: Μην «σκοτώνετε» τα ακίνητά – Διαπραγματευτείτε μέσα από επίσημα γραφεία και δώστε πραγματικά στοιχεία

Μεγάλη ζήτηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για αγορά κατοικιών (νέων αλλά και παλαιότερων) και αγροτεμαχίων, παρατηρείται στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Αβδήρων, το τελευταίο διάστημα από τους Βουλγάρους επενδυτές.

Κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αβδήρων – και βαθύς γνώστης του real estate της περιοχής –   κ. Δημήτρης Βουρβουκέλης.

Ο ίδιος μιλά για τις χαμηλές τιμές στις οποίες πωλούνται τα εν λόγω ακίνητα, συμβουλεύοντας τους ιδιοκτήτες να μην τα «σκοτώνουν», ενώ παράλληλα στέκεται και στον ανύπαρκτο πολεοδομικό σχεδιασμό που έχει ως αποτέλεσμα τόσο τις αυθαιρεσίες όσο και την άναρχη δόμηση, που «μειώνει» (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά) την περιοχή.

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ

Αναλυτικότερα, ο κ. Βουρβουκέλης, εξηγεί στην «Θ» ότι:

Την περίοδο από πέρυσι τον Σεπτέμβριο μέχρι και φέτος, πριν το Πάσχα, υπήρχε μια κάμψη στην ζήτηση. Την τελευταία εβδομάδα, υπάρχει μια έξαρση για αγορές από Βουλγάρους. Μετά το Πάσχα, κατέβηκαν αρκετοί και ζητούν – κυρίως  – έτοιμα σπίτια στην παραλιακή ζώνη και παλιά σπίτια στα χωριά (Μυρωδάτο, Άβδηρα, Μάνδρα κ.α) κυρίως για αγορά. Επίσης, άρχισε να κινείται και το θέμα της αγοραπωλησίας αγροτεμαχίων προκειμένου να κτίσουν. Βέβαια, ορισμένοι αγοράζουν και έτοιμους ελαιώνες, για να κάνουν μια αποθήκη ή ένα δωμάτιο, να έρχονται για διακοπές και συγχρόνως να ασχολούνται και με τις ελιές (κυρίως αυτοί που έχουν οικονομική επιφάνεια). Όσον αφορά στα σπίτια στους οικισμούς, έχουν σκοπό να τα ανακαινίσουν και να τα χρησιμοποιούν για τις διακοπές τους. Ειδικά σε αυτό το θέμα (στα παλιά σπίτια, άλλα πολύ παλιά, άλλα λιγότερο) υπάρχει μια έξαρση.

ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΛΙΓΟ ΟΙ ΤΙΜΕΣ – ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ «ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Αναφορικά με τις τιμές, ο ίδιος επισημαίνει ότι:

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πέσει λίγο, γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά. Πωλούν πάρα πολύ. Βέβαια, εγώ τους συμβουλεύω να μην τα «σκοτώνουν», αλλά ορισμένοι δεν με ακούν και την «πατούν». Όταν – για παράδειγμα – ένας θέλει να αγοράσει ένα παλιό σπίτι και του λέμε ότι κοστίζει 50.000 ευρώ (αναφέρω μια ενδεικτική τιμή), ο ιδιοκτήτης το δίνει με 40.000 και όταν έρχεται δεύτερος αγοραστής και δίνει τις 50.000, τότε χάνουν… Όντως δηλαδή ορισμένοι τα «σκοτώνουν». Αλλά συνήθως οι περισσότεροι που έρχονται εδώ στα χωριά και στην παραλιακή ζώνη (ένα 70%) είναι η μικρομεσαία τάξη που θέλει ένα μικρό τεμάχιο, για να βάλει μέσα ένα κοντέινερ ή ένα τροχόσπιτο ή να φτιάξει μια πέργκολα κ.ο.κ. Υπάρχει όμως και ένα 5-6% που αγοράζουν μεγάλα σπίτια και διαθέτουν πάρα πολλά χρήματα.

Αυτό έχει ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ «ΚΥΜΑ» – ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Ο κ. Βουρβουκέλης, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανυπαρξία πολεοδομικού σχεδιασμού που είχε σαν αποτέλεσμα την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση:

Το κακό στην περιοχή είναι ότι – δυστυχώς – εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι για να δεχθούμε αυτό το «κύμα». Δηλαδή, δεν έγιναν πολεοδομικοί σχεδιασμοί και υπάρχει πρόβλημα με την αυθαίρετη δόμηση. Έρχεται για παράδειγμα κάποιος, αγοράζει ένα αγροτεμάχιο για να βάλει ένα τροχόσπιτο, μια τουαλέτα κλπ και τον γράφει η Πολεοδομία γιατί – στο κάτω κάτω – είναι αυθαίρετο. Σε αυτό όμως, μια μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς, οι τοπικοί παράγοντες και οι παράγοντες του νομού, που δεν φρόντισαν τόσα χρόνια να κάνουν πολεοδομικό σχεδιασμό, για να ξέρει ο αγοραστής ότι μπορεί να φτιάξει για συγκεκριμένα τετραγωνικά το «νόμιμο» σπίτι (ανάλογα με τους όρους δόμησης) και να έχει ήσυχο το κεφάλι του αλλά και το κράτος να παίρνει χρήματα χωρίς να πιέζει τον κόσμο (από τις άδειες, τις αγοραπωλησίες κλπ). Μέσα από αυτήν την περίπτωση, ο νομός ανεβαίνει πολύ οικονομικά. Αλλά, δυστυχώς, δεν είμαστε έτοιμοι. Δεν σχεδιάζουμε. Για εμένα είναι βασικό να κινηθεί η πολιτεία και να κάνει πολεοδομικούς σχεδιασμούς τουλάχιστον στην παραλιακή ζώνη και στην περιοχή της Σκάλας Αβδήρων – Μυρωδάτου γιατί εκεί πηγαίνει η μεσαία τάξη, που παίρνει ένα κομμάτι 300-500 τ.μ για να βάλει ένα τροχόσπιτο και είναι αυθαίρετο. Και βέβαια, στην περιοχή του Αη – Γιάννη, να τελειώσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Από τότε που έφυγα και έκανα τον πολεοδομικό σχεδιασμό, δεν έχει γίνει ακόμη η εφαρμογή σχεδίου.

ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ – ΕΤΣΙ «ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ» Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, θα βελτιώσουν την κατάσταση, ο κ. Βουρβουκέλης απαντά:

Ναι! Τουλάχιστον αν επισπευτεί η περιοχή του Αη – Γιάννη και η περιοχή της Σκάλας Αβδήρων και του Μυρωδάτου στα Τοπικά Χωρικά, θα μπουν οι οριογραμμές. Θέτοντας τα όρια, δίνουν όρους δόμησης και αν γίνει αυτό, τουλάχιστον θα απελευθερωθεί λίγο το θέμα. Θα γνωρίζει ο άλλος ότι αν πάρει ένα οικόπεδο, θα μπορεί να κτίσει συγκεκριμένα τετραγωνικά και όταν θα γίνει η εφαρμογή σχεδίου θα του κόψουν 50 τ.μ. (για παράδειγμα) από το οικόπεδο. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Η περιοχή θα πρέπει να σχεδιαστεί γιατί όσο πάει από την μια αυξάνεται η ζήτηση αλλά από την άλλη πέφτει η «εικόνα» της περιοχής (άναρχη δόμηση και καθένας κάνει ο,τι καταλαβαίνει). Έτσι, μειώνεται η περιοχή.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Τέλος, σε άλλη ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχει και κάποια άλλη συμβουλή προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, πέραν του να «διαπραγματεύονται» την τιμή πώλησης και να μην… «σκοτώνουν» τις περιουσίες τους, ο ίδιος απαντά:

Να διαπραγματεύονται μέσα από επίσημα γραφεία και όχι μέσα από κάποιους που κάνουν ανεπίσημα την δουλειά και δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην περιοχή και αυτοί που πωλούν θα πρέπει να δίνουν τα πραγματικά στοιχεία για να μην βγάζουμε και «κακό όνομα».