«Πυροσβεστική» πρωτοβουλία του Δημάρχου Μύκης-Δηλώσεις στη «Θ»
Οι ανησυχίες που είχε εκφράσει πριν από ένα χρόνο ο εκδότης της «Θ» κ. Τένης Καμαρίδης, για τις διαστάσεις που θα προσλάμβανε η «βεντέτα» που ξεκίνησε μεταξύ δύο ομάδων νεαρών από τα ορεινά χωριά Μύκη και Κένταυρο του Δήμου Μύκης, αποδείχθηκαν βάσιμες και λογικές, κρίνοντας από την συνέχεια που δίνεται ακόμη και σήμερα σ’ αυτήν την ιδιαίτερα επικίνδυνη ιστορία.
Όπως είχε αναφέρει τότε ο κ. Καμαρίδης (στήλη «Κερασάκι στην τούρτα 22/10/2020):
«Έπεσε πολύ… ξύλο στη Μύκη- Συμπλοκή με νεαρούς από τον Κένταυρο
Μια συμπλοκή νεαρών στην ορεινή Μύκη το περασμένο Σάββατο είχε σαν αποτέλεσμα να «στείλει» στο νοσοκομείο πέντε άτομα τραυματισμένα! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης η «κολόνια» κρατάει εδώ και δύο χρόνια περίπου με γυμνασιόπαιδα από τον Κένταυρο και την Μύκη να συμπλέκονται για… ψύλλου πήδημα! Το περασμένο Σάββατο λοιπόν η διαφορά αυτή κορυφώθηκε με τρία παιδιά από τον Κένταυρο που βρίσκονταν στην Μύκη, να ζητάνε τηλεφωνικά βοήθεια από άλλους νεαρούς (20-22 ετών) από το χωριό τους και εκείνοι να καταφθάνουν σε χρόνο ρεκόρ από τον χωματόδρομο για να ακολουθήσει η συμπλοκή με τους νεαρούς από την Μύκη και να γίνει ο κακός χαμός! Μιλάμε για πολύ ξύλο και συγχρόνως κάποιες ζημιές που προκλήθηκαν σε μηχανάκια και όχι μόνο… Η πέτρα του σκανδάλου όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ήταν ένας 45χρονος, ο οποίος ξεσήκωσε τους νεαρούς και στην ουσία έδωσε το σύνθημα για τον «κακό χαμό»! Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, ενώ το κλίμα παραμένει τεταμένο στις σχέσεις μεταξύ των δύο κεφαλοχωριών. Παιδιά ειρήνη ημίν!».
Η «βεντέτα» δυστυχώς συνεχίζεται, με πρόσφατο περιστατικό αυτό της 5ης Οκτωβρίου 2021, όταν νεαροί επιχείρησαν να σταματήσουν λεωφορείο του ΚΤΕΛ που μετέφερε μαθητές από τον Κένταυρο με σκοπό να… «παίξουν ξύλο» Τελικά το «επεισόδιο» έληξε, χάρη στην ψύχραιμη αντιμετώπιση από τον οδηγό του λεωφορείου, γεγονός που δεν οδήγησε σε μεγαλύτερη «συμπλοκή» όπως συνέβη πέρυσι.
Και ενώ από τότε έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος, ουδέποτε έγιναν γνωστοί οι πραγματικοί λόγοι αυτής της «βεντέτας» που κρατάει χρόνια ως…κολόνια και συνεχίζει κατά καιρούς να απασχολεί την ορεινή περιοχή.
Η «Θ» συνομίλησε με τον πρώην Δήμαρχο Μύκης και κάτοικο της Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, καθώς και με τον γνωστό κάτοικο της ορεινής περιοχής (από την Μάνταινα) κ. Ιρφάν Μεχμέτ Αλή. Ο μεν πρώτος καταδίκασε τα περιστατικά, διευκρινίζοντας ότι το σύνολο των κατοίκων των δυο χωριών ζει ήρεμα και ειρηνικά, ενώ ο δεύτερος, στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην περιοχή, που – όπως επισήμανε – θα λύσει πολλά προβλήματα.
Η «είδηση» που προκύπτει από το εν λόγω ρεπορτάζ ωστόσο, σήμερα, αφορά στην «πυροσβεστική παρέμβαση» του ίδιου του Δημάρχου Μύκης, κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν – ο οποίος επιβεβαιώνει στην «Θ» ότι – προτίθεται να μαζέψει τους νεαρούς και να κουβεντιάσουν τους λόγους για τους οποίους «κρατά» αυτή η διαφορά.
ΤΖ. ΚΑΠΖΑ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ – ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ
Αναλυτικότερα ο κ. Καπζά επισήμανε στην «Θ» ότι:
Δεν γνωρίζω από πού έχει προκύψει αυτή η «κόντρα», πάντως είναι κρίμα που δυο χωριά που συνορεύουν και είναι χρόνια «μαζί», κάποιοι νεολαίοι – ίσως ανεγκέφαλοι – να δημιουργούν αυτήν την κατάσταση. Καταδικάζω τέτοιου είδους ενέργειες και συνιστώ σε όλους τους γονείς να προσέχουν πιο πολύ τα παιδιά τους για να μην συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Τον 21ο αιώνα δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ νεαρών ομάδων. Ζούμε σε μια περιοχή ήρεμη, αδελφικά, όλοι μαζί και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Αν έχουν συμβεί τέτοια πράγματα, δεν είναι καλά. Σας λέω ότι είναι μεμονωμένα άτομα, μικρά σε ηλικία, που «βράζει» το αίμα τους και ίσως πέφτουν «θύματα» σε κάποιους άλλους και αυτό δεν είναι σωστό. Δηλαδή, ένας νεαρός 14-15 χρονών, τι να σκεφτεί; Δεν πρέπει να σκέφτεται κάτι κακό. «Βράζει» το αίμα του αλλά εκτονώνεται με λάθος τρόπο. Η φράση «δυο κεφαλοχώρια μαλώνουν», δεν είναι σωστή. Τα χωριά δεν μαλώνουν. Δεν θεωρώ ότι ο Κένταυρος «μαλώνει» με την Μύκη. Αν είναι μεμονωμένα άτομα που έχουν διαφορές μεταξύ τους, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το σύνολο των χωριών αυτών. Δεν το θεωρώ σωστό. Δεν υπάρχει «εμφύλιος πόλεμος». Αλίμονο. Εγώ μπορώ να πω ότι σαν χωριά δεν έχουν κανένα πρόβλημα ο Κένταυρος και η Μύκη. Ουδέποτε υπήρχε πρόβλημα. Υπάρχει συνεργασία, υπάρχει «γειτονιά», υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν συγγένειες. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δυο χωριών. Αλλά αν υπάρχει κάποιο θέμα μεταξύ μεμονωμένων ατόμων, αυτό δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε και δεν πρέπει να το γενικεύσουμε. Δεν γνωρίζω γιατί έχουν τέτοιου είδους διαφορές – κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει – πάντως καταδικάζω τέτοιου είδους γεγονότα.
ΙΡΦ. ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ: Η ΕΠΑΡΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Από την πλευρά του ο κ. Μεχμετ Αλή σημείωσε ότι:
Είναι «λίγο» το αστυνομικό τμήμα που υπάρχει για όλη την περιοχή. Θα έπρεπε να υπάρχουν πιο συχνές περιπολίες. Η επαρκής αστυνόμευση θα λύσει πολλά προβλήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και αυτό. Όταν υπάρχει περιπολία, συνήθως «προλαβαίνουν» τέτοια περιστατικά. Πιστεύω ότι θα αλλάξουν πάρα πολλά στην περιοχή μας. Έχουν ένα περιπολικό οι άνθρωποι. Που να πρωτοπάνε;
«ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΗΣ
Τέλος, μιλώντας στην «Θ» ο ίδιος ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς το περιστατικό που έλαβε χώρα πρόσφατα (αν και έχει πλήρη εικόνα για το περσινό, που μάλιστα διαδραματίσθηκε σε βραδινή ώρα), σημείωσε ότι:
Νομίζω ότι είναι περισσότερο θέμα αστυνομίας. Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι δεν σταμάτησε κάποιο λεωφορείο (και δεν γνωρίζω και ποιας ηλικίας είναι τα παιδιά γιατί δεν έχω δει κάτι με τα μάτια μου), σύμφωνα με επιβεβαίωση που έχω από το ΚΤΕΛ. Από εκεί και πέρα, το αν υπάρχει για τον «Α» ή «Β» λόγο κάποια «βεντέτα» δεν το γνωρίζω. Πέρυσι, ο,τι έγινε, έγινε βραδινή ώρα. Έχω μια εικόνα από το περσινό περιστατικό. Για το πρόσφατο δεν έχω εικόνα. Ενημερώθηκα (σ.σ. για το περιστατικό που συνέβη) όμως και από την πλευρά μου, θα καλέσω κάποια από τα παιδιά αυτά (τους Μυκιώτες που από την πλευρά τους υπάρχει το ζήτημα), να πιούμε έναν καφέ στον δήμο και να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημα και αν μπορούμε να βοηθήσουμε και σε κάτι. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται για κάτι «σοβαρό» μεταξύ τους. Καλώντας τα παιδιά, θα μου πουν ποιο είναι το πρόβλημα, ποια είναι η «παρεξήγηση». Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον λόγο.