Έξι υποτροφίες και χορηγίες σε Νοσοκομείο, Π.Υ και Ε.Ε.Σ από το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

80.000 ευρώ διατέθηκαν φέτος από τις ιδρυτικές εταιρείες της ΣΕΚΕ, για τον σκοπό αυτό

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου των Ομίλων Εταιρειών της ΣΕΚΕ κ. Κώστα Καραμανλή, επιδόθηκαν το πρωί της Κυριακής – σε μια εκδήλωση που γέμισε το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης – υποτροφίες σε έξι μεταπτυχιακούς φοιτητές (με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα) αλλά και χορηγίες στο Νοσοκομείο Ξάνθης, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης και στον Ερυθρό Σταυρό, από το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», στο οποίο προεδρεύει ο πρώην υπουργός κ. Παναγιώτης Σγουρίδης.

ΜΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΣΦΡΑΓΙΔΑ» ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε μνεία τόσο στον αείμνηστο Μπαλτατζή που άφησε την «σφραγίδα» του, ιδιαίτερα σε θέματα του πρωτογενούς τομέα, όσο και στην ΣΕΚΕ Α.Ε, η οποία και ίδρυσε το εν λόγω ίδρυμα. Μια «ιδέα» του ίδιου του κ. Καραμανλή, όπως έγινε γνωστό, από τον Πρόεδρο της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτη Ταρενίδη. 

Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ…»

Αναλυτικότερα, αρχικά έγινε μία μικρή παρουσίαση των δράσεων και την σκοπών του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», από τον παρουσιαστή κ. Τηλέμαχο Αρναούτογλου, ενώ λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο έργο του αείμνηστου Αλεξάνδρου Μπαλτατζή αλλά και στο όραμά του «για την δημιουργία ενός σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος στην υπηρεσία των κατοίκων της υπαίθρου, στην υπηρεσία των αγροτών και στην προστασία τους από την εκμετάλλευση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, αναφέρθηκε και σε μια βιωματική εμπειρία του -όντας Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – με επίκεντρο το όνομα του Μπαλτατζή, που έφτασε ως τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Επιπλέον έκανε μνεία στο έργο του που μετά τον θάνατό του βρήκε συνεχιστές, ιδιαίτερα στην Θράκη, όπου «το συνεταιριστικό κίνημα συνέχισε να παραμένει κοντά στον άνθρωπο και κυρίως η ΣΕΚΕ χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα», εξηγώντας ότι «έχουν ευεργετηθεί και έχουν δοθεί πολλές χορηγίες σε φορείς και στην Ξάνθη και στην Θράκη από αυτήν την εταιρεία». Ακολούθως αναφέρθηκε στην από κοινού απόφαση του Προέδρου του Ομίλου Εταιρειών της ΣΕΚΕ (Κ. Καραμανλή) του Προέδρου της ΣΕΚΕ (Π. Ταρενίδη) και του Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΕ (Αλ. Κοντό) για την ίδρυση του Ιδρύματος με σκοπό τις χορηγίες σε διάφορους τομείς.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η επιτροπή αξιολόγησης (άμισθη), απαρτίζεται από τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, τον πρώην Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, την Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Ευτέρπη Στάντσιου, τον Καθηγητή Ιατρό του ΔΠΘ κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και τον συγγραφέα και εκδότη της «Εστίας» κ. Μανώλη Κοττάκη. 

80.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΡΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΚΕ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

Το ποσό που διατέθηκε φέτος από τις ιδρυτικές εταιρείες της ΣΕΚΕ ανέρχεται σε 80.000 ευρώ. Ποσό το οποίο σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης, αποφασίστηκε να κατανεμηθεί αξιολογικά.

Π. ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ: «ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 78 ΧΡΟΝΙΑ – ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ»

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, της Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Πολυξένης Μπρίκα και του Δημάρχου Ξάνθης κ. Στράτου Κοντού, ενώ λίγο αργότερα τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «μετά από 78 χρόνια, επαναφέρει τον θεσμό των υποτροφιών, μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο, με την συγκρότηση του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», πού θα ενισχύσει οικονομικά νέους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν επιστημονική εξειδίκευση σε τομείς που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα και με σκοπό την στήριξη κοινωνικών φορέων της Ξάνθης που διασφαλίζουν στους συμπατριώτες μας μια καλύτερη, ποιοτική ζωή» ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι «θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις λειτουργίες του νέου φορέα, γνωρίζοντάς σας ότι παράλληλα ότι η οργάνωσή μας, πέρα από το ποσό που διαθέτει σήμερα, προχώρησε σε σημαντικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που ήδη ενίσχυσαν σημαντικά τις κοινωνικές δομές του τόπου μας». 

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΚΕ»

Λίγο αργότερα τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών της ΣΕΚΕ και πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έκανε λόγο μεταξύ άλλων  για μία «σημαντική πρωτοβουλία της εταιρείας και του ομίλου, πού είναι απολύτως αντίστοιχη τόσο με την φυσιογνωμία της ΣΕΚΕ ως μιας από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και με την ιστορία της, από την ίδρυσή της, το 1947. Η ΣΕΚΕ από την φύση της ως συνεταιριστικός οργανισμός δρα αποκλειστικά μεν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά διαπνέεται από τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής προσφοράς. Παράγει και αναπτύσσεται επιχειρηματικά στο ανοιχτό ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά με αυξημένο το αίσθημα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης…»

«ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ, Η ΑΡΡΗΚΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ»

Επιπλέον ο ίδιος, τόνισε ότι «στον πυρήνα των αρχών από τις οποίες εμφορείται ο Όμιλός μας, είναι η σταθερή, η άρρηκτη σχέση σεβασμού και αλληλεγγύης προς  τον άνθρωπο. Είναι αυτή η αντίληψη που μας οδήγησε στην ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προς τιμήν του ιδρυτού της ΣΕΚΕ, του πολιτικού και μεγάλου οραματιστή, του ιδρυτή των περισσότερων συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα…», εξηγώντας ότι «από την αρχή της λειτουργίας της η ΣΕΚΕ συνέδεσε το όνομά της με την κοινωνική υπευθυνότητα, εγκαινιάζοντας τον πρωτόγνωρο -τότε- θεσμό των υποτροφιών προκειμένου (σε δύσκολες εποχές) να στηρίξει παιδιά από αγροτικές οικογένειες και να τους δώσει την ευκαιρία να αναζητήσουν καλύτερες προοπτικές της ζωή τους».

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΠΑΙΔΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΜΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΚΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 400 παιδιά, προερχόμενα από αγροτικές οικογένειες, σπούδασαν με αυτές τις υποτροφίες, φιλοξενήθηκαν στα οικοτροφεία της ΣΕΚΕ και ενισχύθηκαν οικονομικά ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα μεγάλα αστικά κέντρα της εποχής. Όπως εξήγησε μάλιστα ο κ. Καραμανλής, «ο νέος αυτός φορέας έχει σκοπό την στήριξη και την ενίσχυση πρωτοβουλιών σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς».

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΚΕ, ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΤΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ»

Κλείνοντας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες αυτές της ΣΕΚΕ, έχουν ως επίκεντρο την Θράκη όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας. Μια περιοχή με εθνικές ιδιαιτερότητες, όπου η ισονομία και η ισοπολιτεία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων εφαρμόζεται καθημερινά στην πράξη. Η ΣΕΚΕ μάλιστα αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνύπαρξης και κοινής δημιουργίας χριστιανών και μουσουλμάνων καπνοπραγωγών και εργαζομένων. Δεν θα κουραστώ να τονίζω ότι στην περιφέρεια χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την Θράκη, που είναι το προπύργιο του ελληνισμού. Η οικονομική ευρωστία της Θράκης, η προοπτική και το μέλλον της είναι εθνική υπόθεση».

ΝΕΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ, ΣΤΟ ΓΝΞ – ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον τομέα της Υγείας, η χορηγία επεδώθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης (αγορά ενός νέου οχήματος για την χρήση του από τους γιατρούς του Γ.Ν.Ξ για κατ’ οίκον νοσηλεία) και παρελήφθη από τον αντιπρόεδρο του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Στέφανο Μήτσιο, η χορηγία για τον τομέα του περιβάλλοντος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης  παρελήφθη από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ξάνθης κ. Ιωάννη Αρπατζή, ενώ η χορηγία για τον τομέα του εθελοντισμού, παρελήφθη από τον πρόεδρο του ΕΕΣ Ξάνθης κ. Γκιουνές Χασάν Ογλού. 

ΟΙ ΕΞΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΠΘ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Αναφορικά με τις υποτροφίες στην εκπαίδευση, αυτές έλαβαν οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του ΔΠΘ, για μεταπτυχιακές εργασίες που έχουν σχέση με την πρωτογενή παραγωγή και με την κλιματική κρίση, κ:

Παναγιώτα Κιατίπη, Μελπομένη Γρηγοριάδου, Ανδρέας Ευαγγελίδης, Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης, Μαρία Κολλιού καο Αναστασία Ραφαηλία Δρουγκίδου.