Η ανάγκη για δάνεια και για «φρένο» στις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών και η…τραγική πολεοδομία
Κ. Ζαγναφέρης: Αγοράστε τώρα σπίτι – Μπορεί του χρόνου να είναι «απλησίαστα»
Δεν μπορεί η αδειοδότηση μελετών για Φυσικό Αέριο να έρχεται από…Αθήνα, σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Οι κύκλοι του «Εξοικονομώ» σε συνδυασμό με τις ανεγέρσεις οικοδομών στην Ξάνθη (που για να συνεχίσουν ωστόσο θα πρέπει να παραμείνουν λογικές – και να μην εκτοξευτούν – οι τιμές των οικοδομικών υλικών), «αναθέρμαναν» τους επαγγελματικούς κλάδους γύρω από την οικοδομή, αλλά και τα «μερεμέτια». Σε ο,τι αφορά στο σκέλος της οικοδομής, τα γνωστά προβλήματα με τις άδειες από την Πολεοδομία και οι «ουρές» επί διετία σε επίπεδο επικράτειας – και όχι μόνον σε τοπικό – παραμένουν, όπως εξηγεί στην «Θ» ο γνωστός μηχανικός και πρ. Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης.
ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Αναλυτικότερα ο κ. Ζαγναφέρης επισημαίνει στην «Θ» ότι:
Το «Εξοικονομώ» βοήθησε και βοηθά πολύ, πρώτα στην μείωση του κόστους θέρμανσης στα σπίτια και έπειτα στην δημιουργία ενός κύκλου εργασιών. Το θέμα της θερμομόνωσης και της μόνωσης γενικότερα των κτιρίων, νομοθετήθηκε από το 1980 επί υπουργίας του Στέφανου Μάνου. Τότε, πολλοί το «λοιδόρησαν» αλλά έπειτα από 40 χρόνια βλέπουμε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει. Το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είχε πολλά προβλήματα ως προς την ανάληψη και τους δικαιούχους ιδιοκτήτες. Το επόμενο που θα βγει και έχει ένα αρκετά μεγάλο ποσό, καθυστερεί διότι πρόλαβε ένα «κύμα» ανατιμήσεων για το άν δημοπρατηθεί με τις τιμές που είχαν προϋπολογισθεί. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο που θα γίνουν προσαρμογές των υλικών λόγω ανόδου, ώστε να δημοπρατηθεί (πιστεύω) εντός ενός μηνός και οι διαδικασίες θα είναι πολύ πιο εύκολες και πολύ πιο προσιτές, ενώ θα αφορά και σε περισσότερο κόσμο. Πάντως, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο βοήθησε και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να βοηθά, πρώτιστα – μακροπρόθεσμα- στην μείωση του κόστους της ενέργειας και φυσικά – μεσομακροπρόθεσμα- τους πολλούς επαγγελματίες που απασχολούνται γύρω από αυτό το αντικείμενο. Είναι πάντως ένα θετικό βήμα. Όλες οι οικοδομές που έχουν κτιστεί πριν το 2000 (δεν συζητώ για αυτές πριν το 1985) θέλουν επισκευές, θέλουν προσαρμογή στις νέες δυνατότητες που υπάρχουν και ουσιαστικά έχουν βγει – θα έλεγα – «εκτός αγοράς». Εκτός και αν αναπροσαρμοστούν και γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.
«ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΘΗΚΕ» Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ «STOP» ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ
Αναφορικά με την «αναθέρμανση» της οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη και την ανέγερση νέων οικοδομών, ο κ. Ζαγναφέρης εξήγησε ότι:
Αυτό είναι και αποτέλεσμα του «Εξοικονομώ». Η ποιότητα κατασκευής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις οικοδομές από όλους τους κατασκευαστές, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της προηγούμενης δεκαετίας και πολύ περισσότερο με αυτήν της δεκαετίας του ’80. Αυτό έχει και το ανάλογο κόστος. Αν υποθέσουμε ότι άρχισε σιγά – σιγά να αναπτύσσεται η ανέγερση των οικοδομών (όταν ξεμπλέξεις από τις Πολεοδομίες και καταφέρεις να βγάλεις μια άδεια μετά από 2 χρόνια), υπάρχει το πρόβλημα των ανατιμήσεων του τελευταίου εξαμήνου. Οι ανατιμήσεις αυτές, άρχισαν ήδη κάποιους να τους δυσκολεύουν και αν πουλήσουν με «βαριές τιμές» ίσως βρεθούν προ εκπλήξεως και δεν μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο. Εάν δεν βοηθήσουν οι τράπεζες με την δανειοδότηση και αν δεν μπει ένα «stop» σε αυτές τις αυξήσεις, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στο προηγούμενο διάστημα.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΑ» ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
Επιπλέον ο ίδιος, υπογράμμισε με έμφαση ότι:
Εδώ θέλω να κάνω μια ενημέρωση: Αν συνεχίσει αυτή η ανατίμηση των υλικών, σε ένα χρόνο οι τιμές των διαμερισμάτων θα είναι απλησίαστες για τον μέσο πολίτη και θα έχουν φτάσει σε επίπεδα των δυτικών χωρών. Όπως γνωρίζουμε, το να αποκτήσεις στέγη στα ανεπτυγμένα κράτη της βορειοδυτικής Ευρώπης, είναι «όνειρο θερινής νυκτός».
Αυτό είναι ένα από τα προσόντα που έχει η χώρα μας – διότι με τον «Α» ή «Β» τρόπο, βοηθού οι γονείς, οι τράπεζες κλπ – και ο περισσότερος κόσμος έχει ιδιόκτητη κατοικία. Αν δεν δοθούν δάνεια, αν δεν σταματήσουν οι ανατιμήσεις, πιστεύω ότι θα είναι όντως «όνειρο θερινής νυκτός» η κατοικία. Όποιος Ξανθιώτης ή κάτοικος της χώρας μας σκέφτεται να πάρει σπίτι, ας το κάνει το συντομότερο δυνατόν, διότι δεν ξέρω αν του χρόνου θα μπορεί να το «πλησιάσει».
Η αιτία όλων, θεωρείται η ενέργεια και μερικά οικοδομικά υλικά που δεν έγκεινται σε θέμα ενέργειας, έγκεινται σε θέμα μεταφοράς, θέμα παραγωγής, θέμα ημερομισθίων (γιατί ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικών χειρών, διότι σχεδόν όλοι έχουν φύγει στο εξωτερικό) και άλλα προβλήματα. Ουσιαστικά το πρόβλημα θα υπάρξει στους αγοραστές, που θα δυσκολευτούν πολύ τα επόμενα χρόνια για την απόκτηση της πολυπόθητης στέγης.
ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ…ΑΘΗΝΑ
Κλείνοντας ο ίδιος αναφορικά με τις άδειες πολεοδομίας σημείωσε ότι:
Από επαφές και διάφορες συνομιλίες που έχω, το πρόβλημα είναι πανελλήνιο. Δεν είναι μόνον στην Ξάνθη. Στην Κομοτηνή – για παράδειγμα – που ενδιαφέρθηκα για μια άδεια από την Πολεοδομία, η κατάσταση είναι τραγική. Το γιατί δεν επιλύεται αυτό το πρόβλημα τόσα χρόνια, ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Συνεχώς δυσκολεύει περισσότερο. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: Δεν μπορεί η αδειοδότηση – που όλες οι οικοδομές θα χρειαστούν για την εγκατάσταση φυσικού αερίου – να περιμένουμε ένα εξάμηνο να έρθει από την Αθήνα. Διότι μόνον εκεί ελέγχουν τις μελέτες φυσικού αερίου όλης της Ελλάδος. Οι μελέτες που γίνονται στις οικοδομές για την εγκατάσταση, σύνδεση και λειτουργία του Φ.Α, εγκρίνονται από την Αθήνα, άρα πρέπει κάποιος φάκελος να πάει εκεί. Και όταν δεν μπορεί ο κάθε νομός, η κάθε αντιπεριφέρεια, να διεκπεραιώσει τους δικούς της φακέλους, φανταστείτε να περιμένουμε την Αθήνα να εκδώσει τις μελέτες όλης της Ελλάδος.