Και ενώ ο Πρόεδρος του ΕΒΕ δηλώνει ικανοποιημένος…
Δεν θα πάρουν τίποτα οι μικροί επαγγελματίες από αυτόν τον προϋπολογισμό – Αναμενόμενο το «τσουνάμι» λουκέτων, σημειώνει στην «Θ» ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο ΕΒΕ Ξάνθης
Κατά πλειοψηφία, πέρασε ο προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου Ξάνθης Ξάνθης για το 2022, αφού τον «καταψήφισε» η παράταξη της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης του ΕΒΕ Ξάνθης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΤ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2022
Να σημειώσουμε αρχικά ότι μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2022, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
Εφαρμόζουμε μια σφιχτή πολιτική, έχουμε μειώσει τα έξοδα όσο μπορούμε για να μην εκτεθούμε. Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Δώσαμε την μάχη και είμαι πολύ ικανοποιημένος με όσα πετύχαμε κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Αναβάλλαμε κάποιες δράσεις μας όπως η Έκθεση τοπικών προϊόντων αλλά αυτό ήταν αναπόφευκτο λόγω της πανδημίας.. Επιπλέον έκανε λόγο για «ενδεικτικό» προϋπολογισμό, αφού δεν έχουν γίνει γνωστά τα ποσά που θα εισπραχθούν από το ΓΕΜΗ και τα προγράμματα.
ΤΑ «ΤΑΞΙΔΙΑ«, ΤΑ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΟΙ «ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΚΟ»
Για τους λόγους καταψήφισης του προϋπολογισμού του ΕΒΕ Ξάνθης για το 2022, μίλησε στην «Θ» ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Ευάγγελος Βακιρτζής, αφού στο δελτίο τύπου, έκανε λόγο για «ταξίδια», «προγράμματα» και «συμβάσεις με ΜΚΟ».
ΑΝΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΚΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΠΝΟ «ΦΟΥΜΑΡΟΥΝ» – ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ
Ο ίδιος, αναλύοντας το σκεπτικό του, εξήγησε πιο αναλυτικά, ότι:
Εμείς εκλεγήκαμε στο Επιμελητήριο από τις μικρές επιχειρήσεις και εκπροσωπούμε τα συμφέροντα αυτών. Αυτά τα προγράμματα, δεν εξυπηρετούν τις μικρές επιχειρήσεις (κάποιες μπορεί να πάρουν κάποια «ψίχουλα»). Εμείς έχουμε ένα πλαίσιο για τις μικρές επιχειρήσεις (αφορολόγητο κλπ). Όσον αφορά στις συμβάσεις με ΜΚΟ που αναφέρουμε, τα δικά μας λεφτά, αντί να πάνε στην πραγματική οικονομία και στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται ένα παραπάνω αυτήν την στιγμή από το νέο κύμα της πανδημίας, βλέπουμε ότι καταλήγουν πάλι σε ΜΚΟ από τα διάφορα προγράμματα που «τρέχει» το επιμελητήριο. Στην σύνταξη του προϋπολογισμού, αναφέρονται όλες αυτές οι ΜΚΟ. Και ξέρουμε τι καπνό «φουμάρουν» αυτές οι ΜΚΟ. Δηλαδή εν μέσω οικονομικής κρίσης, εν μέσω πανδημίας, μας έχουν «τσακίσει» στην φορολογία και τα λεφτά μας πηγαίνουν σε ΜΚΟ; Τα προγράμματα φέρνουν λεφτά, αλλά όχι στις μικρές επιχειρήσεις. Στις μεγάλες μπορεί να φέρνουν, αλλά πηγαίνετε μια βόλτα σε ένα μικρομάγαζο και δείτε σε τι πρόγραμμα έχει πάρει λεφτά.
Αναφορικά με τα ταξίδια, δεν λέμε να μην πηγαίνουν ταξίδια, αλλά είμαστε σε μια οικονομική κρίση και κάποια ταξίδια – εφόσον θέλουν να κάνουμε και οικονομία και να βοηθήσουμε με αυτά τα χρήματα εκεί που έχει πραγματική ανάγκη η τοπική οικονομία της Ξάνθης – θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τηλεδιασκέψεις κλπ. Και δεν ξέρουμε αν αυτά τα ταξίδια που πηγαίνουν είναι όντως για να βοηθήσουν την αγορά ή είναι για τις…βόλτες. Αυτά τα ταξίδια, εξυπηρετούν κυρίως μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Εγώ ως μπαρμπέρης και το διπλανό παντοπωλείο, δεν έχουμε κανένα όφελος από αυτά τα ταξίδια και από το αν ο κ. Μωραΐτης θα πάει στην Σερβία (για παράδειγμα) ή στην Κρήτη.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:
Αν κάποια μικρομεσαία επιχείρηση βλέπει ότι είναι ανταποδοτικό το πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου σε αυτή, ας μας το πει. Εμείς βλέπουμε ότι δεν είναι ανταποδοτικός αυτός ο προϋπολογισμός και δεν πρόκειται να βοηθήσει (όπως ούτε τα προηγούμενα χρόνια με την σημερινή διοίκηση) τις μικρές επιχειρήσεις. Δεν έχουν να επωφεληθούν τίποτα οι μικρές επιχειρήσεις. Μπορεί να πάρουν κάποια «ψίχουλα», κάποια μικροποσά, να ευνοηθούν από κάποιο πρόγραμμα, αλλά πολύ δύσκολα. Διότι δεν πρέπει να χρωστάς, πρέπει να έχεις έσοδα κλπ. Πείτε μου, ποια μικρή επιχείρηση αυτήν την στιγμή δεν χρωστά και έχει έσοδα;
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ – ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΚΟ – ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΤΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΛΟΥΚΕΤΩΝ
Κλείνοντας ο κ. Βακιρτζής σημείωσε ότι:
Και από αυτόν τον προϋπολογισμό – αν τον διαβάσετε – πάλι δεν θα πάρουν τίποτα οι μικροί επαγγελματίες. Οι ΜΚΟ θα πάρουν έναν πακτωλό χρημάτων από προγράμματα κλπ (όπως προανέφερα) και μιλάμε για χιλιάδες ευρώ. Στην αγορά της Ξάνθης και γενικότερα στην κοινωνία, υπάρχει μια διαστρωμάτωση. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Και μέσα από τον κορωνοϊό επίσης, κάποιοι βγάζουν λεφτά και κάποιοι χάνουν. Άλλο είναι μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και άλλο ένα μικρομάγαζο με 2-3 υπαλλήλους.
Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, μετά από την πανδημία του κορωνοϊού, μετά από τα lockdowns και τον εγκλεισμό, που πολλά μαγαζιά δεν βοηθήθηκαν και με την τροπολογία που έχουν περάσει φέτος, τον Οκτώβριο, που λέει ότι αν τα μικρομάγαζα δεν προχωρήσουν σε κοινοπραξίες ή συνεταιρισμούς δεν θα έχουν θέση στην αγορά. Τα λειτουργικά έξοδα έχουν ανέβει. Πως θα αντέξουν αυτά τα μαγαζιά, χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία; Είναι αναμενόμενο να έχουμε «τσουνάμι» από λουκέτα.