Επείγουσα σύσκεψη χθες στην Αντιπεριφέρεια με πρωτοβουλία του… Μητροπολίτη
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η σφαγή των… αμνών, με τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί λόγω ευλογιάς στον Νομό Ξάνθης, να ξεπερνά πλέον τα 15.000 και τους κτηνοτρόφους (πληγέντες και μη πληγέντες, μέχρι στιγμής) να βρίσκονται στα «κάγκελα», αφού προς το παρόν δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, ούτε για την απώλεια του ζωϊκού τους κεφαλαίου οι μεν, ούτε όμως και για τα κόστη σίτισης των σταβλισμένων, από πέρσι ακόμη, ζώων τους, οι δε. Μάλιστα, η χθεσινή μέρα, περιλάμβανε και δυο ακόμη σφαγές κοπαδιών, στον «βωμό» της ασθένειας, σε Εράσμιο (όπου έχουν απομείνει μόλις τρεις μονάδες, ζωντανές) και Κρεμαστή, ενώ την ίδια ώρα τα πρόστιμα για όσους βοσκάνε έξω τα ζώα τους, παρά την απαγόρευση, ξεκινούν από 10.500 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.
Για ανεπάρκεια και πλήρη αδιαφορία κράτους, περιφέρειας, αντιπεριφέρειας και δήμων, κάνει λόγο μιλώντας στην «Θ» ο αγροτοκτηνοτρόφος και πρώην πρόεδρος του Τ.Σ Μυρωδάτου κ. Ευάγγελος Κουμψάκης, ενώ από την δική του πλευρά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, αναφέρεται στα διαμειβόμενα της χθεσινής σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, για το επίμαχο θέμα.
«ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ…»
Αναλυτικότερα ο κ. Κουμψάκης, εξήγησε ότι «στην Ξάνθη είναι γύρω στα 60 με 65 κοπάδια που έχουν σφαγιαστεί. Εγώ τα ζώα τα έχω σταβλισμένα. Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς, είχε εντοπιστεί στο Μυρωδάτο. Είμαστε κοντά στους 3 μήνες μέσα. Από τον Οκτώβρη. Γιατί αν βγάλουμε τα ζώα έξω, έχουμε και πρόστιμο 10.500 ευρώ. Περιφέρεια, αντιπεριφέρεια, δήμοι (όλοι οι δήμοι) είναι ανεπαρκείς. Πλήρης αδιαφορία. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε πηγαίνω να πάρω ζωοτροφές, γιατί τελειώνουν. Ειδοποίησα την γαλακτοβιομηχανία και με χίλια ζόρια μου έκαναν την πίστωση, καθώς φοβούνται μη τυχόν και σφάξουν και τα δικά μου ζώα. Θα μου δώσει επιταγή και θα πληρώσω με το γάλα σε ένα μήνα, αν όλα πάνε καλά. Αλλιώς τα ζώα μας θα μείνουν σε ασιτία. Τι να κάνουμε; Να τα αφήσουμε; Και σε όσους συναδέλφους δεν δίνουν πίστωση, να ξέρετε ότι τα ζώα θα πάνε από ασιτία και δεν θα έχουμε τίποτα στην Β. Ελλάδα πού είναι η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης. Δεν θα έχουμε κρέας ούτε το Πάσχα. Τα φέρνουν ξένα και θα τα παίρνουν όλοι για ελληνικά.
Δεν ενδιαφέρονται ούτε η περιφέρεια, ούτε οι δήμοι, ούτε το κεντρικό κράτος. Κανείς. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Εγώ είχα κάνει και πρόεδρος παλαιότερα στο Μυρωδάτο για 12 χρόνια. Είχα ζήσει και πάλι την ευλογιά, αλλά τότε βοηθούσαν. Τώρα τίποτα. Πλήρης αδιαφορία. Και βάζω μέσα και τον κ. Ψεμματά, πού είναι φίλος μου. Πού είναι; Έμαθα ότι πήγαν στην κ. Μπρίκα. Γιατί δεν μας μάζεψε όλους τους κτηνοτρόφους να πάμε απ’ έξω. Είδατε τι έγινε προχθές στη Λιβαδειά; Αυτό θέλουν. Ξεσηκωμό. Δεν δίνει κανείς σημασία. Ούτε ο Κελλας, ούτε ο Τσιάρας. Κανείς! Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Έκλεισα μία φορά ραντεβού στην κτηνιατρική και ρώτησα τον κ. Τέγο «τι μέτρα πήρες;» Και μου είπε «έβαλα πινακίδες: Προσοχή ευλογιά». Και τι έγινε; Απαγόρευσαν μήπως το κυνήγι; Οι κυνηγοί έρχονται κοντά στα ποιμνιοστάσια. Δεν έπρεπε να απαγορεύσουν το κυνήγι; Δεν έπρεπε να κάνουν τις απολυμαντικές τάφρους στο Π. Λάγος, στον Ίασμο, ακόμη και στην εθνική; Ούτε φάρμακα βάζουν από τι έμαθα. Είναι όλοι άχρηστοι. Εμείς εδώ στο Μυρωδάτο, ήμασταν 11 κτηνοτρόφοι και σφαγιάστηκε μόνο ένα κοπάδι. Γιατί δεν βγήκε άλλο κρούσμα; Γιατί όταν πηγαίνουμε στα μαντριά μας και γυρίζουμε, κάνουμε απολύμανση μέχρι και τα ρούχα μας. Τα παιδιά μου με παρακαλούν και δεν τα παίρνω μαζί μου. Εμείς φυλαχτήκαμε. Λάβαμε τα μέτρα μας».
«ΕΤΣΙ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΞΑΝΘΗΣ – ΑΥΤΑ ΖΗΤΗΣΑΜΕ»
Από την πλευρά του ο κ. Ψεμματάς μιλώντας στην «Θ», εξήγησε ότι «χθες σφαγιάστηκαν δύο κοπάδια, ένα στο Εράσμιο και ένα στην Κρεμαστή. Χθες ήταν η δεύτερη συνάντηση που κάναμε με την κ. Μπρίκα. Η προηγούμενη έγινε πριν το νέο έτος. Ήταν και ο Δεσπότης. Ο ιερέας του Ερασμίου, ένα χωριό που έχει πληγεί πάρα πολύ από την ευλογιά, κάλεσε τον Δεσπότη και εκείνος με τη σειρά του έλαβε την πρωτοβουλία, να γίνει μία συνάντηση στην περιφέρεια και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Να μεταφέρουμε τα προβλήματα στην Αντιπεριφερειάρχη και στον Δεσπότη και αυτοί με τη σειρά τους, να κάνουν ένα έγγραφο στον Περιφερειάρχη και στο υπουργείο. Θέσαμε ως θέματα την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων με βάση την πραγματική ζημία που έχουν υποστεί τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στις παράπλευρες απώλειες, την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με χρηματοδοτικό πρόγραμμα 100% από την κυβέρνηση, για αυτούς που θέλουν να ξανακάνουν ζώα. Είναι ένα μέτρο που το είχαν εξαγγείλει στο Daniel (Λάρισα και Τρίκαλα) αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ενταχθείς. Το έχω μεταφέρει και στον κ. Τσιλιγγίρη και στον κ. Τοψίδη και είπαν ότι θα το απλοποιήσουν. Θέσαμε επίσης την αποζημίωση των ζωοτροφών καθώς όλοι οι κτηνοτρόφοι είχαν κάποια ζωοτροφές μέσα στους στάβλους (μπάλες, καλαμπόκια, τριφύλια) και δεν μπορούν να πουληθούν. Βέβαια δεν βλέπω να γίνεται τίποτα με αυτό, γιατί λένε ότι μετά από 6 μήνες αφού σταματήσει η ευλογιά, θα μπορούμε να τα δώσουμε. Επίσης ζητήσαμε να μην καταργηθούν οι κωδικοί εκμετάλλευσης στους πληγέντες κτηνοτρόφους (δηλαδή να μην κλείσει το μητρώο μας) αν θέλουν να μπουν ξανά στο επάγγελμα. Να μην μπουν σαν νέοι κτηνοτρόφοι και τους ζητάνε άλλο κωδικό κλπ. Ζητήσαμε επίσης τη στήριξη στις παραγωγικές μονάδες (σε αυτές που υπάρχουν). Αυτή τη στιγμή και εμείς που δεν έχουμε ευλογιά στις μονάδες μας, δεν μπορούμε να σφάξουμε αρνιά, δεν μπορούμε να πουλήσουμε γάλα, δεν μπορούμε να αγοράσουμε ζωοτροφές. Θα πρέπει κάπως να βοηθηθούμε. Τέλος ζητάμε να είναι αφορολόγητο το έτος του 2024 για αυτούς τους ανθρώπους που τους έσφαξαν τις μονάδες τους. Διότι αυτοί οι άνθρωποι τώρα θα πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση και να πληρώσουν και χρήματα. Πού θα τα βρουν; Ζητήσαμε να έχουν απαλλαγή από τις εισφορές για ένα χρόνο στον ΕΦΚΑ και επίσης μία αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος».
«ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΑΒΑΜΕ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.000 ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ»
Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «για το μέτρο 5.2 μίλησα και με τον κ. Τοψίδη και είπε ότι το προώθησε και έχει μιλήσει με τον κύριο Στρατάκο. Το θέμα με τους κωδικούς είπαν ότι θα παραμείνουν ως έχει ώστε να βοηθηθούν αυτοί οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί και να βγάλουν άδεια (καθώς υπάρχει και η συνθήκη ramsar και πολλά ακόμη ζητήματα) και ότι θα το δουν το θέμα. Αναφορικά με το αφορολόγητο και τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι αλλά θα το δουν κι αυτό. Για την απώλεια εισοδήματος δεν είπαν τίποτα, ενώ αναφορικά με τις επιδοτήσεις – αφού είναι αναγκαστική η σφαγή – θέλουμε να μπορέσουμε και για το 2025 να διατηρήσουν το δικαίωμα των επιδοτήσεων. Έπειτα είχαμε μία συνάντηση και με τους γιατρούς, αλλά και μία συνάντηση με τους κτηνοτρόφους που θέλουν να σφάξουν τα ζώα τους. Δεν μπορέσαμε να σφάξουμε αρνιά, αν και τα ζώα μας γέννησαν τον Οκτώβριο. Ζητήσαμε να βρεθεί ένας τρόπος και είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε από την ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης, που δεν έχει κανένα κρούσμα και μετά από 10-15 μέρες θα πάμε στην δεύτερη ζώνη που είναι τα Άβδηρα και να συνεχίσουμε σε περιοχές πιο απομακρυσμένες από επιβεβαίωμα να κρούσματα. Ήρθε και ο κύριος Φωτεινιάς (προϊστάμενος κτηνιατρικής ΑΜΘ). Μέχρι σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τα 15.000 ζώα που έχουν σφαγιαστεί στον νομό μας. Δεν έχουν μείνει ζώα και δεν βλέπουμε να σταματά το πρόβλημα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να σημειώσω επίσης ότι τα πρόστιμα για αυτούς που βγάζουν έξω τα ζώα τους μπορεί να φτάσουν και τις 30.000€ και ξεκινούν από 10.500€. Επαναλαμβάνω ότι οι απαγορεύεται να βγάζουμε το ζώα μας έξω».
«ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ – ΘΑ ΤΑ «ΡΙΞΟΥΝ» ΣΕ ΕΜΑΣ»
Αναφορικά με το σχόλιο του κ. Κουμψάκη, για τον ίδιο, ο κ. Ψεμματάς σημείωσε ότι «μέσα στη συνάντηση ήταν 9 κτηνοτρόφοι και άλλοι 6 ήτανε απ’ έξω. Δεν κάνουμε διαμαρτυρία. Δεν πάμε να κλείσουμε την Νομαρχία και στην παρούσα φάση δεν το σκεφτόμαστε, για υγειονομικούς λόγους και μόνο. Γιατί αν μαζευτούμε 50 κτηνοτρόφοι σε ένα μέρος και την άλλη μέρα βγει ένα κρούσμα, θα λένε ότι φταίμε εμείς. Εδώ χωρίς να φταίμε, κοιτούν να μας ρίξουν την ευθύνη. Πιστεύω ότι πλέον επειδή διανύουμε τον Ιανουάριο, θα έχουμε τα τελευταία κρούσματα. Αυτό τουλάχιστον θέλω να πιστεύω.