Φ. Μάρης: Δεν χάνεται το χειμερινό εξάμηνο στο ΔΠΘ – Διασφαλίζουμε το αδιάβλητο των εξετάσεων

Με τηλε- μαθήματα, τηλε- εξετάσεις, τηλε- ορκωμοσίες και ψηφιακές υπογραφές…

Τηλέ – Μαθήματα, Τηλέ – Εξετάσεις, Τηλε- Εκπαίδευση, ακόμη και Τηλέ – Ορκωμοσίες και ψηφιακές υπογραφές και γενικά ένας «τηλε-ψηφιακός κόσμος», κυριαρχεί λόγω του κορωνοϊού, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και φυσικά στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Φοιτητές, Καθηγητές και Διοικητικό Προσωπικό, προσαρμόζουν, συμπληρώνουν και βελτιώνουν τα πρωτόκολλά τους, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, αλλά και τις οδηγίες των αναθεωρημένων – ανά εβδομάδα – εγκυκλίων, «σώζοντας» έτσι το χειμερινό εξάμηνο αλλά και διασφαλίζοντας με διάφορα ψηφιακά «εργαλεία» και μέσα, το αδιάβλητο των εξετάσεων, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης.

 

ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ – ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΥΣΗ

Ειδικότερα ο κ. Μάρης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το χειμερινό (αλλά και το επόμενο) εξάμηνο, έχει  κατοχυρωθεί. Υπήρχε ένα πρόβλημα με τους εκτοετείς φοιτητές ιατρικής, το οποίο λύθηκε, αφού τους δόθηκε η δυνατότητα να έρθουν, οπότε και έκαναν τα μαθήματά τους αφού προηγουμένως ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα, αλλα ούτως ή άλλως, αυτοί σε λίγο θα είναι γιατροί. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις μαθημάτων (μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού) όπου στην ουσία το θεωρητικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί και έχει μείνει το εργαστηριακό που δεν γίνεται αλλιώς. Σε αυτό αναζητούνται διάφορες λύσεις, ώστε να καλυφθεί και αυτό το ελάχιστο ποσοστό. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 98% είναι καλυμμένη και στα εργαστήρια που μπορούσαν να γίνουν Virtual. Υπάρχουν μόνον κάποιες ελάχιστες ακραίες περιπτώσεις αναφορικά με εργαστήρια (για παράδειγμα ένα μάθημα στους Μηχανικούς Περιβάλλοντος και κάποια εργαστήρια στην μοριακή βιολογία κλπ, από όσο γνωρίζω), για τις οποίες προσπαθούμε να βρούμε οποιοδήποτε τεχνικό μέσο ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να καλύψουμε – αν ο φοιτητής είναι σε μικρότερα έτη και δεν θεμελιώνει δικαίωμα πτυχίου – την ανάγκη, κρατώντας την βαθμολογία του θεωρητικού κομματιού και το κομμάτι του εργαστηρίου, μόλις μας δώσουν την δυνατότητα να γίνει με φυσική παρουσία, να το καλύψουμε εκείνη την στιγμή και μετά να κλείσουμε την βαθμολογία για αυτό. Αλλά είναι πολύ μικρές οι περιπτώσεις και νομίζω ότι θα βρούμε λύση. Δεν έχουμε δηλαδή πρόβλημα με περιπτώσεις που να μας ανησυχούν, με το να θεμελιώνει κάποιος δικαίωμα να πάρει πτυχίο τον επόμενο μήνα ή το επόμενο τρίμηνο. Αυτά έχουν λυθεί. Αλλά και πάλι, κάθε εβδομάδα, αλλάζει ο κανονισμός λειτουργίας και προσαρμοζόμαστε. Προσωπικά δεν με ανησυχεί καθώς και από την δική μας πλευρά, υπάρχει βούληση να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος και κοιτούμε να αξιοποιήσουμε κάθε φορά τις αναθεωρημένες εγκυκλίους.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑ «ΕΡΓΑΛΕΙΑ»

Αναφορικά με το ζήτημα της εξεταστικής αλλά και του αδιάβλητου των τηλεξετάσεων (εάν δεν δοθεί διά ζώσης η δυνατότητα αυτή) , ο ίδιος επισήμανε ότι:

Ήδη κάνουμε τηλεξετάσεις. Αλλά θέλω να πω ότι πλέον έχουμε προμηθευτεί και δεύτερες πλατφόρμες – έχουμε πάρει τα δικαιώματα για όλο το Πανεπιστήμιο και για όλους τους Φοιτητές και Καθηγητές μας – που χρησιμοποιούμε εκτός από το e- class έτσι ώστε να έχουμε και σταθερότητα στο σύστημα και επιλογές, σε περίπτωση που ένα σύστημα αντιμετωπίσει πρόβλημα (ώστε να μεταφερθούμε αυτομάτως στο άλλο). Οι διαδικασίες βελτιώνονται συνεχώς και βεβαίως εξασφαλίζεται και το αδιάβλητο. Πολλές εξετάσεις γίνονται σε περισσότερα από ένα τμήματα πλέον για να έχουμε περισσότερους επιτηρητές με ανοικτές κάμερες και με χρονικό ορίζοντα, με πολλές επιλογές και διαφορετικές εξετάσεις (δηλαδή ακόμη και οι πολλαπλές επιλογές να εμφανίζονται με διαφορετική σειρά στους φοιτητές έτσι ώστε να μην έχουν όλοι τις ίδιες σειρές) και γενικά έχουμε βάλει πολλά «εργαλεία» για να εξασφαλίσουμε το αδιάβλητο, το οποίο αδιάβλητο δεν «βάλλεται» απρόσωπα. Προσπαθούν «συγκεκριμένοι» να το κάνουν. Νομίζω όμως ότι αποτρεπτικά και προληπτικά, εμείς έχουμε ενεργοποιήσει, βελτιώσει και συμπληρώσει κάποια «εργαλεία».

ΥΨΗΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ – ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΗΛΕ- ΟΡΚΩΜΟΣΙΕΣ – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σχετικά με την συμμετοχή των φοιτητών και καθηγητών στα τηλε- μαθήματα, ο κ. Μάρης αναφέρει ότι:

Συνεχίζει η συμμετοχή στα τηλεμαθήματα να παραμένει υψηλή. Να πω ότι σε κάθε μάθημα κρατάμε αρχείο, το link στο οποίο διεξάγονται τα μαθήματα, πόσοι ήταν εγγεγραμμένοι, πόσοι συμμετείχαν κλπ. Αντίστοιχα, υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός για τις εξετάσεις. Επίσης έχουμε ολοκληρώσει και συμπληρώσει τα πρωτόκολλα και πλέον «πατεντάραμε» την διαδικασία των τηλε – ορκωμοσιών και ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Κάναμε δύο τηλε – ορκωμοσίες. Μια για τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος και μια για τους Πολιτικούς Μηχανικούς. Προχωράμε λοιπόν, με πολλά αντικείμενα τα οποία δεν παρέχονταν με χρήση τηλε- διάσκεψης, τηλε – ορκωμοσίας, τηλε – μαθήματος. Πλέον παρέχονται, ενώ τα πρωτόκολλα συμπληρώνονται, βελτιώνονται και αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχει εκπαιδευτεί και όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό (καθηγητές, φοιτητές και στελέχη υπολογιστικού κέντρου που δουλεύει εδώ και έναν σχεδόν χρόνο σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με πολύ μεγάλη πίεση). Παράλληλα έχουμε και την «μετάπτωση» σχεδόν του συνόλου των διοικητικών μας διαδικασιών, στην ψηφιακή εποχή. Να πω ότι πλέον το κομμάτι της ψηφιακής υπογραφής έχει αναπτυχθεί καθολικά και επιπλέον από την 1η Φεβρουαρίου έχουν ενεργοποιηθεί και τα καινούρια, αναβαθμισμένα, πρωτόκολλα της ψηφιακής υπογραφής, κάτι που ισχύει για όλο το δημόσιο. Στην ουσία, αυτή η ψηφιακή υπογραφή που ακολουθεί τον καθένα και την παρέχουμε σε περιβάλλον web και μόνον πλέον – εδώ και λίγες ημέρες – είναι μια υπηρεσία που ο καθένας από εμάς μπορεί να την χρησιμοποιήσει και σε οποιαδήποτε επαφή έχει με το ελληνικό δημόσιο.

 

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Κλείνοντας ο κ. Μάρης σημείωσε ότι:

Σε ο,τι αφορά στα όργανα – και αυτό είναι μια κατάκτηση – συνεδριάζουν όλα μας τα όργανα, όλες μας οι επιτροπές (από τις πιο πολύπλοκες μέχρι και τις πιο απλές) και όλα γίνονται πολύ σωστά. Βέβαια, ενισχύσαμε και τους υπαλλήλους μας, ώστε να μπορούν μέσω πιστοποιημένης σύνδεσης να δουλεύουν από τα σπίτια τους, όπως στο γραφείο και επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις υπαλλήλων που είχαν ανάγκη εξοπλισμού στο σπίτι, το πανεπιστήμιο μερίμνησε. Είναι μια προσπάθεια που δεν σταματά. Είναι βέβαια πολύ κουραστική, γιατί οι εγκύκλιοι βγαίνουν κάθε εβδομάδα και πρέπει να παρακολουθούμε και να προσαρμοζόμαστε. Σαφώς είναι και ψυχολογικά κουρασμένο το ανθρώπινο δυναμικό – και ειδικά το διοικητικό μας προσωπικό –  αλλά προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο και οφείλω να το αναγνωρίσω σε όλους.