Φ. Μάρης: Διαχειριστής των εστιών ο ΙΝΕΔΙΒΙΜ– Συμμερίζομαι τις ανησυχίες των φοιτητών – Θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες

Με αφορμή τις καταγγελίες για τραμπουκισμούς απο εξωπανεπιστημιακούς στις φοιτητικές εστίες των Κιμμερίων…

Η επιστροφή στην… κανονικότητα και οι εμβολιασμοί στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ιδρύματος

 

Την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους, εξέφρασαν με τηλεφωνήματα στην «Θ», γονείς φοιτητών της Πολυτεχνικής Ξάνθης, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης αναφορικά με την επικίνδυνη «δράση» που αναπτύσσουν εξωπανεπιστημιακές ομάδες ατόμων στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμέριων.

Για το παραπάνω θέμα, μίλησε στην «Θ» ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος αφού αρχικά διευκρίνισε ότι την διαχείριση των εστιών έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ξεκαθάρισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες των φοιτητών και ανησυχεί για τις εν λόγω καταγγελίες, σημειώνοντας ότι «θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επιστροφή στην… «κανονικότητα» για το ΔΠΘ, στα ποσοστά εμβολιασμών στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και στα επόμενα βήματα του πανεπιστημίου για «ασφαλέστερες» συνθήκες στις αίθουσες και στα εργαστήρια.

 

ΤΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Ειδικότερα, σε ο,τι αφορά στις πρόσφατες καταγγελίες του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών περί «τραμπουκισμών» από εξωπανεπιστημιακούς στις εστίες των Κιμμερίων, ο κ. Μάρης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Κατά αρχήν, μετά από πολλά χρόνια έχουμε ένα συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης των φοιτητικών μας εστιών. Να θυμίσω ότι αυτήν την περίοδο η μικρή φοιτητική εστία (των μεταπτυχιακών φοιτητών) στην Εκτενεπόλ ανακατασκευάζεται εκ βάθρων (είναι περίπου στο 60% η κατασκευή του έργου) και δημοπρατήθηκε με 8.600.000 ευρώ – είναι στον «αέρα» αυτή τη στιγμή – η εκ βάθρων ανακατασκευή της μεγάλης φοιτητικής εστίας των 550 κλινών. Παράλληλα, κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου δικτύου WiFi στην μεγάλη μας φοιτητική εστία, στην Ξάνθη.

Παρόλη αυτήν την προσπάθεια, υπάρχουν και προβλήματα. Να θυμίσω όμως, για να το γνωρίζουν όλοι, ότι την διαχείριση της φοιτητικής εστίας στην Ξάνθη, άρα και την φύλαξη και την καθαριότητά της (και ο,τιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την καθημερινή συντήρηση) την έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που είναι οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας. Δεν την έχει το πανεπιστήμιο. Σε αυτό το κομμάτι, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε ιδιαιτέρως. Βέβαια, είναι προφανώς κατακριτέο να δημιουργούν προβλήματα στην φοιτητική εστία και ειδικά εξωπανεπιστημιακοί. Συμμερίζομαι πλήρως τις ανησυχίες των φοιτητών και πραγματικά με ανησυχεί. Έχει ενημερωθεί η διοίκηση και πιστεύω ότι τόσο ο Πρύτανης όσο και οι Πρυτανικές Αρχές, θα κάνουν αυτά τα οποία πρέπει. Χαίρομαι που οι υγιώς σκεπτόμενοι φοιτητές μας και αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για το πανεπιστήμιο, υπογραμμίζουν αυτό το πρόβλημα, το οποίοι χρειάζεται επίλυση και χρειάζεται από όλους να σκύψουν επάνω σε αυτό το κομμάτι. Μας απασχολεί και θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα. Καλά θα είναι να αποκτήσει και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ την εικόνα που μας μεταφέρουν οι φοιτητές Προσπαθούμε να κάνουμε προσαρμογές, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες πολύ καλύτερες και όχι αυτές τις συνθήκες που οι φοιτητές μας έχουν καταγγείλει. Είναι σίγουρο ότι είμαστε μαζί τους σε αυτήν την προσπάθεια και θα ακολουθήσουν βήματα.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΘ

Επιπλέον, αναφορικά με τα δια ζώσης μαθήματα, τους φοιτητές και τους εμβολιασμούς στο ΔΠΘ, ο κ. Μάρης, εξήγησε ότι:

Η πανεπιστημιακή κοινότητα αναφορικά με τον εμβολιασμό, είναι ένα από τα κομμάτια της κοινωνίας που έχει τα υψηλοτέρα ποσοστά. Είμαστε πάνω από το 75% στους φοιτητές, πάνω από το 85% στο υπαλληλικό και διοικητικό προσωπικό και πάνω από 90% στα μέλη ΔΕΠ. Λειτουργήσαμε εμβολιαστικά κέντρα μέσα στο πανεπιστήμιο για όσους ήθελαν να εμβολιασθούν, έτσι ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, ενεργοποιήσαμε ένα σύστημα αναφορικά με τον έλεγχο των πιστοποιητικών – είτε εμβολιασμού είτε νόσησης είτε rapid test – σε όλο το πανεπιστήμιο για να είναι ελεγχόμενο και μακριά από την αίθουσα διδασκαλίας που και αυτό αποδίδει (και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τους φοιτητές που συμμετέχουν και υπομένουν την όποια καθυστέρηση κατά την διάρκεια των ελέγχων,  αλλά είναι για το καλό όλων μας). Επίσης προχωράμε και ακόμη παραπέρα, αφού στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουμε μια διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια φίλτρων για όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, όλα τα αμφιθέατρα και εργαστήρια του πανεπιστημίου μας, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και την διαχειριστική αρχή για αυτήν την ένταξη) έτσι ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να αποκτήσουμε και αυτόν τον εξοπλισμό και να δημιουργήσουμε ακόμη πιο ασφαλείς συνθήκες.

Όλο αυτό αποδίδει διότι οι φοιτητές μας θέλουν – και το αποδεικνύουν καθημερινά – την επαναφορά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι σαν πανεπιστήμιο για αυτό και προσπαθούμε να επιλύουμε όποια προβλήματα, στον βαθμό που μπορούμε. Βέβαια, συνολικά η ελληνική κοινωνία, υστερεί σε αυτό το κομμάτι και πραγματικά θα ήθελα να πω – από αυτό το βήμα – ότι έφτασε η ώρα της ατομικής ευθύνης. Να προσέλθουν όλοι να εμβολιασθούν μιας και πλέον, οι άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται κρίνουν την τύχη αυτών οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι και πραγματικά καμία Δημοκρατία, δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό.