Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα σε εκδήλωση στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης
Με επίκεντρο την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είτε αφορά το ακαδημαϊκό προσωπικό είτε το διοικητικό, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης του ΔΠΘ, η υποψηφιότητα του καθηγητή Φώτη Μάρη για το αξίωμα του πρύτανη, καθώς και ο κατάλογος των προτεινόμενων αντιπρυτάνεων με τους σχετικούς τομείς ευθύνης.
Σε ένα ήδη απαιτητικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται από το νέο νόμο για τα ελληνικά ΑΕΙ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το πρώτο πολυεδρικό περιφερειακό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, καλείται να προβεί σε υπερβάσεις βαδίζοντας στην συμπλήρωση των 50 ετών από την ίδρυσή του. Οι υπερβάσεις αυτές αφορούν την ενδυνάμωσή του σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Σήμερα, το Δ.Π.Θ. αποτελείται από 8 Σχολές και 20 Τμήματα, ενώ οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ξεπερνούν τις 30.000, με το διδακτικό προσωπικό να αριθμεί περίπου 500 μέλη. Το Δημοκρίτειο μετράει συνεχή και αδιάλειπτη ακαδημαϊκή και κοινωνική προσφορά σε όλη την περιοχή της Βορειοανατολικής Ελλάδας και όχι μόνο, με το νέο υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, να επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια των προκατόχων του, με σκοπό την περαιτέρω άνθισή του.
Το προτεινόμενο πρυτανικό σχήμα
Η καθηγήτρια Μαρία Ε. Γρηγορίου, επιλέχθηκε για την θέση της αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Δια Βίου Εκπαίδευσης. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χαλιορής, ως αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Ο καθηγητής Γιώργος Μπρούφας, ως αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και ο καθηγητής Βασίλης Γούργουλης, στην θέση του αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων.
Κεντρικοί άξονες δράσης και στρατηγικοί στόχοι
Οι βασικές προτεραιότητες για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ΔΠΘ, είναι η ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΔΠΘ με σχέδιο δράσης σε τρεις άξονες. Με το σύνθημα «Ένα Πανεπιστήμιο μία Περιφέρεια» στόχος είναι η ενσωμάτωση των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ, με έδρα τις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας. Η ενίσχυση των υφιστάμενων Τμημάτων και η αναμόρφωση των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΠΣ), αλλά και η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων, που προτιμούν να εισαχθούν σε ΠΠΣ, αφορούν σημαντικούς τομείς ανάπτυξης του ΔΠΘ. Επίσης, αναγκαία κρίνεται η ίδρυση αγγλόφωνων μεταπτυχιακών και προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που θα απευθύνονται κυρίως σε αλλοδαπούς φοιτητές, προερχομένους από χώρες της Βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής. Στον τομέα της αναβάθμισης των υποδομών διδασκαλίας στο κέντρο των προσπαθειών τίθεται η ενίσχυση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών αλλά και η ενίσχυση σημαντικών θεσμών όπως το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) κ.α.
ΔΠΘ: Προορισμός ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού
Ο Φώτης Μάρης εξέφρασε την πίστη του ότι οι χρηματοδοτήσεις, με καλό προγραμματισμό και δουλειά, δύσκολα ή εύκολα, θα έρθουν. Πρωτεύων στόχος του νέου πρυτανικού σχήματος, όπως δήλωσε στον «Χ» ο κος Μάρης, είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να γίνει προορισμός ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού. «Προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε, ώστε άνθρωποι από όλο τον κόσμο να μας επιλέξουν και να δουλέψουν μαζί μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το Πανεπιστήμιό μας έχει τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και αυτό είναι το όραμα κάθε συναδέλφου, είτε αυτό αφορά την εκπαιδευτική πολιτική είτε την ερευνητική» πρόσθεσε. Επίσης, στις δηλώσεις του έθεσε τα πλαίσια γύρω από τα οποία επιθυμεί να εργαστεί ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα. «Να εργαστούμε σε συνθήκες οι οποίες να δίνουν τους βαθμούς ελευθερίας στους συναδέλφους και τις προϋποθέσεις να αναπτύξουν το έργο τους, έτσι ώστε να κεφαλαιοποιήσει και το ίδιο το Πανεπιστήμιο, τα πρόσωπα αλλά και την ευρύτερη κοινωνία της περιοχής» συμπλήρωσε ο προς εκλογή πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Σύνδεση με την κοινωνία – οικονομία και διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου
Το ΔΠΘ ήδη συμμετέχει ενεργά στο IAPP Programme και στο Balkan University Association, έχοντας δημιουργήσει συνεργασίες με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
Στόχος της νέας πρυτανικής αρχής είναι η ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών μέσω σύναψης πρωτοκόλλων συνεργασιών με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο European University Alliance Program και διερεύνησης της δυνατότητας δημιουργίας Παραρτημάτων του ΔΠΘ στην βαλκανική.
Η παρουσίαση έκλεισε με τον Φώτη Μάρη να καλεί στο βήμα τους τέσσερις υποψήφιους αντιπρυτάνεις και τον νυν πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη να προβαίνει σε έναν αποχαιρετιστήριο λόγο. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την συγκινητική συνεργασία μας αυτά τα τέσσερα χρόνια, όπως, επίσης, και όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου» ανέφερε συγκινημένος ο νυν πρύτανης.
Πηγή: xronos.gr