«Σπάνε» μέχρι και… εκκλησάκια
Δ. Χατζηφωτιάδου: Σε ανηλίκους από 12 έως 18 ετών οι ποινές και τα μέτρα – Ατιμώρητα τα ποινικά αδικήματα σε ανήλικα κάτω των 12 ετών
«Φαύλος» κύκλος το θέμα με την συνεχιζόμενη παραβατικότητα των ανηλίκων και την συνέχεια που δίνεται ή που δεν δίνεται συνήθως στις δικαστικές αίθουσες λόγω γραφειοκρατίας, κόστους και χρονοβόρας διαδικασίας αλλά και «προστασίας» τους από την νομοθεσία.
Ένα θέμα που ανοίγει σήμερα – για άλλη μια φορά – η «Θ», μετά την πληθώρα περιστατικών παραβατικότητας από ανήλικους Ρομά κάτω από 12 και 10 ετών, που σπάζουν, ρημάζουν, αφαιρούν αντικείμενα, συλλαμβάνονται και κατόπιν… αφήνονται ελεύθεροι.
Πρόσφατο παράδειγμα καταστροφής, η βεβήλωση του παρεκκλησίου του Αγίου Ραφαήλ, την περασμένη Κυριακή.
«ΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΕΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Σύμφωνα με αστυνομικές «πηγές», οι ανήλικοι αποτελούν μια «γνωστή παρέα» για την αστυνομία και όταν συλλαμβάνονται, ταυτοποιούνται και αφήνονται ελεύθεροι, αφού κληθούν οι γονείς τους να τους παραλάβουν, στους οποίους γίνονται και οι απαραίτητες συστάσεις για μεγαλύτερη επίβλεψη.
Εάν, κατατεθεί μήνυση, η υπόθεση μεταβιβάζεται στην αρμόδια εισαγγελία, ωστόσο η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά σε ζημιές και κλοπές «ευτελούς αξίας» (ρούχα, παπούτσια, ποδήλατα κ.ο.κ.) συνεπώς και πάλι αφήνονται ελεύθεροι.
Επιπλέον, μηνύσεις κατά των γονέων των παιδιών, τις περισσότερες φορές, δεν υποβάλλονται (αν και θα έπρεπε) καθώς πολλοί συμπολίτες μας θεωρούν «χάσιμο χρόνου» την νομική οδό δεδομένου ότι αν ασκηθούν και εφέσεις (από την αντίδικη πλευρά) θα «μπλέξουν» σε μια χρονοβόρα, γραφειοκρατική και κοστοβόρα – σε σχέση με την ζημιά που προκλήθηκε – διαδικασία.
Οι ίδιες «πηγές», επισήμαναν επίσης ότι δεν υπάρχει και αντίστοιχη δομή ανηλίκων στην περιοχή μας, όπου θα φιλοξενούνται ανήλικα που δεν έχουν την δέουσα επιμέλεια από τους γονείς τους, εξηγώντας ότι «αν υπήρχε μια τέτοια δομή, θα άλλαζε την εικόνα που επικρατεί, σε βάθος χρόνου».
ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ ΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ
Για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την παραβατικότητα των ανηλίκων, τις ποινές και τα δικαιώματά τους, μίλησε στην «Θ» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και υποψήφια για την προεδρία κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, η οποία εξήγησε ότι:
Στο πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τον ν. 4689/2020, οι ανήλικοι στους οποίους μπορεί να επιβληθεί κάποιου είδους ποινή ή μέτρα, θεωρούνται κατά το ποινικό δίκαιο όσοι είναι σε ηλικία από 12 έως 18 ετών. Τα ποινικά αδικήματα που τελούνται από παιδιά κάτω των 12 ετών, παραμένουν ατιμώρητα.
Οι ανήλικοι, περεταίρω, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που είναι από 12 έως 15 ετών και σε αυτούς που είναι από 15 έως 18 ετών. Στην πρώτη κατηγορία (12-15 έτη) επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, ενώ στην δεύτερη κατηγορία (15- 18) μπορεί να επιβληθεί (εκτός από αναμορφωτικά μέτρα) και εγκλεισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Τα αναμορφωτικά μέτρα, επιβάλλονται ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος και τον βαθμό ανάπτυξης του ανηλίκου. Αυτά μπορεί να είναι από μια απλή επίπληξη έως και αφαίρεση της επιμέλειας από τους γονείς. Τα θεραπευτικά μέτρα, μπορεί να είναι η υποχρεωτική παρακολούθηση συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος έως και η ανάθεση της επιμέλειας σε ανάδοχη οικογένεια ή σε επιμελητή ανηλίκων. Ο περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, μπορεί να επιβληθεί μόνο στην περίπτωση που ο ανήλικος τελέσει κακούργημα. Όπως βλέπετε, με τον νέο νόμο, ο ανήλικος απολαμβάνει αυξημένη προστασία από το αυτόν. Έχει δηλαδή δικαίωμα σε όλη την διάρκεια της ποινικής διαδικασίας να έχει συνδρομή σε όλα τα στάδια της ποινικής δίωξης από τον δικηγόρο του όσο και από τον ασκούντα την επιμέλειά του.
Η επικοινωνία του ανηλίκου απόρρητη με τον δικηγόρο του και πραγματοποιείται με συναντήσεις, με τηλεφωνικές συνομιλίες κλπ.
ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ – ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Επιπλέον η ίδια επισήμανε ότι:
Όπως αντιλαμβάνεστε, η αυξημένη προστασία και συνεπώς τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των ανηλίκων, αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα σε πολλούς πολίτες που έχουν υποστεί μια οικονομική ζημία ευτελούς αξίας ή και μεγαλύτερης αξίας, να μην προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη, διότι αυτό συνεπάγεται για αυτούς οικονομικό κόστος και χρονικό βάρος (γιατί θα πρέπει να προσέλθουν ως μάρτυρες στα δικαστήρια, μπορεί να ασκηθεί έφεση κλπ και στο τέλος ο ανήλικος επειδή προστατεύεται από τον νόμο και προφανώς δεν θα έχει και κάποια περιουσία – αυτό είναι το πιο σύνηθες – οπότε δεν θα αποζημιωθεί).
Προσωπικά, ως παραστάτης και συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, βεβαίως και συνιστώ σε κάθε πολίτη που έχει υποστεί μια οικονομική βλάβη, να ασκήσει τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος και να καταθέσει την έγκληση. Ωστόσο, επειδή οι πολίτες συνυπολογίζουν όλο το οικονομικό και χρονοβόρο «κόστος», συνήθως το αποφεύγουν, όχι όμως ότι δεν υπάρχουν υποθέσεις των ανηλίκων που έχουν φτάσει στα ακροατήρια.
ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ…ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Επίσης η κ. Χατζηφωτιάδου υπογράμμισε ότι:
Το «πνεύμα» του νόμου – και για αυτό υπάρχουν τα αναμορφωτικά μέτρα – δεν είναι τόσο η τιμωρία όσο αυτά τα άτομα να επανενταχθούν στην κοινωνία με αυτά τα μέτρα (της αναμόρφωσης ή τα θεραπευτικά). Προσπαθούν, με αυτά τα δικαιώματα που δίνουν, να επανέλθει ο ανήλικος που διαπράττει κάποιες παράνομες πράξεις στο δρόμο της νομιμότητας, ούτως ώστε να ενταχθεί στην κοινωνία και να μην αποτελεί «κίνδυνο» για αυτή. Όλα αυτά βέβαια, εξαρτώνται και από τις συνθήκες στις οποίες ζει ένα ανήλικο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, υπάρχουν διάφορες περιοχές με αυξημένη παραβατικότητα ανηλίκων και όλα αυτά συνυπολογίζονται και από τους Δικαστές. Το «πνεύμα» βάσει του νόμου, σε όλες τις κατηγορίες (είτε είναι ανήλικοι είτε όχι) είναι η ποινή να έχει χαρακτήρα όχι τιμωρητικό αλλά αναμορφωτικό και θεραπευτικό.
ΕΥΘΥΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΓΕΝΝΗΘΕΙ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ
Κλείνοντας η ίδια σημείωσε ότι:
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ευθύνη μπορεί να «γεννηθεί» και σε αυτούς που έχουν την επιμέλεια του ανηλίκου όταν είναι κάτω από 15 χρονών, σύμφωνα με το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα, για την παραμέληση εποπτείας του ανηλίκου. Ο επιμελητής ανηλίκων – για παράδειγμα – θα μπορούσε να ελέγξει την οικογένεια και αν κρίνει ότι το περιβάλλον δεν είναι το κατάλληλο για να μεγαλώσει ένα παιδί, μπορεί να αφαιρέσει την επιμέλεια και να στείλει το παιδί – όπως προανέφερα – σε επιμελητή ανηλίκων ή σε ανάδοχη οικογένεια.