Φωτιά στο «Μονοπάτι της Ζωής»- Παραλίγο τραγωδία για το περιαστικό άλσος της Ξάνθης

Προφητικό το ρεπορτάζ της «Θ» στις 29/7- Καθοριστική η επέμβαση της Π.Υ και των φορέων- Και δύο αεροπλάνα στην επιχείρηση κατάσβεσης

«Σε δύσκολο σημείο η φωτιά- Δεν υπάρχει εφησυχασμός – Υπόθεση όλων μας η Πολιτική Προστασία» σημειώνει ο Διοικητής της Π.Υ Ξάνθης Θ. Κοσμίδης στην «Θ»

Από την κοίτη του Ποταμού Κοσύνθου – μέσα στο «Μονοπάτι της Ζωής» – ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σάββατο.
Η «Θ» στις 29 Ιουλίου 2020, ασχολήθηκε με το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών αναφορικά με το περιαστικό άλσος της Ξάνθης, με ανάλογο – προφητικό όπως φάνηκε – ρεπορτάζ με τίτλο «Ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή στην Ξάνθη για τις δασικές πυρκαγιές».
Η φωτιά, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννη Ζερενίδη, έκαψε θαμνώδη έκταση ενώ «απείλησε»  λόγω της ανοδικής της τάσης  και την πλευρά του βουνού (από την μεριά του Σαμακώβ). Ωστόσο, η άμεση επέμβαση των αρμοδίων αρχών (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία Δήμου Ξάνθης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων) ήταν καθοριστική καθώς η εν λόγω πυρκαγιά τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο και έτσι «αποσοβήθηκε» ο κίνδυνος για τα… χειρότερα.
Στην προσπάθεια, συμμετείχαν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που «ανέβασαν» την υγρασία σε κάποια σημεία, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Θεόδωρος Κοσμίδης, ο οποίος παράλληλα διευκρινίζει αφενός ότι τα αίτια της έναρξης της φωτιάς θα ανακύψουν από την ανάλογη δικογραφία και αφετέρου ότι το επιχειρησιακό σχέδιο, που επικαιροποιείται κάθε χρόνο, εφαρμόζεται πλήρως, ενώ δεν υπάρχει εφησυχασμός από πλευράς της Π.Υ.

 

«ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΦΩΤΙΑ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ – ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΠΛΑΝΩΝ»

Ειδικότερα ο κ. Κοσμίδης ενημέρωσε ότι «είχαμε και αρκετές ενάρξεις (σ.σ. το τελευτάιο διάστημα) σε ξηρά χόρτα και σε αύλειους χώρους, τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν με την φωτιά στο «Μονοπάτι της Ζωής». Η φωτιά ήταν σε δύσκολο σημείο, πάνω από την κοίτη του Κοσύνθου. Η επέμβαση ήταν ταχύτατη και για αυτό και δεν εξελίχθηκε η πυρκαγιά. Ήμασταν τόσο αποφασισμένοι να την «πιάσουμε» και δεν την αφήσαμε να γίνει επικόρυφη, συνεπώς προλάβαμε και την καταστείλαμε πριν εξελιχθεί και είχαμε άσχημα αποτελέσματα. Δεν γνωρίζουμε τα αίτια έναρξης της πυρκαγιάς. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που θα προκύψει από την δικογραφία που θα σχηματισθεί. Η δε παρέμβαση των υδροπλάνων, επειδή μιλούμε για περιαστικό δάσος, ήταν καθοριστική και αφορούσε σε δύο ρίψεις στα σημεία που υποδείξαμε για να μας διευκολύνουν και εμάς και να ανεβάσουμε την υγρασία σε κάποια σημεία».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ – ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ»

«Δεν εφησυχάζουμε όλο τον χρόνο. Η αντιπυρική περίοδος τελειώνει 31 Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει εφησυχασμός μέχρι και την τελευταία μέρα και ακόμη και μετά την λήξη της. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πάντα σε αυξημένη ετοιμότητα. Εφαρμόζει πιστά το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται για τα δάση (το περιαστικό αλλά και τα δάση όλου του νομού). Αυτά λειτουργούν σύμφωνα με τους δείκτες επικινδυνότητας που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και υπάρχει κλιμάκωση και των περιπολικών οχημάτων – ανάλογα με τους δείκτες – και είμαστε έτοιμοι για όλα» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το αν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις καθαρισμού στα δάση της περιοχής, διευκρινίζει ότι «αυτό είναι θέμα της Πολιτικής Προστασίας των δήμων, της αντιπεριφέρειας, του δασαρχείου κλπ. Προσωπικά μπορώ να σας μιλήσω για το επιχειρησιακό σχέδιο που επικαιροποιείται κάθε χρόνο, το οποίο εκτελείται και εφαρμόζεται όπως ακριβώς υπογράφεται. Κάνουμε πλήρη εφαρμογή και δεν υπάρχει εφησυχασμός. Είμαστε πάντα σε αυξημένη ετοιμότητα».

 

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

Κλείνοντας ο διοικητής της Π.Υ Ξάνθης, σημείωσε ότι «η Πολιτική Προστασία δεν είναι μόνο το πυροσβεστικό σώμα εν γένει ή η τοπική Π.Υ σε κάθε περιοχή που υπάρχει. Είναι η ευαισθητοποίηση όλων των συμπολιτών μας και γενικότερα όλων όσων κυκλοφορούν μέσα στο δάσος ή οπουδήποτε υπάρχει έναρξη και εστία πυρκαγιάς. Πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (199 ή 112 κατ επέκταση) για να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα η επέμβαση στο σημείο όπου υπάρχει εστία πυρκαγιάς. Όσο καθυστερούμε, σαφώς οι κίνδυνοι – και ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν – μπορεί να είναι περισσότεροι. Για αυτό και πρωτεύον στόχος είναι τα αντανακλαστικά μας στην έναρξη της πυρκαγιάς και η γρήγορη αντιμετώπιση. Η απροσεξία μας δημιουργεί τα προβλήματα. Για αυτό θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να έχουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο όχι μόνον στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή ή στην Αλεξανδρούπολη αλλά γενικότερα. Όσο εμείς ευαισθητοποιούμαστε και προσέχουμε αυτά που κάνουμε, τόσο καλύτερα μπορούμε να προστατεύσουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο που μας αναζωογονεί όλους».