Με αφορμή την «τρελή κούρσα», μετά την ορκωμοσία Τραμπ
Δημ. Καζάκης: «Έτσι λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα –Ο χρυσός παραμένει επένδυση ασφαλείας»
«Φρενίτιδα» και στην Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή μας, από ενδιαφερόμενους που θέλουν να «επενδύσουν» σε κρυπτονομίσματα και κυρίως στο bitcoin, που καταγράφει μια «τρελή» ανοδική πορεία, ιδιαίτερα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 109.000 δολάρια. Πως λειτουργούν όμως τα κρυπτονομίσματα και πως.. «εντοπίζεται» το ενδιαφέρον που σημειώνεται στην χώρα μας; Ποια είναι η σημαντική διαφορά μεταξύ bitcoin και αγοράς χρυσού (φυσικού προϊόντος, ομολόγων κ.α); Απαντήσεις δίνει μέσα από την «Θ», ο γνωστός οικονομολόγος -αναλυτής και πρόεδρος του ΕΠΑΜ κ. Δημήτρης Καζάκης.
«ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ – ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»
Πιο αναλυτικά, ο ίδιος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να είσαι ψαγμένος και να κάνεις μια επένδυση σοβαρή. Να πάρεις δηλαδή τα κατάλληλα μηχανήματα για να κάνεις mining, κυρίως στο bitcoin. Έχει δυο μηχανές mining (εξόρυξης) bitcoin στην Κίνα. Ενώ τα λέμε κρυπτονομίσματα, στην πραγματικότητα, δεν έχουν κρυπτονομισματική ισχύ. Είναι ένας τρόπος να παίξεις με την αξία του δολαρίου. Το κρυπτονόμισμα έχει αξία γιατί μπορεί να συναλλάσσεται με δολάριο. Επομένως είναι ένα είδος χρηματιστηριακού προϊόντος και όχι νομίσματος. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως νόμισμα, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με την προϋπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες το αναγνωρίζουν και κάνουν ανταλλαγή σε άλλα νομίσματα. Είναι καθαρά κερδοσκοπικό το παιχνίδι. Στις 20 του μηνός, που είχαμε την ορκωμοσία του Τραμπ, το bitcoin ξεπέρασε τα 109.000 δολάρια. Είναι ακριβή «ιστορία» και νομίζω πως και αυτή ήταν η πρόθεση και του Τραμπ και του Μασκ που είναι από πίσω. Ο Μασκ έχει φτιάξει μια τεράστια περιουσία από το bitcoin. Ο Τραμπ, έχει άλλα δύο κρυπτονομίσματα. Το ένα είναι με το όνομά του (Trump Dolar) και το άλλο με το όνομα της συζύγου του (Melania). Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι κεφαλαίων που ήταν τοποθετημένα στην διεθνή χρηματαγορά, κυρίως στα χρηματιστήρια και στην αγορά Forex (ανταλλαγές νομισμάτων) όπου παίζουν κυρίως κερδίζοντας από τις ανατιμήσεις και υποτιμήσεις των νομισμάτων. Ένα κομμάτι από αυτά τα κεφάλαια διοχετεύονται στο bitcoin, σαν «εναλλακτική ασφαλείας». Μέχρι εκεί όμως. Έτσι και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ή οι ΗΠΑ «τινάξουν στον αέρα» την ισοτιμία, αύριο το πρωί, όλα τα κρυπτονομίσματα και κυρίως τα μεγάλα, όπως το bitcoin, θα μηδενιστούν. Θα χάσουν τελείως την αξία τους. Αν, για παράδειγμα, το αμερικανικό κράτος πει ότι «τα δολάρια δεν μπορούν να ανταλλαχθούν με bitcoin ή με κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα».
«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ «ΔΩΜΑΤΙΑ», ΑΡΑ…ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ»
Αναφορικά με τους Έλληνες, που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, ο κ. Καζάκης, επισήμανε ότι «υπάρχει μια μόδα. Ξέρω, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να σου στήσουν τα μηχανήματα που χρειάζεσαι (γιατί θέλεις μια πολύ σοβαρή υπολογιστική δύναμη για να μπεις σε αυτό το παιχνίδι). Υπάρχουν αρκετοί που παίζουν με bitcoin στην Ελλάδα. Βέβαια δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, γιατί οι περισσότεροι το κρατούν κρυφό και δεν είναι και μια συναλλαγή που έχει περάσει στην ελληνική οικονομία. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, γίνονται οικονομικές συναλλαγές με bitcoin. Υπάρχουν εταιρείες που δέχονται bitcoin. Αλλά αυτό είναι πολύ περιορισμένο έως ανύπαρκτο. Γίνεται καθαρά για λόγους κερδοσκοπίας ό,τι γίνεται. Πάντως γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι υπάρχουν εταιρείες που κάνουν αυτήν την δουλειά στην χώρα μας. Ξέρω προγραμματιστές που ασχολούνται με αυτό και βγάζουν τα προς το ζην, εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι όμως ακριβή ιστορία. Η αρχική επένδυση είναι σημαντική, γιατί δεν αγοράζεις έναν υπολογιστή, όπως όλος ο κόσμος και ξεκινάς. Θα πρέπει να σου στήσουν ένα ολόκληρο υπολογιστικό σύστημα, με σημαντική υπολογιστική δύναμη και άρα με σημαντικό κόστος. Αλλά αφού υπάρχουν ειδικοί (ελληνικές εταιρείες) που αναλαμβάνουν κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική ζήτηση. Μπορεί οι κεντρικές τράπεζες (και οι ιδιωτικές) να αποφασίσουν να ανοίξουν δυνατότητες συναλλαγής με αυτό το νόμισμα. Ιδιαίτερα το 2025, που θα είναι μια πολύ άσχημη χρονιά, όπως εκτιμάται για τις χρηματαγορές. Επομένως θέλουμε εναλλακτικές τοποθετήσεις χρήματος».
«ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – Ο ΧΡΥΣΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Τέλος, σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με την συμβουλή που θα έδινε ο ίδιος προς τους ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με το bitcoin, ιδιαίτερα μετά την «τρελή κούρσα», από την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και αναφορικά με τις επενδύσεις σε χρυσό, ο ίδιος απαντά ως εξής:
«Εγώ δεν θα συμβούλευα ποτέ να παίξει κάποιος με τέτοια κερδοσκοπικά προϊόντα. Τώρα ειδικά, που έχει αυξηθεί πάρα πολύ, είναι και δύσκολο να μπεις. Χρειάζεται πολλά χρήματα. Η αρχική επένδυση είναι πάρα πολύ σημαντική. Ο χρυσός, από την άλλη, ήταν πάντα και παραμένει επένδυση ασφαλείας. Και πλέον υπάρχουν και πάρα πολλά προϊόντα χρυσού. Δεν είναι μόνον η αγορά πλάκας χρυσού σαν φυσικό προϊόν. Υπάρχουν ομόλογα, option σε χρυσό και άρα πολλές εναλλακτικές. Ο χρυσός ανεβαίνει, γιατί ακριβώς υπάρχει το θέμα της ασφάλειας. Φοβούνται δηλαδή ότι θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια, που πραγματικά βρίσκονται σε ιστορικό «ρεκόρ». Οι συνολικές κεφαλαιοποιήσεις έκλεισαν το 2024 πάνω από τα 128 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν σκεφτεί κανείς ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ δεν ξεπέρασε τα 111 τρισεκατομμύρια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει ένα τεράστιο θέμα…»