ΦΤΟΥ… σκουλικομυρμιγκότρυπα!

Το «Ποτάμι»… παρέσυρε και την «ΔΗΜ.ΑΡ»

Δημ. Παλτόγλου: Το «ΚΙΝ.ΑΛ» ανασυντάσσεται- Μέσα η ΔΗΜ.ΑΡ

Χρ. Γκαρμπούνης»: Έξω η ΔΗΜ.ΑΡ από το ΚΙΝ.ΑΛ- Συνεχίζει όμως να υπάρχει

Και άλλους «τριγμούς» στο Κίνημα Αλλαγής προκάλεσε η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Φώφη Γεννηματά με τις εξελίξεις να «τρέχουν», αφού το βράδυ της Κυριακής ακολούθησε και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα, μετά από μία έντονη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στα γραφεία του κόμματος όπου με ψήφους 11-5 αποφασίστηκε η αποχώρηση.

Και αφού το… «Ποτάμι» παρέσυρε την ΔΗΜ.ΑΡ, το Κίνημα Αλλαγής έχει μείνει με ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Σοσιαλδημοκρατικές Κινήσεις, με τον Γιώργο Παπανδρέου όμως να υποστηρίζει την «Συμφωνία των Πρεσπών».

Υπάρχει «αύριο» για ΔΗΜΑΡ και ΚΙΝ.ΑΛΛ; Τι έρχεται τις επόμενες ημέρες; Σε όλα τα παραπάνω απαντούν μέσω της «Θ» ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής «ΚΙΝ. ΑΛΛ» Ξάνθης κ. Δημήτρης Παλτόγλου και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Χρήστος Γκαρμπούνης.

 

«ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»

Ειδικότερα ο κ. Παλτόγλου αναφέρει επακριβώς ότι «τόσο η προσωπική μου θέση όσο και η θέση του κόμματος είναι αυτή που έχει εκφραστεί επίσημα πλέον από τα όργανα του κόμματος και μέσω της προέδρου και του Μ. Χριστοδουλάκη (του γραμματέα) αλλά και του εκπροσώπου τύπου (του κ. Χριστίδη). Το ΚΙΝ. ΑΛΛ τον Μάρτιο πάει σε έκτακτο πολιτικό συνέδριο και συνέδριο εκλογής των οργάνων του κόμματος. Όπως δήλωσαν, ο πολυκομματισμός και η κατανομή των θέσεων με βάση τα κόμματα που υπήρχαν (ή αν θέλετε το μεταβατικό στάδιο) έχει τελειώσει. Πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο όπου θα γίνει εκλογή όλων των οργάνων του κόμματος για τις διάφορες θέσεις. Θα υπάρχει ένας αριθμός υποψηφίων και από αυτούς θα εκλεγούν όσοι είναι να εκλεγούν. Θα γίνει εκλογή και δεν θα υπάρχει αυτή η ποσόστωση. Άρα πηγαίνουμε για μια ανάδειξη ενός κόμματος στην λογική, αν θέλετε, που είχε αναφέρει και ο κ. Αντωνιάδης. Ότι θα πάμε σε ένα κόμμα με την επωνυμία «Κίνημα Αλλαγής» που θα εκλέξει τα όργανά του χωρίς ποσοστώσεις, χωρίς κανέναν άλλο τέτοιου είδους παράγοντα. Σαν ένας ενιαίος φορέας η προσπάθεια του οποίου είναι να ενώσει τα κόμματα που απαρτίζουν την κεντροαριστερά, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι την κεντροαριστερά την εκφράζουν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέχουν μακράν από αυτόν τον χώρο. Δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος λέει ότι είναι κεντροαριστερός, όντως είναι. Οι πράξεις και τα έργα του καθενός προσδιορίζουν σε ποιον χώρο ανήκει. Οι πράξεις και τα έργα του κ. Τσίπρα δείχνουν ότι απέχει μακράν από την κεντροαριστερά. Εξάλλου όλο αυτό το διάστημα έχει κυβερνήσει με την ακροδεξιά του πτέρυγα, που ήταν η πτέρυγα του κ. Καμμένου. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο χώρος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκφράζει την κεντροαριστερά σε καμία περίπτωση και σε κάθε περίπτωση ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και η συνένωση των δημοκρατικών δυνάμεων είναι αυτές που θα εκφράζουν την κεντροαριστερά στην Ελλάδα».

 

«212.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ…»

«Το «ΚΙΝ.ΑΛΛ» υπάρχει και την επόμενη ημέρα αυτού την έχουν δώσει 212.000 άνθρωποι που πήραν μέρος στην εκλογή του προέδρου του κινήματος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και αυτή είναι η «βάση». Ότι υπήρχαν 212.000 άνθρωποι που χωρίς να τους υποχρεώσει κανείς αποφάσισαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου. Το Κίνημα Αλλαγής δεν ήταν μια συνένωση κομμάτων. Δεν μαζεύτηκαν 5-6 κόμματα για να κάνουν έναν ενιαίο φορέα. Έγινε όντως μια διαβούλευση, έγινε μια διαδικασία, αλλά ξεκίνησε ως κόμμα με εκλογή προέδρου. Πήγε απευθείας στην «βάση» και της ζήτησε να εκλέξει. Η εκλογή έγινε, ο κόσμος αποφάσισε ότι θέλει την κ. Γεννηματά να χαράξει αυτήν την πορεία και να ακολουθήσει αυτήν την διαδρομή. Είδαμε τι έγινε με το «Ποτάμι», με την στάση που κράτησε  και που αυτήν την στιγμή δεν μετέχει στην Βουλή και έφτασε να μην έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όσον αφορά την ΔΗΜ.ΑΡ, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, αλλά η ΔΗΜΑΡ μετέχει κανονικά στο Κίνημα Αλλαγής. Υπάρχει μόνο η διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου που υποστήριξε ότι θα ψηφίσει την «Συμφωνία των Πρεσπών», κάτι που έρχεται σε αντίθεση όχι με την στενή ορολογία κομματικής γραμμής (γιατί από το ΚΙΝ.ΑΛΛ δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ένα θέμα ότι σε τέτοια σοβαρά ζητήματα όπως τα εθνικά συμφέροντα, δεν μπορεί ο κάθε βουλευτής να διαφοροποιείται από την γραμμή του κόμματος, όταν είναι ζητήματα εθνικού συμφέροντος)» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την πρόθεση (όπως αυτή διαδίδεται ότι υπάρχει) του κ. Γιώργου Παπανδρέου να στηρίξει την «Συμφωνία των Πρεσπών» σημειώνει ότι «όπως λέει ο λαός, κοντός ψαλμός αλληλούια. Χθες ξεκίνησε να συζητείται η συμφωνία στην Βουλή και σήμερα είναι να ψηφιστεί. Άρα, εκεί θα φανεί αν κάποιος διαφοροποιηθεί από την επίσημη θέση του κόμματος που έχει πει ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι αυτήν την στιγμή εθνικά συμφέρουσα. Θα μπορούσε να υπάρξει εθνικά συμφέρουσα συμφωνία για τον τόπο, αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ακολουθήσει την «γραμμή» αυτή και αν είχε έρθει σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες δυνάμεις, ώστε από κοινού να χαράξουν μια στάση που να είναι πραγματικά προς το συμφέρος αυτής της χώρας. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας (για λόγους που δεν γνωρίζουμε) αποφάσισε ο ίδιος μόνος του, να χαράξει μια πορεία, ωστόσο η πορεία αυτή δεν είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος».

«ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Γκαρμπούνης ξεκαθαρίζει ότι «η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ που συνεδρίασε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, αποφάσισε να υπερψηφίσει την «Συμφωνία των Πρεσπών». Επαναλαμβάνω ότι αυτή ήταν η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενός εκ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στο «Κίνημα Αλλαγής». Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ διέγραψε τον κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος πήρε εντολή από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, να έχει μια συγκεκριμένη θέση, να υπερψηφίσει δηλαδή την «Συμφωνία των Πρεσπών». Δεν ήταν προσωπική απόφαση του κ. Θεοχαρόπουλου. Επομένως το επιχείρημα της διαγραφής του κ. Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του «ΚΙΝ.ΑΛΛ» δεν σημαίνει και διαγραφή της ΔΗΜ.ΑΡ δεν «στέκεται» λογικά και αυτό γιατί επί της ουσίας η συγκεκριμένη απόφαση έθεσε την ΔΗΜ.ΑΡ εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ, ακυρώνοντας κατά την γνώμη μου, το ίδιο εγχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Από εκεί και πέρα, με βάση αυτά τα δεδομένα, η Εκτελεστική Επιτροπή στην συνεδρίασή της με μεγάλη πλειοψηφία (11-5) αποφάσισε την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από το Κίνημα Αλλαγής».

«ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΑΡ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ»

«Δημοκρατική Αριστερά φυσικά και υπάρχει. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με ανθρώπους οι οποίοι είναι στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν οι δυνατότητες για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, μιας νέας πολιτικής συμμαχίας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η πρόθεσή μας. Από εκεί και πέρα, είναι κάτι που θα το δούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα. Τοπικά στην  ΔΗΜ.ΑΡ, υπάρχουν αυτοί που υπάρχουν και προφανώς δεν συμμετέχουμε πλέον στο ΚΙΝ.ΑΛΛ».