Φυσικό Αέριο: 3000-3500 κατά μέσο όρο, το κόστος για την εσωτερική εγκατάσταση ενός διαμερίσματος

Αναλυτικά τα «βήματα» που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι Ξανθιώτες καταναλωτές

Β. Γιαννίκης: Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Ξανθιώτες-Επιβεβλημένη η έρευνα αγοράς

 

Από 3000 έως 3500 ευρώ, κοστολογείται κατά μέσο όρο πάντα (καθώς η αγορά είναι ελεύθερη) η εσωτερική εγκατάσταση ενός διαμερίσματος για το φυσικό αέριο (λέβητα, την τοποθέτηση, την συνδεσμολογία κλπ) όπως εξηγεί στην «Θ» ο γνωστός Μηχανικός – αρμόδιος για τενχικές εργασίες φυσικού αερίου κ. Βασίλης Γιαννίκης. Ο ίδιος, αναφέρεται στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο καταναλωτής, που ξεκινούν από την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μιλά και για το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για την «στροφή» σε αυτήν την μορφή ενέργειας.

 

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΒΗΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Αναλυτικότερα αναφορικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο καταναλωτής, ο κ. Γιαννίκης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Πρώτα από όλα θα πρέπει να γίνει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ΔΕΔΑ, ούτως ώστε ο καταναλωτής να ξέρει αν είναι στην πρώτη φάση για να συνδεθεί με το αέριο ή σε κάποια μελλοντική επέκτασή του. Δηλαδή αυτό  που συστήνω αυτήν την στιγμή στους Ξανθιώτες είναι είτε να μπουν οι ίδιο στο site της ΔΕΔΑ είτε να μιλήσουν με κάποιο συνάδελφο μηχανικό, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Από εκεί και μετά, από την στιγμή που εμφανισθούν ότι είναι μέσα στο δίκτυο που θα ενεργοποιηθεί σε σύντομο χρόνο (μέσα στο 2022 δηλαδή, διότι για το 2021 είναι πολύ αισιόδοξο το σενάριο), πρέπει να καταχωρηθούν κάποια στοιχεία του ακινήτου (συμβόλαια ιδιοκτησίας κλπ) και το επόμενο στάδιο είναι αυτό της μελέτης, που πρέπει να καταχωρηθεί στην ΔΕΔΑ για την όδευση του αερίου. Μετά την αίτηση, θα περάσει κάποιος επισκοπιστής από την εταιρεία, ώστε να δει πως θα οδεύσει το εσωτερικό δίκτυο (δηλαδή από τον μετρητή μέχρι τον καυστήρα). Η ΔΕΔΑ, με τους υπεργολάβους που συνεργάζεται, θα στείλει έναν άνθρωπο ο οποίος θα καθορίσει που θα τοποθετηθεί το ρολόι και πως θα οδεύσει η γραμμή προς την κατανάλωση (που θα τοποθετηθούν δηλαδή τα κεντρικά ρολόγια και οι διανομές). Η όδευση, είναι και αυτή εργολαβία της ΔΕΔΑ. Αυτοί που θα μπουν πρώτοι και μέσα στον έναν χρόνο – από την στιγμή που θα κάνουν την αίτηση – θα κάνουν και την σύνδεση, έχουν δωρεάν το κόστος αυτό της σύνδεσης (αν θυμάμαι καλά το είχε γύρω στα 800 ευρώ η ΔΕΔΑ).

 

3000-3500 ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ Μ.Ο, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Επίσης ο ίδιος επισήμανε ότι:

Από εκεί και πέρα, είναι η εσωτερική εγκατάσταση που αφορά αποκλειστικά τον κάθε καταναλωτή. Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα διαμέρισμα που είναι συνδεδεμένο στην παλιά κεντρική θέρμανση (που αποτελούν και την πλειοψηφία των διαμερισμάτων), το οποίο θέλει να αυτονομηθεί για τους λόγους ότι δεν «τα βρίσκουν» μεταξύ τους οι ένοικοι για να γεμίσουν ή να μην γεμίσουν τις δεξαμενές του πετρελαίου. Εκεί, πλέον, θα πάει με έναν ιδιώτη συνάδελφο μηχανικό ή εγκαταστάτη για να γίνει μια μελέτη για το ακίνητό του, στο οποίο θα συνδεθεί ένας ατομικός λέβητας αερίου. Βεβαίως μπορεί να συνδεθεί και ο κεντρικός λέβητας αν στην οικοδομή «τα βρίσκουν» μεταξύ τους, αλλά η πλειοψηφία – όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα κλπ – πηγαίνει σε εγκατάσταση ατομικού λέβητα. Το κόστος το επωμίζεται ο ιδιοκτήτης και αυτό  που συστήνω είναι να γίνει έρευνα αγοράς από τους ιδιοκτήτες. Οι τιμές διαμορφώνονται σε μια αγορά ελεύθερη. Καλό είναι βέβαια, να αξιολογήσουν κάποιες προδιαγραφές στην ποιότητα του λέβητα, στο πως θα γίνει η κατασκευή και γενικά να το «ψάξουν» στην αγορά.

Είναι ανάλογα και με την κατασκευή του κτιρίου. Για παράδειγμα, σε παλιές οικοδομές που είχαν ένα σύστημα διανομής της θέρμανσης (μονοσωλήνιο), ξεκινούσε μια στήλη νερού από το ισόγειο και έφτανε μέχρι τον τελευταίο όροφο που «έδινε» σε κάθε σώμα, ξεχωριστά. Έπειτα σε νεότερες οικοδομές που είναι με έναν κεντρικό συλλέκτη και τις ηλεκτροβάνες με τον θερμοστάτη σε κάθε διαμέρισμα, είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα. Στην πρώτη περίπτωση (παλαιότερες οικοδομές) πρέπει να συνδεθούν όλα τα σώματα μεταξύ τους και να βγουν έξω στον λέβητα. Οπότε φαντάζεστε πως και μόνο από την εργασία που χρειάζεται η μια ή η άλλη περίπτωση, διαφοροποιείται και το κόστος της κάθε εγκατάστασης. Μια τάξη μεγέθους των 3.500 ευρώ, θεωρώ ότι είναι μια τιμή ούτε πολύ ακριβή, ούτε πολύ φθηνή. Βέβαια, μπορεί να πάει και παρακάτω, αλλά μπορεί να πάει και λίγο παραπάνω. Μιλάμε κατά μέσο όρο για 3000-3500 ευρώ, για την εσωτερική εγκατάσταση ενός διαμερίσματος, με την προμήθεια του λέβητα, την τοποθέτηση, την συνδεσμολογία κλπ.

Επίσης κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, είναι ότι έχουν την ελεύθερη επιλογή παρόχου αερίου. Η ΔΕΔΑ, είναι κάτι αντίστοιχο με τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή το δίκτυο και η διανομή. Έτσι υπάρχουν και αντίστοιχοι πάροχοι αερίου και ο καθένας μπορεί να επιλέξει τον πάροχο με το οικονομικότερο ίσως πρόγραμμα στην αγορά. Ιδανικό θα είναι, να έχουν τον πάροχο του αερίου με τον πάροχο του ρεύματος – εάν είναι δυνατόν – κοινό, γιατί πετυχαίνουν και καλύτερες εκπτώσεις στις καταναλώσεις τους. Είναι κάτι που θα πρέπει να ψάξουν και από το θέμα τις τιμής του αερίου.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ

Τέλος σε ερώτηση της «Θ» για το αν έχει ξεκινήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ο κ. Γιαννίκης, απαντά:

Βεβαίως και ξεκίνησε. Υπάρχει ενδιαφέρον. Ήδη έχουν ξεκινήσει εκσκαφές στην πόλη, οπότε ο κόσμος βλέπει ότι κινείται το θέμα. Πριν ξεκινήσουν όλα αυτά, όλοι έλεγαν ότι κάποια στιγμή θα έρθει το αέριο και οι περισσότεροι το περίμεναν μετά από 10 χρόνια. Βέβαια αυτοί που παρακολουθούμε τις εξελίξεις, γνωρίζαμε ότι υπήρχε μειοδότης, είχε γίνει ο διαγωνισμός και περιμέναμε τον εργολάβο να στήσει τα συνεργεία του.

 

«ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Τέλος, αναφορικά με την τάση ανόδου της τιμής του Φυσικού Αερίου – που ίσως «αποτρέψει» κάποιους καταναλωτές από το να μπουν στην διαδικασία να «στραφούν» σε αυτό – ο κ. Γιαννίκης σημείωσε ότι:

Μην ξεχνάμε ότι το αέριο είναι συνδεδεμένο με το πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή αν ανέβει το αέριο, ανεβαίνει και το  πετρέλαιο.