Φυσικό αέριο: Δωρεάν η εξωτερική εγκατάσταση- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Ξανθιώτες

Τμηματικά οι συνδέσεις ανά οικισμούς-Αναλυτική ενημέρωση

Ο Συντονιστής Διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΕΔΑ κ. Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, μιλά αποκλειστικά στην «Θ»

Για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο Ξανθιώτης καταναλωτής, προκειμένου να επωφεληθεί του Φυσικού Αερίου που αισίως «πατά» στην Ξάνθη στα μέσα Απριλίου, με την έναρξη των εργασιών κατασκευής και την παράλληλη δυνατότητα συνδέσεων στα σημεία που κατασκευάζεται το δίκτυο, μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» ο Συντονιστής Διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΕΔΑ κ. Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ  κ. Χρήστου Μέτιου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ.

Ο ίδιος, αναφέρεται τόσο στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος μάλιστα θα δύναται να γνωρίζει αν οι εργασίες προχωρούν στην δική του «γειτονιά» όσο και το κόστος εγκατάστασης, που είναι μηδενικό για την εξωτερική και ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες, για την εσωτερική εγκατάσταση.

ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ – ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΥΟ ΕΤΩΝ, Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Ειδικότερα ο κ. Διονυσόπουλος εξήγησε αποκλειστικά στην «Θ» ότι:

Την ώρα που κατασκευάζεται το δίκτυο, ταυτόχρονα θα μπορούν να γίνουν και συνδέσεις, στα σημεία που κατασκευάζεται το δίκτυο. Άρα το έργο του δικτύου θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών, αρχής γενομένης από τα μέσα Απριλίου περίπου, του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθεί – το δίκτυο πάντα – μέχρι το τέλος του 2022. Από εκεί και πέρα, μέχρι το 2023 θα κάνουμε συνδέσεις (και μετά βεβαίως θα κάνουμε συνδέσεις αλλά μιλώ κατά αρχήν για την περίοδο που ισχύει και η προγραμματική του ΕΣΠΑ).

Συνεπώς, το δίκτυο κατασκευάζεται μέχρι το τέλος του 2022 και οι συνδέσεις γίνονται από την ώρα που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το δίκτυο και συνεχώς. Στα σημεία που κατασκευάζεται το δίκτυο, την ώρα που κατασκευάζεται, μπορούν να γίνονται και συνδέσεις, αρκεί βέβαια ο εκάστοτε καταναλωτής να έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και να έχει κάνει την αίτησή του.

 

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ

Αναφορικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο καταναλωτής, ο κ. Διονυσόπουλος επισημαίνει ότι:

Από την στιγμή που θα ανακοινωθεί το τμήμα του δικτύου που θα κατασκευάζεται (κάτι που θα γίνεται ευρέως γνωστό μέσω ημερίδων και ανακοινώσεων στο site της εταιρείας μας), ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του. Επιπλέον, εμείς θα διαθέτουμε μια εφαρμογή στο site της εταιρείας, όπου θα μπορεί να κάνει από μόνος του τον έλεγχο διαθεσιμότητας δικτύου. Θα μπορεί δηλαδή να δει, αν το κτίριο που τον ενδιαφέρει, είναι μέσα στο έργο που κατασκευάζεται την τρέχουσα περίοδο. Από την στιγμή που θα το δει, μπορεί απευθείας να κάνει την αίτηση. Αυτή η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά, ενώ θα διαθέτουμε και γραφείο σε κάθε πόλη που διεξάγουμε έργα, άρα θα μπορεί να επικοινωνεί και με τους συναδέλφους που θα βρίσκονται στα κατά τόπους γραφεία και θα εξυπηρετείται από όποιοι από τα δύο «κανάλια» επιθυμεί.

ΑΠΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν είναι χρονοβόρα η αποπεράτωση των εν λόγω διαδικασιών, ο ίδιος απαντά:

Όχι. Είναι πολύ απλή. Θα υπάρχουν κάποια έγγραφα που πρέπει να συμπληρωθούν και από εκεί και πέρα η αίτηση θα καταχωρείται στην εταιρεία και θα προχωρά η διαδικασία της κατασκευής της εκάστοτε σύνδεσης. Δεν είναι κάτι σύνθετο, αλλά σαφώς θα πρέπει να συμπληρωθούν κάποια έγγραφα, με τα βασικά στοιχεία.

 

ΔΩΡΕΑΝ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΕΤΡΗΤΗ – «ΠΟΙΚΙΛΕΙ» ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Σε ο,τι αφορά στο κόστος επιβάρυνσης του καταναλωτή για την εγκατάσταση, ο Συντονιστής Διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΕΔΑ, εξηγεί ότι:

Το κόστος της εγκατάστασης διακρίνεται στην «εξωτερική εγκατάσταση» (από το δίκτυο του αερίου μέχρι και την εγκατάσταση του μετρητή), το οποίο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ θα καλυφθεί πλήρως από την ΔΕΔΑ (50% από το ΕΣΠΑ – 50% από την ΔΕΔΑ), άρα ο καταναλωτής  θα έχει μηδενική χρέωση για αυτό (τέλη σύνδεσης 100% δωρεάν).

Η «εσωτερική εγκατάσταση» (μετά τον μετρητή και μέχρι την οικία) επιβαρύνει τον εκάστοτε καταναλωτή. Το κόστος για αυτό, διαφοροποιείται ανάλογα με το τι εγκατάσταση είναι. Δηλαδή, είναι τελείως διαφορετικό το κόστος για μια ατομική θέρμανση ενός νοικοκυριού και τελείως διαφορετικό για μια κεντρική θέρμανση (για 3-4 νοικοκυριά για παράδειγμα). Επίσης είναι τελείως διαφορετικό το κόστος, ανάλογα τους επαγγελματίες. Δηλαδή άλλο κόστος έχει ένας φούρνος και άλλο κόστος μια επιχείρηση εστίασης. Όλοι μπορούν να συνδεθούν με το Φυσικό Αέριο, αλλά δεν μπορούμε να «ομαδοποιήσουμε» το κόστος αυτό, διότι είναι διαφορετικές και οι ανάγκες του εκάστοτε καταναλωτή.  Και βέβαια, υπάρχει και η επιλογή του κάθε καταναλωτή με τον δικό του μηχανικό, τον δικό του τεχνικό, τις δικές του συσκευές που θα επιλέξει από το εμπόριο κλπ. Είναι ανοικτή η αγορά και σε αυτό δεν εμπλέκεται η εταιρεία μας.

 

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ Ο ΞΑΝΘΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, ΕΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

Επιπλέον ο κ. Διονυσόπουλος, υπογράμμισε ότι:

Όπως προανέφερα, τα έργα ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου και μετά. Ως εκ τούτου, αν η εγκατάσταση που ενδιαφέρει τον Ξανθιώτη, βρίσκεται στα έργα που θα ξεκινήσουν την πρώτη χρονική στιγμή, μπορεί από τα μέσα Απριλίου και μετά και να επωφεληθεί. Αν δεν είναι, θα περιμένει την σειρά της δικής του «γειτονιάς». Για αυτό θα ενημερώνεται ο κόσμος της Ξάνθης αλλά και των άλλων πόλεων όπως η Δράμα, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη (και στην συνέχεια η Καβάλα και η Ορεστιάδα) για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τα έργα, ώστε να έχει την «εικόνα» και να μπορεί να προβεί στις ενέργειές τους.

 

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΘ, ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΥΣΙΜΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι:

Νομίζω ότι πια ο καταναλωτής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει πρόσβαση σε μια νέα ενεργειακή επιλογή και σε ένα καύσιμο πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα άλλα καύσιμα και φυσικά και σε σχέση με την οικονομικότητα του καυσίμου έναντι των ανταγωνιστικών. Άρα θεωρώ ότι μπαίνει και το Φυσικό Αέριο στο «μείγμα» των ενεργειακών επιλογών του καταναλωτή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι είναι ένα έργο υποδομής από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις, γιατί θα μειώσουν το κόστος παραγωγής της υπηρεσίας ή του προϊόντος που παρέχουν, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, συνδέοντας τις εγκαταστάσεις που είναι στην αρμοδιότητά τους (όπως σχολεία, μονάδες υγείας κ.ο.κ.) από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται με το Φυσικό Αέριο και φυσικά και οι ιδιώτες για να καλύψουν το υπέρτατο αγαθό που είναι η θέρμανση.