Γ. Ανδρέου: «Ποσόστωση και στην εκλογιμότητα, όχι μόνο στην συμμετοχή» – Μ. Τσιακίρογλου: «Λιγοστό το ενδιαφέρον των γυναικών στον Ν. Ξάνθης»

Με έντονο «άρωμα» γυναίκας (40% ποσόστωση) οι επόμενες εκλογές αλλά…

 

Με…40% ποσόστωση (συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια) θα διεξαχθούν οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές.

Κάτι που έχει καταστεί σαφές εδώ και αρκετό καιρό από τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο στον Νομό Ξάνθης υπάρχει «έλλειμμα» γυναικών που να έχουν θέσει εαυτόν στην κρίση των προέδρων των κομμάτων για μια θέση στα ψηφοδέλτια.

Δυο από εκείνες που πολιτεύονται και που είναι «πανταχού παρούσες» σε κομματικές και άλλου είδους εκδηλώσεις, είναι οι κ. Μαίρη Τσιακίρογλου και Γεωργία Ανδρέου (η οποία ουκ ολίγες φορές έχει θέσει εαυτόν στην κρίση του κόμματος, αν και όπως έχει δηλώσει πολλές φορές και στην «Θ», δεν είναι πανάκια για την ίδια το βουλευτικό ταγέρ).

Πέραν των δύο «γαλάζιων» κυριών όμως, για τα άλλα κόμματα δεν υπάρχει (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) γυναικεία παρουσία που να πολιτεύεται και να βγαίνει «μπροστά» μαζί με τους πιθανούς συνυποψηφίους της, τουλάχιστον για την κεντρική πολιτική σκηνή, αφού στην τοπική αυτοδιοίκηση τα πράγματα αλλάζουν, μιας και οι γυναίκες εκεί είναι περισσότερες αλλά και πάλι, όχι οι αναμενόμενες.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι δυο «γαλάζιες» κυρίες, οι οποίες αναφέρθηκαν στην ποσόστωση αλλά και στην παρουσία των γυναικών στα «κοινά», προσπαθώντας παράλληλα να εξηγήσουν την…απουσία του γυναικείου «αρώματος» από τον Νομό Ξάνθης.

«ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Ειδικότερα η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι «το κομμάτι της ποσόστωσης «κουμπώνει» σε όλη την Ελλάδα. Είναι δηλαδή αναλογικό για όλη την Ελλάδα και δεν αφορά μόνο την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης ή την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά τα χρόνια, όλα τα κόμματα έχουν μέσα στα ψηφοδέλτιά τους για την κεντρική πολιτική σκηνή, πάντοτε γυναίκες. Αυτό έχει να κάνει, όχι μόνο με την υποχρεωτικότητα της ποσόστωσης αλλά και με το επικοινωνιακό κομμάτι όλων των κομμάτων. Άλλωστε μην ξεχνούμε ότι οι γυναίκες είναι από τα πιο υπερδραστήρια πλάσματα. Βλέπουμε ότι αναμειγνύονται σε συνδικαλιστικούς ή πολιτιστικούς φορείς. Βλέπουμε ότι είναι πολύ έντονο το γυναικείο στοιχείο σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Αν με ρωτάτε σχετικά με την υποψηφιότητά μου και για να ξεκαθαρίζουμε το «τοπίο» δεν γνωρίζω αν θα είμαι υποψήφια. Έχω δηλώσει πολλές φορές «στρατιώτης» του κόμματος με ο,τι συνεπάγεται αυτό. Η διάθεση από μέρους μου για να κατέλθω στις εθνικές εκλογές, υπάρχει αλλά από εκεί και πέρα η τελική απόφαση και η τελική κρίση είναι του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν δεν πάρουμε το «οκ» όσοι ενδιαφερόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση από τον πρόεδρό μας, θεωρώ ότι είναι εκ του περισσού να δηλώνουμε ότι είμαστε υποψήφιοι βουλευτές».

 

«ΛΙΓΟΣΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ»

«Το ενδιαφέρον των γυναικών στον Νομό Ξάνθης, είναι λιγοστό. Αυτό δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιον λόγο συμβαίνει. Γενικότερα έχουμε συνηθίσει στα πολιτικά πρότυπα να βλέπουμε άνδρες. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Βλέπω ότι όντως είναι λιγοστό το ενδιαφέρον αυτό, ίσως επειδή μπαίνει ο παράγοντας «οικογένεια» και «οικογενειακή ζωή». Νομίζω όμως ότι οι γυναίκες θα πρέπει επιτέλους να βγούμε μπροστά και μας δίνεται αυτή η δυνατότητα. Τους λόγους για τους οποίους είναι μειωμένη η παρουσία των γυναικών στον Νομό Ξάνθης, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Έκανα μια προσωπική εκτίμηση. Θα δείτε ότι και στους συνδικαλιστικούς φορείς ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν είναι πραγματικά ελάχιστες. Γενικώς οι χώροι του συνδικαλισμού (που ανήκω εγώ αυτήν την στιγμή) και της πολιτικής, νομίζω ότι είναι περισσότερο ανδροκρατούμενοι χώροι. Έτσι οι γυναίκες θα πρέπει να βγουν «μπροστά», θα πρέπει να διεκδικήσουν και να μην ξεχνούν ότι μια…Μέρκελ κάνει «κουμάντο» σε όλη την Ευρώπη» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «θα έπρεπε σαν φυσική συνέχεια, όπως συμμετέχουν οι άνδρες οπουδήποτε (κεντρική πολιτική σκηνή, συνδικαλιστικοί φορείς, αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού) να συμμετάσχουν και οι γυναίκες. Αυτό όμως έχει να κάνει και με άλλα πράγματα, αλλά τον λόγο για τον οποίο είναι μειωμένο το ενδιαφέρον δεν μπορώ να το γνωρίζω. Στον Νομό Ξάνθης, για να είμαι ειλικρινής, ούτε και εγώ έχω δει στα άλλα κόμματα γυναίκες. Θεωρώ ότι πρέπει να βγουν λίγο πιο «δυναμικά» οι γυναίκες σε όλους τους τομείς και να διεκδικήσουν περισσότερα πράγματα. Φυσικά αυτό δεν θέλω να ακουστεί ως φεμινιστικό. Είναι μια απλή πραγματικότητα. Οι γυναίκες είναι πολυσχιδείς και πολυπράγμονες και θεωρώ ότι μπορούν να τα καταφέρουν παντού. Άλλωστε αυτό φαίνεται από την γυναικεία φύση και δεν έχει να κάνει με το ότι «ευλογώ» τα δικά μου «γένια». Μιλώ για το σύνολο των γυναικών. Όπου έχουν αναμειχθεί οι γυναίκες, έχουν φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ευρύτερη κινητικότητα των γυναικών σε όλους τους φορείς».

«ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ»

Από την πλευρά της η κ. Ανδρέου αναφέρει ότι «είμαι υπέρ της ποσόστωσης. Ενθαρρύνει για να υπάρχει η γυναικεία παρουσία. Βέβαια εγώ λέω (και μάλιστα αυτό το άκουσα από δυνατή και καταξιωμένη γυναίκα πολιτικό) ότι είναι ένας προσωπικός ακτιβισμός, γιατί δεν είναι εύκολη η πορεία μιας γυναίκας σε έναν οποιονδήποτε ανταγωνιστικό χώρο και πολύ περισσότερο στον πολιτικό στίβο. Άρα λοιπόν η ποσόστωση είναι θετική και βοηθητική. Η δική μου πρόταση (που έχω διατυπώσει και στα όργανα του κόμματος αλλά και στην Γραμματεία Ισότητας, της οποίας τυγχάνει να είμαι και «μέντορας» λόγω της χρόνιας ενασχόλησή μου σε πολλές θέσεις ευθύνης) είναι πως αν θέλουμε να υπάρχει θεσμοθετημένη γυναικεία παρουσία, με την σημείωση ότι οι γυναίκες είναι πάνω από το μισό του πληθυσμού μας, θα πρέπει να είναι και στην εκλογιμότητα. Δηλαδή να επιβάλλεται η ποσόστωση και το «εγκλέγεσθαι», όχι μόνο στο «συμμετέχειν». Η δική μου πρόταση είναι αυτή. Δεν αρκεί μόνο να συμμετέχουμε και να πλαισιώνουμε τα ψηφοδέλτια αλλά να αποδεχθούν πλέον και την εκλογή μας».

 

«ΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»

«Προσωπικά νομίζω ότι ζημιώνεται η κοινωνία της Ξάνθης, από την παρουσία και την μειωμένη παρουσία της γυναίκας. Όσοι μπορούν και έχουν μεστό μυαλό, μπορούν να αντιληφθούν αυτό που λέω. Δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της γυναίκας. Είναι θέμα ανταγωνισμού, επικράτησης του «θέλω» και της επιβολής που ασκούν και τυχαίνει να υπάρχουν αυτήν την στιγμή στα κέντρα αποφάσεων, ως επί τω πλείστον, άνδρες. Οπότε είναι λογικό, όταν τα αρμόδια όργανα που υποστηρίζουν και υποκινούν παρουσίες καταρτίζονται από άνδρες, να στηρίξουν επίσης άνδρες. Για αυτό επιμένω στην πρόταση του αν θέλουμε να αλλάξει το τοπίο, να αλλάξει η ποσόστωση στο «εκλέγεσθαι» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «προσωπικά εμένα δεν με έχει θεσμοθετημένη και η παράταξη να πάω κάπου, πηγαίνω στο πλαίσιο των προσωπικών μου δυνατοτήτων. Στον Νομό Ξάνθης, υπάρχουν αξιόλογες παρουσίες γυναικών, αλλά «αποτραβιούνται» για τους παραπάνω λόγους. Αν θέλουμε για δημοκρατία όμως, δεν φτάνει μόνο η συμμετοχή των γυναικών. Χρειάζεται και η εκλογή τους. Βεβαίως μπορεί να γίνει και αυτό, φτάνει να το θέλουμε»

 

«ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΞΑΝΘΗ!»

Δοθείσης της ευκαιρίας η κ. Ανδρέου ευχήθηκε στους Ξανθιώτες «χρόνια πολλά. Να είναι πάντα ελεύθερη η Ξάνθη και να απολαμβάνουν πάντα οι Ξανθιώτες το αγαθό της ελευθερίας, όπως επίσης και οι επόμενες γενιές».