Γ. Χατζηθεοδώρου: «Δεν υπάρχει θέμα – Θα το ήθελαν όμως πολλοί στην Σταυρούπολη» – Κων. Σαρόγλου: «Δεν θέλουμε αλλά και δεν ερωτηθήκαμε»

Με «φόντο» τα σενάρια για δημιουργία hot – spot στο Στρατόπεδο «Αναλογίδη»

Τον «παλμό» της τοπικής κοινωνίας μεταφέρει στην «Θ» ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταυρούπολης

 

Για ζήτημα που «δεν υφίσταται» έκανε λόγο ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, αναφορικά με το θέμα του σταροπέδου «Αναλογίδη» στην Σταυρούπολη και τα «σενάρια» που θέλουν την δημιουργία δομής (ανοιχτού τύπου) για την φιλοξενία μεταναστών.

Μάλιστα ο ίδιος στην αποστροφή της πρότασής του σημείωσε ότι «υπάρχουν αρκετοί από τη Σταυρούπολη που θα ήθελαν να εγκατασταθούν μετανάστες καθώς έχει καταγραφεί ότι όπου αυτό έχει συμβεί έχει δώσει μια οικονομική ανάσα στην τοπική κοινωνία».

Εν τω μεταξύ το «μπαλάκι» από τους «μεν στους δε» και το αντίστροφο, συνεχίζεται (αν και δεν υπάρχει τίποτε το επίσημο ακόμη) αλλά…χωρίς την τοπική κοινωνία της Σταυρούπολης, η οποία δεν «ενοχλήθηκε» ούτε για να εκφέρει γνώμη, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταυρούπολης κ. Κωνσταντίνος Σαρόγλου, ο οποίος εξηγεί (μεταφέροντας τον «παλμό» της τοπικής κοινωνίας) ότι «οι περισσότεροι δεν θέλουν την δημιουργία hot – spot».

«ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ»

Ειδικότερα ο κ. Σαρόγλου αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «άλλοι θέλουν και άλλοι δεν θέλουν. Οι περισσότεροι όμως δεν θέλουν από ότι βλέπω, να έρθουν μετανάστες ή πρόσφυγες, διότι όπως ακούστηκε, θα είναι ελεύθεροι, θα βγαίνουν έξω, θα έρθουν 1500 άτομα ενώ η Σταυρούπολη έχει 300-400. Αν βγαίνουν έξω, τι θα γίνει; Μειονότητα θα είμαστε εμείς. Επίσημα όμως, δεν υπάρχει κάτι. Ίσα ίσα, αν κρίνουμε από τα επίσημα «χείλη», μάλλον δεν θα γίνει τίποτα».

 

«ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ; ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ;»

«Προσωπικά δεν διαπίστωσα ούτε κινητικότητα. Δεν βλέπω καμία κίνηση μέσα στο Στρατόπεδο. Όμως η πλειονότητα των κατοίκων δεν θέλει. Είναι ένας σωστός προβληματισμός το ότι ενώ στην Σταυρούπολη είμαστε 300-400 άτομα, τι θα γίνει αν έρθουν 1500 πρόσφυγες και μετανάστες. Τι θα κάνουμε μετά εμείς; Είναι ένας σοβαρός προβληματισμός. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν άκουσα κανέναν να πει «θέλω». Το αντίθετο άκουσα» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αν δούμε τι έχει γίνει στο Παρανέστι (από όσο ρωτούμε και μαθαίνουμε) το Παρανέστι δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος τώρα, εμείς λοιπόν πως θα έχουμε; Αφού στο Παρανέστι δεν μπαίνει ούτε μια δραχμή. Εκτός αυτού τα νούμερα θα είναι πενταπλάσια από τους κατοίκους της Σταυρούπολης. Τι όφελος θα έχουμε, εκτός από αυτούς που θα τους ταΐζουν και θα τους ποτίζουν; Πάντως γενικά τα πράγματα αυτήν την στιγμή είναι ήσυχα. Ακούγονται βέβαια κάτι «ψίθυροι» αλλά για την ώρα δεν λαμβάνονται υπόψιν. Γνωρίζουμε ότι το Στρατόπεδο το είχε ζητήσει ο δήμος για να το αξιοποιήσει. Αυτό είχαμε ακούσει δημοσίως. Από εκεί κα μετά, δεν ξέρω τι έγινε και τι όχι».

«ΔΕΝ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ»

Κλείνοντας εκφράζοντας και την προσωπική του άποψη για το θέμα, ο κ. Σαρόγλου σημείωσε ότι «προσωπικά δεν θα ήθελα να έρθουν στην Σταυρούπολη. Δεν θα ξέρουμε και τι άνθρωπο είναι. Θα είναι καλοί άνθρωποι; Θα είναι «ταραξίες»; Δεν το ξέρουμε. Εν τω μεταξύ το 60% των κατοίκων στο χωριό είναι γερασμένοι. Δεν είναι νέοι για να πεις ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Η γιαγιά για παράδειγμα, ανησυχεί αν δεν ανάβει η λάμα της έξω από την πόρτα του σπιτιού της γιατί θέλει να βλέπει τι γίνεται. Φανταστείτε να ξέρει ότι εκεί μέσα κοιμούνται ξένοι άνθρωποι. Μπορεί να είναι και καλοί άνθρωπο (δεν αντιλέγω) αλλά μπορεί και να μην είναι. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει (όπως βλέπω) μάλλον να μην έρθει τίποτε. Δεν ρώτησε κανείς την γνώμη μας. Οπωσδήποτε για τέτοια θέματα πρέπει να ζητούν την γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Εμείς τι είμαστε; Για να αλλάζουμε λάμπες και να βάζουμε πρίζες; Δεν εκφράζουμε τον κόσμο; Δεν συζητούμε και δεν μιλάμε με τον κόσμο; Είμαστε κάθε μέρα με τα ίδια πρόσωπα. Αλλά μέχρι στιγμής μας αγνοούν και δεν γνωρίζω γιατί. Αλλά ζήτησαν ποτέ οι κυβερνώντες την γνώμη και την άποψη των κατοίκων της Σταυρούπολης (σήμερα), της Αλεξανδρούπολης ή της Δράμας (αύριο); Μακάρι να γίνει η αρχή και να έρθουν στην Σταυρούπολη για το ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά και ας αποφασίσουν μετά. Να πάρουν την γνώμη μας. Σε εμάς θα μείνουν. Ας μας ρωτήσουν».