Αλλαγή «σκυτάλης» χθες στην Μουφτεία Ξάνθης αλλά…
Τον νέο Τοποτηρητή κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ συνάντησε χθες το πρωί ο Σοφολογιότατος Μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου και «επίσημα» στην Μουφτεία Ξάνθης.
Παρόντες στην επίσημη «πρώτη» του κ. Καρά Χαλήλ ήταν τα άτομα που απαρτίζουν την επιτροπή που θα καταγράψει όλη την κινητή περιουσία της Μουφτείας που θα παραδοθεί στον νέο Τοποτηρητή και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Παπαθανασίου, ο Σχολικός Σύμβουλος Μειονοτικών Σχολείων Ξάνθης κ. Μεχμέτ Νιζάν και ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας κ. Χαλήλ Καράνταη.
Επίσης παρών για άλλη μια μέρα και ο Νομικός Σύμβουλος εκ Θεσσαλονίκης του κ. Σινίκογλου, κ. Ιωάννης Ανδρούτσος.
Η χθεσινή συνάντηση είχε «τυπικό» χαρακτήρα, αφού σήμερα το πρωί η προαναφερόμενη επιτροπή παρουσία του γραμματέα της Μουφτείας Ξάνθης και των κ. Σινίκογλου και Καρά Χαλήλ, θα καταγραφεί όλη η κινητή περιουσία (σ.σ εφόσον η ακίνητη είναι ήδη καταγεγραμμένη) προκειμένου να συνταχθεί και να υπογραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την συνάντηση, στην οποία ήταν παρούσα και η «Θ», ειπώθηκε ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι καθαρά διεκπεραιωτικός και πως όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα πολιτείας.
Ι. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ: «ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ»
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα και ειδικότερα την Δευτέρα 20 Αυγούστου ο κ. Ανδρούτσος μιλώντας στην «Θ» είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι «
«σήμερα βρισκόμαστε εδώ, τηρώντας την νομιμότητα και δεδομένου ότι υπάρχει μια διαπιστωτική πράξη για την απόλυση του Σοφολογιότατου Μουφτή Ξάνθης και έχει οριστεί μια επιτροπή για να κάνει παράδοση – παραλαβή της Μουφτείας Ξάνθης στον τοποτηρητή που διορίστηκε.
Οπότε εμείς, είμαστε εδώ τηρώντας την νομιμότητα και ο σοφολογιότατος Ξάνθης θέλει να είναι εδώ ώστε όλα να γίνουν με όλες τις εγγυήσεις που προβλέπονται.
Σε ο,τι αφορά το δικαστικό κομμάτι, το οποίο δεν χειρίζομαι προσωπικά αλλά γνωρίζω, θα γίνει στο άμεσο μέλλον προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως προβλέπεται και εκεί θα αποφασισθεί η συνταγματικότητα ή μη αλλά και η ακύρωση ή μη των συγκεκριμένων πράξεων. Το ΣτΕ θα κρίνει σχετικά με το αν είναι συνταγματική ή νόμιμη η αντικατάσταση του Μουφτή (όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και της Κομοτηνής).
Το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το χειρίζονται συνάδελφοι από την Αθήνα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, απλώς αυτές οι ενέργειες υπάρχουν».
Γ. ΔΟΥΔΟΣ: «ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ»
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της απομάκρυνσης των Μουφτήδων, σχολίασε κάτω από το άρθρο της «Θ» ο πρώην Νομικός Σύμβουλος των δύο Μουφτήδων, γνωστός δικηγόρος της Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Δούδος. Ο ίδιος ανέφερε επακριβώς ότι «η απόλυση των Μουφτήδων έγινε σε χρόνο ρεκόρ, λες και ο Πρωθυπουργός, διότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, ο Υπουργός Παιδείας και κυρίως ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής αφανής ενορχηστρωτής της όλης ιστορίας, πιέζονταν ασφυκτικά και ήταν θέμα ύπαρξης ή καταστροφής της χώρας η ύπαρξη του Μέτσο Τζεμαλή στην Κομοτηνή και του Σινίκογλου στην Ξάνθη! Αυτή η παράδοξη βιασύνη, η τροπολογία στο νομοθέτημα για Μουφτείες και Μουφτήδες σε ένα νόμο μαμούθ (88 σελίδες στο ΦΕΚ) εντελώς άσχετο (αφορούσε τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιόνιο και στις “άλλες διατάξεις” εμφιλοχώρησε το άρθρο 48 για την απόλυση των Μουφτήδων). Η απομάκρυνση των Μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης ήταν πάγιο αίτημα του τουρκικού βαθέος κράτους (διάβαζε ΜΙΤ και υπόγεια τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής). Οι άνθρωποι αυτοί ήταν γνήσιοι Έλληνες πατριώτες, χωρίς να απεμπολούν την μειονοτική θρησκευτική ταυτότητά τους, εδώ και 33 χρόνια τους είχε απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία, και αποτελούσαν σταθερούς κυματοθραύστες στην πολιτική διείσδυσης της Τουρκίας στην Θράκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα προς άλωση συνειδήσεων. Το ελληνικό κράτος, δυστυχώς, παραμένει σταθερό στην έλλειψη αναγνώρισης της αξίας ανθρώπων που έχουν προσφέρει πάμπολλα προς χάριν της πατρίδας. Λες και ο ιστορικός Εφιάλτης έχει παρεισφρύσει στο DNA Ελλήνων πολιτικών. Τώρα, το ότι η νομοθέτηση απόλυσης των δύο Μουφτήδων προηγήθηκε χρονικά της απόλυσης των δύο στρατιωτικών από τις φυλακές της Ανδριανούπολης, μάλλον δεν το λες και σύμπτωση απλώς…»