Γ. Ιερόπουλος: «Πάνω από 90 τα ακίνητα AirBnB στην Ξάνθη-Άνισος ο ανταγωνισμός»

 «Επί ποδός» οι ξενοδόχοι για την ένταξη των AirBnB στο «Τουρισμός για Όλους»

«Χτύπησα ‘καμπανάκι’ προ διετίας», δηλώνει στη «Θ» ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων της Ξάνθης  

Περίπου εκατό ακίνητα στην Ξάνθη ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας AirBnB, δίνοντας μάλιστα στους ιδιοκτήτες τους, την ευκαιρία να ενταχθούν και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» διεκδικώντας τους επισκέπτες της πόλης μας, μέσω voucher. Γεγονός που θεωρούν «αδικία» οι ξενοδόχοι της Ξάνθης, οι οποίοι όμως έχουν κρούσει τον «κώδωνα» για το ζήτημα με τα AirBnB προ διετίας, όπως τονίζει μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος.

«ΕΙΧΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ‘’ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ’’ ΠΡΟ ΔΙΕΤΙΑΣ – ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ AIRBNB – ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΝΙΩΘΕΤΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ;»

«Είναι πάνω από 90 τα ακίνητα στην Ξάνθη. Πρόκειται για ανταγωνιστές των ξενοδοχείων, χωρίς όμως να ισχύει η ίδια νομοθεσία. Στα AirBnB δεν εμπλέκεται ούτε η πυροσβεστική ούτε άλλη υπηρεσία, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία. Άρα ο ανταγωνισμός είναι άνισος»

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος εξηγεί ότι «αυτά τα είχα πει εγώ πέρυσι και πρόπερσι.  Μάλιστα είχα ζητήσει να μπούμε σαν παραμεθόριες περιοχές και σε προγράμματα για τα νησιά. Για τα AirBnB είχα χτυπήσει το «καμπανάκι» και έκανα και καταγγελία διά του τύπου. Πως είναι δυνατόν ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία να νοικιάζεται σε κόσμο που δεν γνωρίζουν; Καμία νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι ώστε να αισθάνεσαι ασφαλής σαν γείτονας. Τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα να έχουν σχετικά έγγραφα από την Πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες, σε αντίθεση με τα AirBnB που δηλώνονται στην Εφορεία και στην εταιρεία η οποία είναι αμερικανικών συμφερόντων. Αν διαμένετε δίπλα σε ένα διαμέρισμα που νοικιάζεται με AirBnB με τα παιδιά σας , πόσο ασφαλείς νιώθετε; Γνωρίζετε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει; Δεν υπάρχει καν ρεσεψιόν στην είσοδο».

«ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90 ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ AIRBNB ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΑΝΙΣΟΣ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ»

«Στην Ισπανία τους έχουν επιβάλλει να υπάρχει κάποιος ως ρεσεψιόν στην είσοδο, για να ελέγχει ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν» συνέχισε ο ίδιος, ενώ σε ερώτηση της «Θ» για τον αριθμό των ακινήτων στην Ξάνθη που νοικιάζονται μέσω AirBnB, απαντά: «Είναι πάνω από 90. Πρόκειται για ανταγωνιστές των ξενοδοχείων, χωρίς όμως να υπάρχει η ίδια νομοθεσία. Στα AirBnB δεν εμπλέκεται ούτε η πυροσβεστική ούτε κανείς, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία. Άρα ο ανταγωνισμός είναι άνισος. Επίσης, για ποιο λόγο η ελληνική πολιτεία τους εντάσσει στον «Τουρισμό για Όλους»; Πολύ κακώς η κυβέρνηση τους εντάσσει στο εν λόγω πρόγραμμα. Για ποιο λόγο εγώ ως ξενοδόχος να έχω άδεια από την πυροσβεστική και αυτοί να μην έχουν; Αν δηλαδή πάρει φωτιά ένα διαμέρισμα που νοικιάζεται με AirBnB, ποιος διασφαλίζει τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας».

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Να σημειώσουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έλαβε θέση και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ) με τον πρόεδρό της κ. Γρηγόρη Τάσιο να τοποθετείται ως εξής:

«Τα ξενοδοχεία μας λειτουργούν βάσει συγκεκριμένης νομοθεσίας, πρέπει να λάβουν συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, για τις οποίες ελέγχονται και μάλιστα αυστηρά. Πρόκειται για υποχρεώσεις που έχουν προβλεφθεί από την Πολιτεία προκειμένου να διασφαλίζεται το επίπεδο των παρεχόμενων στους πελάτες μας υπηρεσιών, βάσει της κατηγορίας του κάθε καταλύματος.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» οι παραπάνω αδειοδοτήσεις δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, μιας και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί οποιοδήποτε ακίνητο, αρκεί το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που το εκμεταλλεύεται να διαθέτει συσκευή POS.

Με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» πριμοδοτούνται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου οι διακοπές των Ελλήνων πολιτών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε καν προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας και τα οποία η Ελληνική Πολιτεία μέχρι σήμερα δήλωνε αδυναμία να ελέγξει. Πριμοδοτείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεών μας;

Αν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να εντάξει τη βραχυχρόνια μίσθωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει προηγουμένως, αφού την ορίσει με τρόπο επαρκή και ξεκάθαρο, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης παράνομα καταλύματα, να προβλέψει και για αυτήν ένα νομοθετικό πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας και συγκεκριμένες υποχρεώσεις (όπως ΦΠΑ, φόρο διαμονής, ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων κλπ.), ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις».