Γ. Λεχουρίτης: «Κατά κόρον η κοροϊδία στα σούπερ μάρκετ – Μολύβι και τσεκάρισμα τιμών, η λύση»

ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Με αφορμή τα πρόστιμα που έπεσαν στην Ξάνθη…

«Καταγγείλτε παραβάσεις σε Δ/νση Εμπορίου ή ΙΝΚΑ», σημειώνει στην «Θ», ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών

Προσεκτικοί, σε κάθε αγορά κάθε προϊόντος θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές, ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ όπου οι τιμές αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη, ενώ πολλές φορές η αναγραφόμενη τιμή δεν είναι αυτή που τελικά «χτυπά» το ταμείο.

Πως θα αποφύγουμε όμως τις «παγίδες»; Πως φτάνουν να επιβάλλονται πρόστιμα, όπως στις πρόσφατες περιπτώσεις σε Lidl και Σκλαβενίτη στην Ξάνθη -για διαφορετικές βέβαια περιπτώσεις- στις εταιρείες; Πόσο συχνά γίνεται ο έλεγχος της αγοράς; Τι πρέπει να κάνουμε ως καταναλωτές;

Σε όλα τα παραπάνω απαντά αποκλειστικά μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδος κ. Γιώργος Λεχουρίτης, συμβουλεύοντας όλους τους Ξανθιώτες να προσέχουμε τις τιμές, να τις καταγράφουμε και έπειτα να «τσεκάρουμε» τις αποδείξεις.

«ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ – ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Λεχουρίτης, εξήγησε στην «Θ» ότι «Το σημαντικό είναι να ξέρουμε και να γνωρίζουμε τι ενέργειες μπορεί να κάνει ο καταναλωτής όταν διαπιστώσει άλλο τίμημα στο ταμπελάκι και άλλη χρέωση στο ταμείο.

Κατά κόρον, οι εταιρείες κοροϊδεύουν τους πολίτες εξαπατώντας τους με διάφορα τερτίπια. Το αν επιβληθεί σε μια εταιρεία 500 ευρώ ή 1000 ευρώ πρόστιμο, δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα. Και όλα αυτά γίνονται γιατί δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οι έλεγχοι που γίνονται, δεν γίνονται όπως θα έπρεπε. Όταν υπάρχει μόνον μια υπηρεσία που λέγεται  «ΔΙ.Μ.Ε.Α.» (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) για να ελέγξει όλη την επικράτεια με 100 άτομα προσωπικό, λέτε να επαρκούν αυτοί οι ελεγκτές για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα σούπερ μάρκετ; Και πότε να το πράξουν; Μια φορά τον χρόνο. Παράλληλα έχουν παρθεί από τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις (Διευθύνσεις Εμπορίου και Τμήματα Εμπορίου) αρμοδιότητες και τις έχουν δώσει όλες στην ΔΙ.Μ.Ε.Α. Αυτό σημαίνει ότι για να έρθει ένα κλιμάκιο από την Αθήνα στην Ξάνθη και να ελέγξει την δική σας καταγγελία, θα έρθει μετά από 2-3-5 χρόνια. Αυτό το πρόστιμο που επιβλήθηκε στις δυο επιχειρήσεις, είναι γιατί υπήρξε καταγγελία καταναλωτή και αναγκάστηκαν οι υπηρεσίες να δρομολογήσουν τα πρόστιμα».

«ΜΟΛΥΒΑΚΙ ΚΑΙ….ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ, Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ»

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «ο καταναλωτής οφείλει και υποχρεούται για την προστασία την δική του κυρίως να βλέπει τι προϊόν αγοράζει, ποια είναι η τιμή του και πόσο το χρεώνουν στο ταμείο. Φυσικά θα με ρωτήσετε «μα αν αγοράζει τόσα προϊόντα, μπορεί να θυμάται;». Η απάντηση είναι ότι δεν έχε παρά να έχει ένα μολυβάκι και να τσεκάρει επί της τιμής του προϊόντος ποια είναι η τιμή που συνάντησε στο ράφι και να τσεκάρει και την απόδειξη που λαμβάνει ως προς τις τιμές.

Εμείς έχουμε πει κατ΄επανάληψη ότι δεν γίνεται να πλουτίζουν τα σούπερ μάρκετ και να φτωχαίνει ο κόσμος, από όταν έφυγαν οι τιμές επί του προϊόντος. Θυμάστε πως παλαιότερα υπήρχαν οι τιμές στο προϊόν και όχι στο ράφι, ώστε να πηγαίνεις το προϊόν στο ταμείο και να βλέπεις ότι όντως η τιμή που αναγράφεται στο προϊόν είναι και η τιμή στο ταμείο. Έχουν αλλάξει όμως τα δεδομένα γιατί έτσι απαίτησαν οι επιχειρήσεις. Έτσι απαίτησαν τα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

Επίσης, από 6 Μαρτίου, υπάρχει μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που λέει πως τα μάρκετ πρέπει να καταργήσουν την χρονιαία έκπτωση του 50% ως δήθεν προσφορές στα προϊόντα και να βάλουν τις πραγματικές αξίες των τιμών. Σου έβαζαν δηλαδή το απορρυπαντικό – για παράδειγμα – 20 ευρώ, μείον 50% για 12 μήνες τον χρόνο και σου έλεγαν ότι η τιμή είναι 10 ευρώ. Θα μου πείτε ποιοι τηρούν και ποιοι θα διατηρήσουν αυτήν την Ευρωπαϊκή Οδηγία; Αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο γιατί από 17 Μαρτίου έπρεπε όλες οι επιχειρήσεις να έχουν εναρμονιστεί με την οδηγία. Δυστυχώς δεν το έχουν πράξει ακόμη. Στο ερώτημα του πως προστατεύεται ο πολίτης – καταναλωτής από όλες αυτές τις πρακτικές του 1+1 ή του 3+1 ή το 5+1 κλπ, σε όλες αυτού του είδους τις προσφορές – προωθητικές ενέργειες της βιομηχανίες και των εταιρειών, υποχρεωτικά δίπλα θα πρέπει να υπάρχει τιμή μεμονωμένου προϊόντος, ώστε ο καταναλωτής να συγκρίνει και να δει αν τον συμφέρει η τιμή της προσφοράς ή αν είναι ακριβότερη από την αξία του μεμονωμένου προϊόντος».

«ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Ή ΣΤΟ ΙΝΚΑ»

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο καταναλωτής εντοπίσει ότι η τιμή ενός προϊόντος που αναγράφονταν στο ράφι, είναι διαφορετική από αυτή που κλήθηκε να πληρώσει στο ταμείο;

Όπως απαντά ο κ. Λεχουρίτης «αν ο καταναλωτής διαπιστώσει παράβαση, δεν έχει παρά να το καταγγείλει ή στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Τμήματα Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων ή να καλέσει το ΙΝΚΑ που είναι 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμο στο 2103632443 (εξυπηρέτηση πολιτών)».

«ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΛΛΑ…»

Κλείνοντας, ο κ. Λεχουρίτης, σημείωσε ότι «αυτήν την στιγμή κάτι πάει να αλλάξει και το πάμε από 17 Μαρτίου στα τέλη Μαρτίου, μετά θα ξαναπάρει παράταση και πάει λέγοντας. Δεν μπαίνει σειρά στην ελληνική αγορά. Και – αν μου επιτρέπετε – για αυτό που συζητούν με τον κατώτατο μισθό, πρέπει να συνυπολογίσουν πόσο έχουν πάει τα ενοίκια, η ζωή, το ηλεκτρικό ρεύμα που αυξήθηκε 50-60% πάνω από την τιμή που ήταν πριν 3 χρόνια, τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, τα διόδια, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλπ. Που πάμε δηλαδή; Και μετά μας λένε ότι δώσαμε αύξηση στον κατώτατο μισθό ή αύξηση στους συνταξιούχους, όταν η ακρίβεια έχει υπερκαλύψει στο πολλαπλάσιο την αύξηση των συντάξεων;»