Γ. Ρωμανιάς: «Παραμυθάκια Τσίπρα η έξοδος από τα μνημόνια- Ξεκάθαρη μείωση συντάξεων από 1/1/2019»

«Άστραψε» και «βρόντηξε» στην «Θ» ο πρ. Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

 

«Άστραψε και βρόντηξε» ο πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Ρωμανιάς αναφορικά με τα περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» μιλώντας στην «Θ» και εξηγώντας τα όσα δεινά (με περικοπές στις συντάξεις, στο αφορολόγητο μισθωτών, αγροτών και συνταξιούχων, αλλά και στο ΕΚΑΣ) προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

 

«ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 1/1/2019»

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε αποκλειστικά στην «Θ» ότι «οι μειώσεις των συντάξεων έχουν νομιμοποιηθεί και επικυρώθηκαν με την τέταρτη αξιολόγηση, δηλαδή το επικαιροποιημένο μνημόνιο, πέρασαν και από το Eurogroup προχθές το βράδυ, άρα λοιπόν είναι δεδομένο το πρώτο στοιχείο. Ότι από 1/1/2019 έχουμε νέα μείωση των συντάξεων που είναι η κατάργηση όλης της προσωπικής διαφοράς των παλιών συνταξιούχων (στο 100%), ενώ η περικοπή αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% της κύριας και το 18% της επικουρικής. Αν δηλαδή έχουμε καταβαλλόμενη σύνταξη 1000 ευρώ, θα έχει 180 ευρώ μείωση άρα θα κατέβει στα 820».

 

«ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΤΣΙΠΡΑ – ΤΟ ΕΝΑ ΨΕΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ»

«Από τις περικοπές αυτές πλήττονται κυρίως 2.700.000 παλαιοί συνταξιούχοι» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την φράση «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» σημειώνει ότι «αυτά είναι παραμυθάκια που τα λέει ο Τσίπρας. Είναι για να…γελούν οι κότες. Είναι ψεύτης και συνεχίζει να λέει το ένα ψέμα πίσω από το άλλο. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται ότι θα έρθουν να εγκατασταθούν και να μένουν μονίμως στην Ελλάδα 170 εκπρόσωποι των δανειστών. Θα κατανεμηθούν σε όλα τα Υπουργεία και τις Δημόσιες Υπηρεσίες και θα ελέγχουν τα πάντα. Δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα, καμία δαπάνη, πριν περάσει από τον έλεγχό τους. θα εγκατασταθούν και θα είναι μόνιμα εδώ όσο ισχύουν οι συνέπειες του προγράμματος».

 

«ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΤΟΥ…ΤΣΙΠΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ»

Και εκεί που όλος ο κόσμος θεωρεί ότι «έχουμε πιάσει…πάτο» ο κ. Ρωμανίας σημειώνει με έμφαση ότι «στο βαρέλι του Τσίπρα δεν έχει πάτο. Τονίζω και πάλι ότι 170 άτομα θα έρθουν στην Ελλάδα και θα ελέγχουν τα πάντα. Δεν θα εγκρίνεται τίποτα αν δεν περάσει από τον έλεγχό τους».

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Πιο αναλυτικά, τα τρία βασικά στοιχεία του επικαιροποιημένου Μνημονίου είναι: Η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022, χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο.

Η δέσμευση για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια (over many years) με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους Θεσμούς.

 

Η διατήρηση της ρήτρας που δίνει το δικαίωμα στο ΔΝΤ να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση του αφορολογήτου, ως μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη.

 

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι αναλυτικότερα οι ακόλουθες

  1. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα ισχύσει από την 1.1.2019, όπως προβλέπεται από δύο (2) νόμους ήδη, που ψηφίστηκαν πέρυσι και πρόπερσι: τον ν.4387 (νόμος Κατρούγκαλου) τον Μάιο του 2016, αλλά και τον ν.4472 (νόμος Αχτσιόγλου) τον Μάιο του 2017. «Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) το 2019-2022» γράφει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
  2. Η μείωση στην έκπτωση φόρου κατά 650 ευρώ θα ισχύσει την 1.1.2020 και «θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020, 2021 και 2022». Παραμένει όμως η ρήτρα για μείωση στο αφορολόγητο και από το 2019 κιόλας, αν το ζητήσει το ΔΝΤ. Τόσο ως προς την μείωση του αφορολογήτου, όσο και των συντάξεων, αναφέρεται πάλι η πρόβλεψη για πιθανά «αντίμετρα» (μείωση κυρίως της εισφοράς αλλλεγγύης κλπ) εφόσον επιτευχθεί η προβλεπόμενη εξοικονόμηση από τα δύο πρώτα μέτρα.
  3. Πλήρης εξαφάνιση του ΕΚΑΣ: από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή 1 ½ χρόνο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων καταργείται οριστικά, όπως έχει ήδη ψηφιστεί και ισχύει από το 2015. Μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ ενώ ως το 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.
  4. Το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου θα λαμβάνει ως βάση τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο.
  5. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα φέρει σε πέρας πριν ή μετά το Μνημόνιο, όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (για ΕΛΠΕ, Ελ.Βενιζέλος, περιφερειακά Αεροδρόμια κλπ) αλλά και για το 17% της ΔΕΗ.
  6. Τον Οκτώβριο τελικά, δύο μήνες μετά το Μνημόνιο, θα ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των νέων “μόνιμων” γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, αφού αλλάζουν τα μίνιμουμ κριτήρια.
  7. Οποτεδήποτε πριν ή μετά το Μνημόνιο χρειαστεί, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει μέτρα για να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων του δημοσίου, αν εφαρμόσει ήδη γνωστές ή μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν ως αντισυνταγματικά τα μέτρα για περικοπές συντάξεων (πχ νόμος Κατρούγκαλου) ή την επιβολή φορολογικών μέτρων.
  8. Άμεσα με υπουργική απόφαση θα αποσυνδεθεί η Εγνατία από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, προκειμένου να επιλέξει ο ανάδοχος της Οδού με ποιο σύστημα θα μπει στο έργο.

Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας επαναλαμβάνεται ο όρος και για περικοπές στις κρατικών δαπανών (15% από συντάξεις, 45% από μισθούς και 19% από λειτουργικά έξοδα και καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου) εάν η Ανάπτυξη αποδειχθεί ότι έπεσε κάτω από τις επίσημες προβλέψεις κυβέρνησης και θεσμών -δηλαδή αν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει Ανάπτυξη 0,9% αντί 1,4% για το 2017 ή 1,4% για το 2018.