«Μυρίζει» από τώρα… Καλοκαίρι στις παραλίες του Δήμου Αβδήρων – Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τους 7 ναυαγοσώστες
«Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες – Σταδιακή η αναβάθμισή του», λέει ο Δήμαρχος Αβδήρων με δηλώσεις του στη «Θ»
Μπορεί το γενικότερο «κλίμα» σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να μην εμπνέει αισιοδοξία, μπορεί τα κόστη μεταφορών να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, μπορεί το οικονομικό «τοπίο» να παραμένει… ομιχλώδες, ωστόσο η ζωή συνεχίζεται και μπροστά μας έχουμε καλοκαιράκι! Ο Δήμος Αβδήρων, έφερε ήδη – στην Οικονομική Επιτροπή – το «άρωμα» Καλοκαιριού, καθώς έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που απαιτούνται για τους επτά συνολικά ναυαγοσώστες, με προϋπολογισμό περίπου 180.000 ευρώ, οι οποίοι και θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Ιουνίου και για 4 μήνες.
Επιπλέον, περί τις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσουν και οι σχετικές εργασίες καθαρισμού της παραλιακής ζώνης, ενώ δεν αναμένεται καμία αλλαγή στην λειτουργία των παραλιακών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των beach bars για φέτος, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης.
Ο ίδιος, μιλά και για το μεγάλο «αγκάθι» που ακούει στο όνομα «κάμπινγκ Μυρωδάτου», που φαίνεται ότι του χρόνου θα… ξαναζωντανέψει και μάλιστα σε δύο στάδια. Το πρώτο θα αφορά στην λειτουργία του χώρου (το Καλοκαίρι του 2023) και το δεύτερο στις σταδιακές παρεμβάσεις αναβάθμισής του, που θα το καταστήσουν «πόλο έλξης» Ελλήνων, αλλά και ξένων επισκεπτών.
Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που ο Δήμος Αβδήρων έχει ολοκληρώσει με την υποβολή προτάσεων στο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και προετοιμάζεται για όσα… εκατομμύρια θα φέρουν το Ταμείο Ανάκαμψης και τα – κατά περίπτωση – προγράμματά του.
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 7 ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ – ΠΕΡΙΠΟΥ 180.000 ΕΥΡΩ, Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιτιρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Κατά αρχήν, για την καλοκαιρινή περίοδο, ο Δήμος Αβδήρων, ξεκίνησε τον διαγωνισμό για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια των λουόμενων, αλλά και για να λάβουμε τις γαλάζιες σημαίες, που τα τελευταία χρόνια – όπως γνωρίζετε – έχουμε και στην παραλία του Μυρωδάτου, στην Μάνδρα και στο Πόρτο Μόλο.Αυτό, είναι πολύ σημαντικό, γιατί κατά την περσινή περίοδο, υπήρξαν αρκετά περιστατικά όπου επενέβησαν οι ναυαγοσώστες και έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Υπάρχουν 3 σημεία ναυαγοσωστών στην παραλία του Μυρωδάτου, στον Αη- Γιάννη, στο Coco, στο Πόρτο Μόλο και μια προς την Μάνδρα. Στην ουσία είναι επτά τα σημεία των ναυαγοσωστών, μαζί με τα απαραίτητα σκάφη που προβλέπονται (δύο ταχύπλοα σκάφη με οδηγούς). Ο προϋπολογισμός για τον Δήμο Αβδήρων, ανέρχεται περίπου στις 180.000 ευρώ και από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει – όπως και πέρυσι γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο – και κάποια επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών (πέρυσι ήταν περίπου 60.000 ευρώ). Περί τον Απρίλιο, ξεκινούμε να καθαρίζουμε τις παραλίες με μηχανήματα του Δήμου, προς το τέλος Μαΐου, τοποθετούμε τις δύο ράμπες ΑμεΑ (μια στον Αη – Γιάννη, που είχαμε όπως παλαιότερα και μια στο Coco). Είναι ανάλογα με τις πολυσύχναστες παραλίες που έχουμε, οι οποίες βγαίνουν από μια επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο Λιμενάρχης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι κ.α που τις χαρακτηρίζουν ως «πολυσύχναστες». Δεν είχαμε κάποιες αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οπότε θα έχουμε και πάλι επτά σημεία. Υπάρχουν οι πυργίσκοι και θα τοποθετηθούν στα ίδια σημεία. Θα είμαστε έτοιμοι, γιατί οι ναυαγοσώστες πρέπει να είναι έτοιμοι από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου (για 4 μήνες).
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΝ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» ΣΤΑ ΚΟΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ»
Επιπλέον, ο Δήμαρχος Αβδήρων, επισήμανε ότι:
Πιστεύουμε να είναι μια καλή χρονιά, αν και λόγω του πολέμου γνωρίζετε ότι υπάρχουν σοβαρές «παρενέργειες» με τις μετακινήσεις, καθώς το πετρέλαιο και η βενζίνη έχουν πάει στα ύψη. Οπότε αν διατηρηθούν αυτές οι τιμές, θα είναι αρνητικός παράγοντας όχι μόνον για τους ξένους που περιμένουμε από την Βουλγαρία και κάποιες άλλες χώρες, αλλά ακόμη και για τους Έλληνες (δεν είναι μόνον οι Ξανθιώτες. Έχουμε επισκέπτες και από γειτονικούς νομούς). Αν αυτό το κόστος, που είναι δυσβάσταχτο για την μεταφορά, παραμείνει στα ίδια επίπεδα, τότε νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η χρονιά. Αν τελειώσει όμως ο πόλεμος και επανέλθουμε στην προγενέστερη κατάσταση, ήδη έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθη κ. Κουρτίδη, προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα από την πλευρά της Ξάνθης (Άγιος Κωνσταντίνος) οπότε η δίοδος θα είναι ανοικτή και θα υποδεχθούμε χιλιάδες Βούλγαρος, που έρχονται – κυρίως – το Σαββατοκύριακο αλλά νοικιάζουν και σε ξενοδοχεία ή διαμένουν σε σπίτια της περιοχής. Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι προς το παρόν υπάρχει ένας προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αλλά μπορεί να αλλάξει σε 2-3 μήνες που ξεκινά η τουριστική περίοδος. Τα παραλιακά μαγαζιά και τα beach bars, θα είναι τα ίδια. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές φέτος, γιατί είναι η τελευταία χρονιά. Από του χρόνου, θα έχουμε καινούριες δημοπρασίες και στα υφιστάμενα αλλά και σε κάποια καινούρια.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ… Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΜΥΡΩΔΑΤΟ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΣΤΑΔΙΑΚΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Αναφορικά με τις εξελίξεις για το Κάμπινγκ του Μυρωδάτου, ο κ. Τσιτιρίδης, σημείωσε ότι:
Μπορώ να πω ότι ήδη έχουν τελειώσει οι μελέτες που προβλέπονται για το πρώην κάμπινγκ Μυρωδάτου, έχει γίνει μια παρουσίαση – στον Δήμαρχο και στους Αντιδημάρχους – για το πώς θα είναι και νομίζω ότι είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα και θα προχωρήσουμε σύντομα σε κάποιες αδειοδοτήσεις που προβλέπονται τόσο από τον ΕΟΤ όσο και από άλλες υπηρεσίες στην Ξάνθη (και σε ο,τι άλλο προβλέπεται) και είμαστε αισιόδοξοι ότι του χρόνου το Καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία του κάμπινγκ, σε πρώτη φάση, διότι η μελέτη προβλέπει αρκετά πράγματα, που θα γίνουν σταδιακά (δεν μπορούν να γίνουν από την μια μέρα στην άλλη). Όμως για την πρώτη φάση, για να λειτουργήσει ο χώρος, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα είναι του χρόνου το Καλοκαίρι. Βέβαια, από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας προγραμματισμός να γίνουν αρκετά πράγματα μέσα στον χώρο, που νομίζω ότι αν επιτευχθούν και αν καταφέρουμε να το εντάξουμε όπως επιθυμούμε σε κάποιο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός θα είναι περίπου 1 εκ. ευρώ. Συνεπώς μιλάμε για κάποια πράγματα που θα αποτελέσουν «πόλο έλξης» όχι μόνον για τους ντόπιους αλλά και για τις γειτονιές χώρες και θα αναβαθμίσουν πάρα πολύ την παραλιακή ζώνη του Δήμου Αβδήρων. Ο σχεδιασμός έγκειται στον να λειτουργήσει αρχικά και σταδιακά, βρίσκοντας κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, να γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Μπορεί να εμπεριέχει αρκετά πράγματα (στα οποία δεν θέλω να υπεισέρθω από τώρα) μέσα στα οποία (για παράδειγμα εστιατόριο, θερινός κινηματογράφος, bungalows, beach bar κ.α). Παράλληλα όμως, θα μπορεί να διαμείνει και κάποιος με ένα τροχόσπιτο. Όμως, σε πρώτη φάση θέλουμε να πάρουμε το σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ για τον συγκεκριμένο χώρο, τις αδειοδοτήσεις που χρειάζονται, έναν ακόμη βιολογικό, περιφράξεις και από εκεί και πέρα, θα γίνονται και διάφορες άλλες παρεμβάσεις, ανάλογα με το πρόγραμμα όπου θα μπορέσουμε να το εντάξουμε.
ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΛΕΚΤΡΑ», ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΒΔΗΡΩΝ
Δοθείσης της ευκαιρίας, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας ότι:
Ο Δήμος Αβδήρων, προετοιμάζεται για να υποβάλλει και προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχουν πάρα πολλές προσκλήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρώτο που θα υποβάλλουμε, μέσα στον Απρίλιο, είναι στην πρόσκληση «παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του δημόσιου χώρου», προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής στην περιοχή του Δήμου Αβδήρων. Αλλά υπάρχουν και άλλα προγράμματα. Κάποια από αυτά, πηγαίνουν ως το 2025 και αφορούν και σε καινούριους βιολογικούς καθαρισμούς και αποχετευτικά δίκτυα που θέλουμε να εντάξουμε (όπως για Γενισέα και Διομήδεια) αλλά και το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» το οποίο περιλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων. Εκεί – πέρα από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας που εντάξαμε αρκετά πράγματα και συγκεκριμένα 8 κτίρια (δημοτικά και σχολεία) – θέλουμε να υποβάλλουμε προτάσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις και των πρώην δημαρχείων Σελέρου και Αβδήρων αλλά και για σχολεία (όπως ο Παιδικός Σταθμός Γενισέας, όπου στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η οικονομική μας υπηρεσία, το Δημοτικό Σχολείο Πετεινού και το Νηπιαγωγείο του Μαγικού). Έχουν ανοίξει οι προσκλήσεις και δουλεύουμε πυρετωδώς μπορώ να πω, διότι ό,τι ήταν για το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» το έχουμε καταθέσει. Στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια (για να μην πω δισεκατομμύρια για όλους τους ΟΤΑ) και μπορούμε να εκμεταλλευθούμε και αυτές τις προσκλήσεις, για να εντάξουμε αρκετά έργα.