Γ. Τσιτιρίδης: «Πρόβλημα όλων των ΔΕΥΑ, οι αυξήσεις στο ρεύμα – Καμία διακοπή νερού, σε δημότη λόγω χρεών, κατά την πανδημία»

Με αφορμή το έκτακτο Δημοτ. Συμβούλιο Αβδήρων, που ζητούν 11 μέλη της Αντιπολίτευσης…

«Παραμένουν χαμηλά τα τιμολόγια ύδρευσης – Προγραμματισμένες και μικρότερες οι διακοπές, λόγω βλαβών» εξηγεί ο ίδιος στην «Θ»  

Την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Αβδήρων, ζητούν 11 Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, με μοναδικό θέμα την λειτουργία της ΔΕΥΑΑ.

Πιο συγκεκριμένα σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του οργάνου αναφέρουν τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, επειδή η ΔΕΥΑΑ είναι υπό κατάρρευση εξαιτίας του ότι έχουμε συνεχείς διακοπές και έλλειψη νερού, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες που το νερό είναι αναγκαίο αγαθό στα Δημοτικά Διαμερίσματα Σελέρου και Αβδήρων και όχι μόνο. Καθώς και η οικονομική κατάσταση της εταιρίας είναι τραγική, παρόλα που το νερό είναι πανάκριβο αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την ΔΕΗ, και τρίτους. Το δε έλλειμα της έχει ανέρθει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Παρακαλούμε για τους προαναφερόμενους λόγους άμεσα να καλέσετε έκτακτο συμβούλιο με μοναδικό θέμα την λειτουργία της ΔΕΥΑΑ, όπως προβλέπει η νομοθεσία».

«ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ»

Για τις διακοπές νερού αλλά και τα «χρέη» της ΔΕΥΑΑ, μίλησε στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος αρχικά εξήγησε ότι «η ΔΕΥΑ Αβδήρων έχει ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια ύδρευσης, όχι στην Ξάνθη αλλά ίσως και πανελλαδικά και παρότι πριν δυο χρόνια κάναμε αύξηση, παραμένουν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, αυτό που χρεώνεται ο δημότης. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα των ΔΕΥΑ, είναι τα χρήματα που πληρώνουν στην ΔΕΗ ή σε άλλους παρόχους, καθώς όπως γνωρίζετε η τιμή στο ρεύμα έχει αυξηθεί κατά πολύ, όχι μόνο στις οικίες, αλλά και στους Δήμους, στα σχολεία και φυσικά και στις ΔΕΥΑ. Ένα αίτημα του Συνδέσμου των ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα είναι να αλλάξει το τιμολόγιο χρέωσης από επαγγελματικό που είναι τώρα, σε βιομηχανικό, όπου είναι χαμηλότερη η τιμή, όσον αφορά στην ΔΕΥΑ. Δεν μπορεί να πληρώνει επαγγελματικό, όταν τα αντλιοστάσια που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο είναι σαν μια μεγάλη βιομηχανία».

«ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΥΑ, ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ»

«Στην τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη, είχα θέσει αυτό το θέμα και απάντησε ότι όσον αφορά στην επιπλέον χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ (όπως γίνεται στους Δήμους και στα σχολεία) για την ενέργεια από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (καθώς είναι πολλά τα χρήματα που δαπανούμε προς την ΔΕΗ και στους παρόχους, στα ΦΟΠ και στα σχολεία), θα πρέπει να υπάρχει και για την ΔΕΥΑ. Επειδή όμως είναι ΝΠΙΔ, δεν μπορεί να υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση, ούτε ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτήσει την ΔΕΥΑ και προσπαθούν να το λύσουν νομικά. Αυτή ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών», συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που εκφράζουν όλες οι ΔΕΥΑ, είναι ότι  έχουν αυξημένο ρεύμα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Υπάρχουν δυο επιλογές: Ή θα αυξήσουμε τα τιμολόγια και αυτές τις επιπλέον χρεώσεις θα τις μεταφέρουμε στους δημότες (που χρονικά δεν είναι μια στιγμή για αυξήσεις) ή αυξάνονται κατά κάποιο τρόπο τα χρέη και – μελλοντικά – με κάποιο τρόπο ή με έξτρα χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ είτε με κάποιον άλλον τρόπο που θα βρει το υπουργείο, θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα».

«ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ, ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΣΕ ΔΗΜΟΤΗ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ»

Επίσης, ο κ. Τσιτιρίδης, υπογράμμισε ότι «όσον αφορά στην ΔΕΥΑ, υπάρχουν και κάποια χρήματα τα οποία δεν έχουν πληρώσει οι δημότες. Είναι πάνω από 1 εκ. το ποσό των απλήρωτων λογαριασμών.  Δεν μπορούσαμε όμως τα δυο τελευταία χρόνια, να πιέσουμε τον κόσμο ή να κάνουμε διακοπές νερού. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα που τα γνωρίζουμε στους δημότες και σε όλους τους πολίτες και δεν προβήκαμε σε διακοπές. Φανταστείτε να κόβαμε το νερό – τα δυο χρόνια του κορωνοϊού – σε κάποιον που δεν έχει δουλειά ή δεν έχει οικονομική άνεση. Είναι δυνατόν να κόβεις, εποχές πανδημίας, το νερό για να «πιέσεις» τον πολίτη να πληρώσει; Αυτό δεν ευσταθεί. Το νερό, είναι το πιο βασικό πολύτιμο αγαθό, πόσο μάλλον κατά την περίοδο μιας πανδημίας. Είναι απαραίτητο. Θεωρούμε υποχρέωση του δήμου απέναντι στους πολίτες – σε περίπτωση πανδημίας – να τους  δώσουμε την άνεση και τον χρόνο ώστε να μπορέσουν μελλοντικά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους είτε με ρυθμίσεις είτε με κάποιον άλλον τρόπο. Θα ήταν τραγικό για έναν δήμο να εφαρμόζει τέτοια πολιτική».

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΩΝ»

Τέλος, αναφορικά με τις διακοπές νερού λόγω βλαβών, ο ίδιος σημείωσε ότι «πέρα από προγραμματισμένες, ήταν διακοπές που δεν διαρκούσαν παρά κάποιες ώρες. Δεν είχαμε – όπως παλαιότερα – διακοπές για κάποιες ημέρες. Γιατί υπήρξαν εποχές (και το 2010 και το 2014) που κάποια χωριά δεν είχαν νερό για 5 και 6 ημέρες. Εδώ, όλες ήταν προγραμματισμένες, γιατί το δίκτυο είναι παλιό. Υπάρχουν βλάβες (σπασίματα) και προκειμένου να αποκατασταθούν, αναγκαστικά για κάποιες ώρες, θα γίνει διακοπή νερού. Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΑ, υπερβάλλουν ευατόν, καθώς όλη την καλοκαιρινή περίοδο – προκειμένου να μην μείνει χωρίς νερό όλη η παραλιακή ζώνη – προχωρούσαν σε αποκαταστάσεις την νύχτα. Δούλευαν από τις 00.00 έως τις 5.00, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Το να μείνει  μια περιοχή για λίγες ώρες (για μια – δυο μέρες) χωρίς νερό μια περιοχή, είναι μέσα σε προγραμματισμένα πλαίσια.».

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ – «ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Κλείνοντας ο κ. Τσιτιρίδης, αναφέρθηκε και στα προγραμματισμένα, για την ύδρευση και την αποκατάσταση δικτύων έργα της ΔΕΥΑΑ και ειδικά σε έργα που αφορούν στο κεντρικό δίκτυο (που βρίσκονται σε στάδιο υπογραφής της σύμβασης)  μέσω του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», που θα λύσουν πολλά προβλήματα σε ευρεία περιοχή του Δήμου, αλλά και στις μελέτες που ήδη «δουλεύονται» αλλά χρειάζονται κάποιο χρόνο για να ωριμάσουν.  Τέλος, αναφέρθηκε και στην πρόθεση του Δήμου να μην αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΑ που θα επιβαρύνουν τα ήδη επιβαρυμένα – λόγω τιμολογίων ενέργειας – νοικοκυριά.