
«Εμπλοκή» υπηρεσιών στην αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων που… σαπίζουν!
«Ακολουθούν αναλυτικοί φάκελοι με νομιμοποιητικά έγγραφα για όλη την ακίνητη περιουσία του δήμου» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Δύο σημαντικά –και πολυσυζητημένα- ακίνητα, που συγκαταλέγονται στην περιουσία του δήμου Ξάνθης και θα μπορούσαν να αποτελέσουν «στολίδι» και να αποδώσουν οικονομικά οφέλη, αν αξιοποιηθούν σωστά είναι το ακίνητο στο Άλσος του Ευμοίρου και αυτό της κεντρικής πλατείας Ξάνθης, που στεγάζει το υποθηκοφυλακείο, ενώ παλαιότερα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την νεολαία, αφού στέγαζε γνωστό cafe στον τελευταίο όροφο.
Τόσο τα εν λόγω ακίνητα, αλλά και όλα τα ακίνητα που συγκαταλέγονται στην περιουσία του Δήμου Ξάνθης, όμως θα πρέπει πρωτίστως να «καθαρίσουν» (αφού αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για τυχόν χρηματοδότησή τους από ΣΑΤΑ ή ευρωπαϊκά προγράμματα) ένα προς ένα και για καθένα από αυτά θα πρέπει να δημιουργηθεί και ο σχετικός φάκελος με τίτλους ιδιοκτησίας, ιστορικό και άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης.
«ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΚΑΛΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ– ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ»
Ειδικότερα ο κ. Ζερενίδης αναφέρει ότι «αυτά υπάγονται στα ακίνητα του δήμου, για τα οποία έχουμε κάνει μια καταγραφή, βλέπουμε τα προβλήματά τους και προσπαθούμε να τα βάλουμε σε μια σειρά για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Είναι σε μια γενικότερη «φιλοσοφία» διότι ναι μεν έγινε μια καλή δουλειά από το Γραφείο Κτηματολογίου που υπάγεται στην Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Ξάνθης, αλλά τα προβλήματα είναι αρκετά. Δηλαδή υπάρχουν πολλά ακίνητα τα οποία δεν δηλώθηκαν σωστά στο κτηματολόγιο και πρέπει να γίνουν διορθώσεις! Υπάρχουν κάποια λίγα ακίνητα για τα οποία υπάρχει μια αμφισβήτηση ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και θα πρέπει και εκεί να κινηθεί μια νομική διαδικασία και βέβαια υπάρχουν και τα «καθαρά» ακίνητα τα οποία καταγράφουμε αυτήν την στιγμή και δημιουργούμε τον φάκελό τους. Για να ολοκληρωθεί ένας φάκελος, πρέπει να περιλαμβάνει και το ιστορικό του ακινήτου, τους τίτλους ιδιοκτησίας, την δήλωση στο κτηματολόγιο και σχέδια τοπογραφικά, κατόψεις και από εκεί και πέρα να πάει στο αρμόδιο γραφείο (π.χ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) για να αξιοποιείται».
«ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ – ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΕΥΜΟΙΡΟΥ – ΝΕΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ»
«Το κάθε ακίνητο ξεχωριστά, για την αξιοποίησή του, θέλει και διαφορετικές εγκρίσεις. Σε ότι αφορά το ακίνητο στο Άλσος Ευμοίρου, χρειάζεται οπωσδήποτε την έγκριση του Δασαρχείου, για οποιαδήποτε επέμβαση – παρέμβαση θέλουμε να κάνουμε εκεί. Το κτίριο του «acrobat» θέλει οπωσδήποτε έγκριση από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων γιατί είναι απέναντι από το ρολόι που αποτελεί «νεότερο μνημείο». Για αυτό και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να γίνει μια σωστή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, να διορθωθούν τα λάθη, να δημιουργηθεί φάκελος για κάθε ακίνητο και από εκεί και πέρα να το παίρνει η αρμόδια υπηρεσία και να προχωρά η αξιοποίησή του» εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας ότι «αν και έχει γίνει μια πραγματικά σημαντική δουλειά από την κ. Σπανού και την κ. Οκταποδά, χρειάζονται και άλλα πράγματα να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί όλη αυτή η εργασία, γιατί υπάρχουν πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες. Σε κάποιες περιπτώσεις για παράδειγμα εμπλέκεται και η Διεύθυνση Δόμησης για να υπάρχει ένας φάκελος ή η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ή το Νομικό Τμήμα όταν υπάρχει αμφισβήτηση του ακινήτου. Όλα αυτά πρέπει να «μαζευτούν» σε έναν φάκελο για το κάθε ακίνητο, οργανωμένα και από εκεί και πέρα θα το παίρνουμε εμείς και θα το αξιοποιούμε. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος που ακολουθείται»…
«ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ»
Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης σημείωσε ότι «σήμερα, για να χρηματοδοτήσεις ένα έργο για ένα ακίνητο (είτε από ΣΑΤΑ είτε – ειδικά –από ευρωπαϊκά κονδύλια) πρέπει να υπάρχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφά του. Είναι προϋπόθεση να είναι «καθαρό», πολεοδομικά, νομικά, ιδιοκτησιακά κλπ. Οπότε εκεί…«κολλάμε» και με την έννοια αυτή ξεκινήσαμε να κάνουμε την καταγραφή και να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Αυτό που έχουμε στις σκέψεις μας – και ήδη έχουμε μιλήσει και ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα – είναι να αναθέσουμε με διαγωνισμό σε μια υπηρεσία, η οποία θα χρησιμοποιεί βάσεις χωρικών δεδομένων (gis). Αυτή η βάση θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικά, κάτι που θα διευκολύνει πάρα πολύ όλες τις υπηρεσίες, αφού ανά πάσα στιγμή οι συναρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να μπαίνουν και να βλέπουν την «εικόνα» του ακινήτου, που βρίσκεται αλλά και όλες τις εργασίες που γίνονται σε αυτό, καθώς από εκεί και πέρα, κάθε ακίνητο που αξιοποιείται πρέπει να το «περνάς» στο ιστορικό (τι εργασίες έγιναν, πως αξιοποιήθηκε κλπ). Πρέπει να έχουμε ένα σωστό αρχείο για κάθε ακίνητο για να μπορούμε να το παρακολουθούμε και μετά θα δούμε – γιατί έχει συζητηθεί – αν μπορούμε αυτό να το κάνουμε «αυτοτελές» τμήμα ή μια «διεύθυνση» ή ακόμη και μια «εταιρεία» αξιοποίησης, γιατί ο δήμος πρέπει να προχωρήσει στην σύγχρονη εποχή. Μπορεί με χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα ΣΔΙΤ, να αξιοποιήσει ακίνητα από τα οποία μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη. Πρέπει να περάσει στην επόμενη «εποχή», αλλά αυτό είναι πολύ μεταγενέστερο στάδιο. Τώρα τελειώνουμε την καταγραφή, θα αναθέσουμε και τις υπηρεσίες σύνταξης της ηλεκτρονικής καταγραφής και ενσωμάτωσης αυτών των στοιχείων σε ένα πρόγραμμα χωρικών δεδομένων και μετά, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Για τα περισσότερα ακίνητα έχουμε μια καλή εικόνα. Ήδη ξεκίνησαν σε πολλές περιπτώσεις οι διορθώσεις, οι αλλαγές στους κτηματολογικούς πίνακες, ενώ όπου υπάρχει αμφισβήτηση το νομικό τμήμα έχει επιληφθεί του θέματος και ξεκινά τις νομικές διαδικασίες».