Κλειστή μετά από ατύχημα η παιδική χαρά στην Άνω Κυψέλη
Αντιδρούν οι γονείς- Οι απαιτούμενες ενέργειες του Δήμου
Ανήσυχοι οι γονείς της περιοχής Κυψέλης, επικοινώνησαν με την «Θ», αντικρίζοντας κλειστές τις εισόδους της πλέον πολυσύχναστης παιδικής χαράς, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζαλόγγου και Οδυσσέως. Και πόσο μάλλον τώρα που έκλεισαν τα σχολεία και οι θερμοκρασίες καλπάζουν…
Το ενημερωτικό σημείωμα που τοποθέτησε ο Δήμος Ξάνθης ανάφερε απλά την απαγόρευση της εισόδου, χωρίς ωστόσο να αναγράφεται η αιτία.
Η «Θ» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, θέτοντάς του υπόψη τις έντονες διαμαρτυρίες γονέων, αλλά και των παιδιών της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία για το «σφράγισμα» του συγκεκριμένου χώρου ψυχαγωγίας των παιδιών, είναι το γεγονός ότι στερείται σήματος πιστοποίησης, ενώ αφορμή στάθηκε ένα περιστατικό ατυχήματος που είχε ένα παιδάκι σε παιχνίδι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, σημειώνει με έμφαση ότι δεν είναι μόνον η παιδική χαρά της Κυψέλης, αλλά οκτώ στο σύνολό τους, οι παιδικές χαρές που δεν θα έπρεπε να λειτουργούν.
Το δε σήμα πιστοποίησης για την λειτουργία τους, χρειάζεται….φορέα πιστοποίησης, για τον οποίο οι διαδικασίες από πλευράς δήμου, βρίσκονται στην τελική ευθεία προκειμένου να βγει τον επόμενο μήνα στον «αέρα» ο διαγωνισμός.
ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΛΛΑ… ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ– ΚΑΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΕΝΩ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ
Αναλυτικότερα όπως εξήγησε στην «Θ» ο κ. Ζερενίδης:
Οι δημότες έχουν δίκιο. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Το θεσμικό πλαίσιο των παιδικών χαρών είναι αρκετά αυστηρό γιατί μιλάμε για την ασφάλεια των παιδιών και προβλέπει η παιδική χαρά να είναι πιστοποιημένη ως προς την όλη λειτουργία της (και τα όργανα ξεχωριστά) και να έχει σήμα πιστοποίησης στο σύνολό της. Δυστυχώς καμία παιδική χαρά στον Δήμο Ξάνθης, ενώ τα όργανα είναι πιστοποιημένα (οι προμήθειες γίνονται με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι πιστοποιημένα τα όργανα) δεν έχει αυτό το σήμα. Χρειάζεται να περάσουν από έναν φορέα πιστοποίησης, που θα πιστοποιήσει την λειτουργία γενικά όλης της παιδικής χαράς και να δώσει το ανάλογο σήμα. Αυτό καθυστέρησε να δοθεί όμως εμείς ήδη έχουμε ετοιμάσει τα σχέδια της διακήρυξης, έτσι ώστε να βγάλουμε τον διαγωνισμό. Υπάρχουν διάφοροι φορείς που πιστοποιούν παιδικές χαρές και έχουμε ετοιμάσει ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, για να τα βγάλουμε για 8 παιδικές χαρές του Δήμου Ξάνθης (ήδη υπάρχουσες). Μέσα σε αυτές είναι και η Παιδική Χαρά «Παπασταματίου» στην οδό Ζαλόγγου. Δυστυχώς καθυστέρησε όλο αυτό. Κανονικά δηλαδή, οι παιδικές χαρές δεν θα έπρεπε να λειτουργούν. Βάζουμε προειδοποιητικές πινακίδες ότι απαγορεύεται η είσοδος και γενικά η χρήση της παιδικής χαράς. Βέβαια οι δημότες έχουν δίκιο, γιατί θέλουν να παίξουν κάπου τα παιδιά τους. Πάντως προσπαθούμε να το λύσουμε. Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα τα βγάλουμε. Θα βγάλουμε και για τα αθλητικά όργανα, ώστε να πιοστοποιηθούν όλα τα υπαίθρια αθλητικά όργανα που έχουμε (μπασκέτες, τένις, βόλει) έτσι ώστε να παρέχουμε αυτό που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή την ασφαλή χρήση τους από τους πολίτες.
ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ – ΟΙ ΟΚΤΩ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ
Επιπλέον ο κ. Ζερενίδης, αναφορικά με την παιδική χαρά της Κυψέλης, επισήμανε ότι:
Μας έχει αναφερθεί ένα ατύχημα ενός μικρού κοριτσιού, σε ένα όργανο της εν λόγω παιδικής χαράς. Γενικά, τα όργανα αυτά είναι πιστοποιημένα. Κατά το στάδιο της προμήθειάς τους – όπως προανέφερα – έρχονται με πιστοποίηση ως προς την ασφαλή λειτουργία τους. Παρά ταύτα, το ατύχημα είναι ατύχημα. Μπορεί δηλαδή πάντα να συμβεί κάτι. Όμως καμία παιδική χαρά στην πόλη της Ξάνθης, δεν έχει σήμα. Θα το αποκτήσει με τον διαγωνισμό που θα βγάλουμε τον επόμενο μένα και ο φορέας πιστοποίησης θα αναλάβει και την πιστοποίηση αλλά και την συντήρηση – από εδώ και πέρα- των παιδικών χαρών. Δηλαδή για να παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας, να υπάρχει ειδικός φορέας που να επιβλέπει και την λειτουργία της παιδικής χαράς, για οποιαδήποτε «αστοχία» προκύψει. Οι οκτώ παιδικές χαρές που υφίστανται αυτή την στιγμή, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για αυτό ήδη ετοιμάζουμε τα τεύχη δημοπράτησης και ο διαγωνισμός θα βγει μέσα στον Ιούνιο. Να δούμε τα αθλητικά όργανα ώστε να πιστοποιηθεί η ασφαλής λειτουργία τους, σε όλο τον δήμο. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, πλέον, για να βγάλουμε τον διαγωνισμό.