Για να ξέρουν τα παιδιά μας τι θα κάνουν σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας και φωτιάς

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης…

Πιο επίκαιρη από ποτέ (αν και η αρχική ιδέα ξεκίνησε από πέρσι) αποδεικνύεται η πρωτοβουλία του Δήμου Ξάνθης και της αρμόδιας Αντιδημαρχιας Πολιτικής Προστασίας με τις επισκέψεις σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, προκειμένου οι μικροί μαθητές να ενημερωθούν επάνω σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, κάτι που ζητούσαν οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σεισμοί, πλημμύρες και φωτιές «πρωταγωνιστούν» στην σχετική παρουσίαση, σε μια περίοδο που στην Σαντορίνη και γενικότερα στα νησιά των Κυκλάδων «σείεται η γη», ενώ ήδη η χώρα μας – και ο Δήμος μας – έχει βγει από μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο, ενώ δεν μας «εγκαταλείπουν» ούτε τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ», ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Τσάπαλης.

«Η ΙΔΕΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ – ΣΕΙΣΜΟΙ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ»

Αναλυτικότερα, ο ίδιος, ανέφερε στην «Θ» τα εξής: «η ιδέα για να ξεκινήσουμε την ενημέρωση – παρουσίαση στα Δημοτικά Σχολεία, ξεκίνησε από πέρσι – που το είχαμε συζητήσει με τον Δήμαρχο Ξάνθης – με αφορμή μια πρόσκληση που έλαβα από το σχολείο των παιδιών μου, που πηγαίνουν στον Δήμο Αβδήρων. Δημιούργησα ένα power point (η παρουσίαση του οποίου διαρκεί περί την μια ώρα) και το συζητήσαμε με την αρμόδια Αντιδήμαρχο και είπαμε να το παρουσιάσουμε, με την έναρξη του νέου έτους και στα σχολεία του Δήμου Ξάνθης. Η παρουσίαση έχει φωτογραφικό υλικό και τρία βίντεο που μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές (τα οποία έχει αναρτημένα και η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην σελίδα της) και έχουν σχέση με τις πλημμύρες, τις φωτιές και τους σεισμούς. Εμείς στην παρουσίαση έχουμε συμπεριλάβει τις φυσικές καταστροφές που έχουν παρουσιαστεί στην χώρα μας (πλημμύρες, φωτιές, χιονοπτώσεις, καταιγίδες, βροχοπτώσεις, καύσωνες, σεισμοί).  Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και όχι με αφορμή την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη. Είχαμε πει ότι θα το ξεκινήσουμε στις αρχές του νέου έτους και ευελπιστούμε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουμε πάει σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία γιατί η ενημέρωση που έχω από την Αντιδήμαρχο Παιδείας είναι ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα που είχαμε κάνει για το ποια σχολεία επιθυμούν να ενημερωθούν. Σχεδόν όλα τα σχολεία έχουν στείλει email. Η παρουσίαση αφορά στο πώς να αποφύγουμε γενικότερα κάποιες καταστροφές (π.χ πυρκαγιές) και στο πώς να ανταποκριθούμε και να αντιμετωπίσουμε κάποιες φυσικές καταστροφές και μέσα σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται και ο σεισμός.

Επειδή στην πρώτη παρουσίαση που είχα κάνει στο σχολείο των παιδιών μου και συμμετείχαν και οι μαθητές (με ανάγνωση των κειμένων και ερωτήσεις που ήθελαν να κάνουν τα ίδια) αυτό που εξέλαβα – και με βάση αυτά που μας είπαν και ο διευθυντής του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί – είναι ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους μικρούς μας φίλους. Τα παιδιά συμμετείχαν, ενώ στους εκπαιδευτικούς άρεσε ιδιαίτερα το ότι η παρουσίαση συμπεριλάμβανε όλες τις φυσικές καταστροφές. Νομίζω ότι έμειναν αρκετά ευχαριστημένοι όλοι τους. Την ερχόμενη Πέμπτη, θα επισκεφθούμε άλλο Δημοτικό Σχολείο».

«ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ»

Κλείνοντας, αναφορικά με τους σεισμούς, ο κ. Τσάπαλης σημείωσε ότι «οι μαθητές έχουν κάθε χρόνο μια ενημέρωση γύρω από τους σεισμούς. Φέτος, είπαμε να ξεκινήσουμε εμείς, σαν Πολιτική Προστασία, να πηγαίνουμε στα σχολεία, αλλά δυστυχώς ο σεισμός είναι μια φυσική καταστροφή που δεν μπορείς να αναληφθείς και να προβλέψεις, παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλά τεχνολογικά μέσα, πια. Δυστυχώς τον σεισμό τον αντιλαμβάνεσαι αφού γίνει. Πιστεύω γενικά ότι τα παιδιά θα μπορούν να μεταφέρουν τις πληροφορίες από την παρουσίαση και στο σπίτι. Για παράδειγμα, μέσα στην παρουσίαση, στην περίπτωση αποφυγής πυρκαγιάς, έχουμε ως οδηγία το «να μην πετάμε αναμμένα τσιγάρα». Ένα παιδί που θα δει κάποια στιγμή τον γονέα του να πετά ένα αναμμένο τσιγάρο, πιστεύω ότι θα του πει για ποιο λόγο δεν πρέπει να το κάνει. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε, για όλα τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αφορούν στην συγκεκριμένη παρουσίαση».