Για πρώτη φορά Γιορτές Παλιάς Πόλης… με τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης

Οι δράσεις, οι εκδηλώσεις, η συνεργασία με τον Δήμο και οι «άλλοι» σύλλογοι…

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Γιορτών Παλιάς Πόλης  συμμετέχει ενεργά με διάφορες δράσεις, ο Σύλλογος για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλαιάς Ξάνθης.

Για την παρθενική αυτή η συμμετοχή μίλησε στη “Θ” η πρόεδρός του κ. Κατερίνα Μαυροδή, η οποία παράλληλα απάντησε και στην ερώτηση αναφορικά με το αν η φετινές γιορτές και γενικότερα η διοργάνωση, ικανοποίησε τους κατοίκους της παλιάς Ξάνθης τόσο από πλευράς της διοίκησης του Δήμου Ξάνθης όσο και από πλευράς των πολιτιστικών συλλόγων.

“ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ”

Αναλυτικότερα η κ. Μαυροδή αφού αναφέρθηκε στην ίδρυση του συλλόγου, στους στόχους και στα μέλη του οι οποίοι είναι κάτοικοι της παλιάς πόλης (του μεγαλύτερου όπως επισήμανε διατηρητέου οικισμού της χώρας), υπογράμμισε στην “Θ” τα εξής: 

“Φέτος έχουμε την παρθενική μας συμμετοχή στις γιορτές της παλιάς πόλης και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του φεστιβάλ μέσα από μία ποικιλία δράσεων και εκδηλώσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετέχουμε για πρώτη φορά μετά από ώριμη σκέψη. Ο θεσμός μετρά 33 χρόνια και οι ίδιοι οι ιθύνοντες παραδέχονται ότι έχει μία κόπωση και ότι χρειάζεται μία αλλαγή και μία αναβάθμιση. Έτσι συμμετέχουμε με μία σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις μας ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα στο παλιό δημαρχείο της Ξάνθης, ενώ μία μέρα κάναμε και μία εκδήλωση εθελοντικού καθαρισμού που έγινε στην πλατεία Ματσίνη. Όλες οι εκδηλώσεις αφορούσαν σε ομιλίες, σε ιστοριογραφίες, σε ανθρωπογραφίες πού έχουν σχέση με την παλιά πόλη. Την περασμένη Δευτέρα, μετά από την πολύ καλή συνδρομή και ευγενική χορηγία του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, που μας παραχώρησε το πολυφωνικό φωνητικό του σύνολο, ήρθαν και τραγούδησαν στον υπέροχο αυτό χώρο κάποια τραγούδια τα οποία απόλαυσε ο κόσμος. Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Μετά από αυτό είχαμε ομιλία από την κ. Ελένη Ανδρέου η οποία ανέφερε διάφορα περιστατικά και ιστορίες της παλιάς Ξάνθης της δεκαετίες του ’50 και του ’60. Την Τρίτη είχαμε την ομιλία του κ. Νικόλαου Ιωσηφίδη ο οποίος ασχολείται με την ιστορία της παλιάς Ξάνθης και γενικά της Ξάνθης. Είναι εξαιρετικά  καταρτισμένος. Είναι – ας το πούμε – μαθητής του Στέφανου Ιωαννίδη και η εκδήλωση αυτή είχε επίσης πολύ μεγάλη συμμετοχή. Την Τετάρτη είχαμε τον εθελοντικό καθαρισμό και καθαρίσαμε – με την συμμετοχή αρκετού κόσμου – την πλ. Ματσίνη, ενώ την Πέμπτη ακολούθησε η ομιλία του κ. Θανάση Μουσόπουλου, για τον οποίο δεν χρειάζεται να πω κάτι. Είναι πραγματικός “ογκόλιθος” της περιοχής και κάτοικος της παλιάς πόλης. Οι κάτοικοι της παλιάς πόλης συνέδραμαν και απήγγειλαν ποιήματα ξανθιωτών δημιουργών και όλα ήταν σχετικά με την παλιά Ξάνθη. Ο κ. Μουσόπουλος είχε μία διάδραση με το ακροατήριό του, ειπώθηκαν πολλές ιστορίες αλλά και μύθοι της περιοχής όπως ο γνωστός μύθος του Ξάνθου και της Ξανθίππης. Της Παρασκευή είχαμε την τελευταία μας εκδήλωση και πάλι στον χώρο του παλιού δημαρχείου η οποία αφορούσε στην πομακική κουζίνα. Ομιλήτρια ήταν η κ. Παρθένα Κελτσίδου, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξάνθης, ενώ παραβρέθηκε και η κ. Εμινέ Μπουρουτζή η οποία έφερε δικές της παρασκευές πομακικής κουζίνας και τραγούδησε και κάποια τραγούδια”

“ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ…”

Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης είναι ικανοποιημένοι τόσο από πλευράς αυτοδιοίκησης όσο και από πλευράς συλλόγων, σε σχέση με άλλες διοργανώσεις του θεσμού, η κ. Μαυροδή απαντά ως εξής:

“Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα συνεργασία μας με τον δήμο σε σχέση με τις γιορτές διότι μας διευκόλυναν στην ηχητική κάλυψη, στην κάλυψη των εκδηλώσεων και πραγματικά ήταν αρωγοί σε ό,τι τους ζητήσαμε. Σε σχέση με τις προηγούμενες γιορτές και τις φετινές, προσωπικά είμαι νέα πρόεδρος και δεν έχω προηγούμενη εμπειρία οπότε δεν μπορώ να τοποθετηθώ όπως θα τοποθετούνταν ένας πρόεδρος που έχει πολλά χρόνια εμπειρίας. Σαν κάτοικος όμως, θα έλεγα ότι οι κεντρικές εκδηλώσεις ήταν υπέροχες. Μέχρι στιγμής μας άρεσαν πάρα πολύ. Η όχληση από τους συλλόγους είναι η γνωστή όχληση. Βεβαίως δεν θα συμπεριλάβω όλους τους συλλόγους. Νομίζω ότι επιτέλους θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός διότι υπάρχουν σύλλογοι εξαιρετικοί, τηρούν το ωράριο, έχουν φανταστική οργάνωση και γενικά σέβονται όχι μόνον τον κάτοικο αλλά και τον επισκέπτη καθώς και τον διπλανό σύλλογο. Πρέπει γενικά να υπάρχει σεβασμός. Οι γιορτές παλιάς πόλης είναι ένας θεσμός – ορόσημο για την πόλη που είναι αποδεκτός από όλους. Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε το αντίθετο».

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ»

Η κα Μαυροδή μίλησε και για την πολύ συνεργασία του Συλλόγου με την Δημοτική αρχή, υπερθεματίζοντας την πρόθεση για περαιτέρω συνεργασία:

«Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον δήμο αυτήν τη στιγμή οπότε και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να λύσουμε κάποια θέματα. Πάντα θα υπάρχουν θέματα. Εμείς σαν σύλλογος είμαστε υπέρ μιας εξωστρεφούς, καθαρής και προσβάσιμης γειτονιάς και αυτό θα πρέπει να είναι μέλημα όλων μας, κατοίκων, επισκεπτών, ΜΜΕ, δημοτικής αρχής κλπ. Και δεν είναι μόνο η δική μας η γειτονιά. Τώρα έτυχε να μιλάμε για την παλιά πόλη. Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλη την πόλη. Η θέση μας είναι αυτή. Νομίζω ότι είναι αυτονόητη η καθαρή, εξωστρεφής και προσβάσιμη γειτονιά καθόλη τη διάρκεια του έτους. Σε ότι αφορά τις γιορτές, πρέπει να πω ότι υΥπάρχουν λοιπόν και σύλλογοι που δεν ενοχλούν. Ο δήμος όμως πρέπει να βρει κάποιο τρόπο να ελέγχει όλα αυτά και μάλλον θα τα καταφέρει γιατί φαίνεται ότι έχουν όρεξη και διάθεση οπότε υποθέτω ότι θα βρουν κάποιο τρόπο για να τα βάλουν όλα σε μία σειρά. Αυτό βέβαια δεν είναι δική μας  δουλειά. Τα έχουμε θέσει όλα τα θέματα και πολλά από αυτά που είπαμε νομίζουμε οτι θα επιλυθούν. Εμείς είμαστε ανοιχτοί και θέλουμε πάρα πολύ να είμαστε με τον δήμο και όχι ενάντια στο δήμο. Είναι εξαιρετικά ανταποδοτικό το να συνεργάζεσαι και να μπορείς να έχεις και κάποιο δίαυλο επικοινωνίας. Εμείς έχουμε όλη τη διάθεση να συνεννοηθούμε και να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση”.