Τι λένε στην «Θ» εκπρόσωποι των συλλόγων, των κατοίκων και των επαγγελματιών της Ξάνθης
Με θετικές, αλλά και αρνητικές κριτικές, έπεσε το περασμένο Σάββατο η «αυλαία» των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2022. Στα πρώτα, συμπεριλαμβάνονται το πλήθος του κόσμου (ξανθιωτών και επισκεπτών) που περπάτησε στα γραφικά σοκάκια και βρέθηκε στην Πλατεία Μητροπόλεως αλλά και στα στέκια των συλλόγων καθώς και το καλό «ταμείο» των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης. Στα δεύτερα, ήτοι, αρνητικά στοιχεία, συγκαταλέγονται η ρίψη πυροτεχνημάτων εντός του οικισμού, τα «decibel» που μικρή μερίδα συλλόγων δεν έλεγαν να χαμηλώσουν αλλά και η δυσχέρεια των μόνιμων κατοίκων να προσεγγίσουν τις οικίες τους.
Αυτό εξάγεται από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν, ο κάτοικος της Παλιάς Ξάνθης και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Ανταμπούφης, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης κ. Γιάννης Κατσούλης.
«ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΛΕΙΠΕΙ Η ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ’’»
Πιο αναλυτικά, από πλευράς κατοίκων της Παλιάς Ξάνθης, ο κ. Ανταμπούφης εξήγησε στην «Θ» ότι «πρώτα από όλα είναι θετικό που διεξήχθησαν φέτος οι Γιορτές με ένα πλήρες πρόγραμμα, ολοκληρωμένα, καθώς θυμόμαστε όλοι την περσινή χρονιά που πραγματοποιήθηκαν με αρκετούς περιορισμούς και την προπέρσινη που υπήρχε αδυναμία διεξαγωγής και για αυτό συνοδεύτηκαν όλες τις ημέρες από πολυπληθή παρουσία του κόσμου και την ιδιαίτερη «ζωηράδα» και ζωντάνια. Στα θετικά, θα πρόσθετα και κάποιες επιλογές εκδηλώσεων αν και αυτό είναι ένα ζήτημα που συζητούμε πάρα πολλά χρόνια καθώς θα πρέπει να αποκτήσουν μια ιδιαίτερη – ξεχωριστή – πολιτιστική «ταυτότητα» οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Νομίζω ότι λείπει ακόμη η πολιτιστική ταυτότητα με την έννοια ότι έχουμε ένα άθροισμα εκδηλώσεων (είτε μουσικών είτε άλλων πολιτιστικών παρεμβάσεων) που δεν αφήνει ένα «στίγμα». Και νομίζω ότι με πολύ μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει πρώτα από όλα οι ίδιο οι Σύλλογοι αλλά και ο Δήμος Ξάνθης που έχει την αρμοδιότητα και τον προγραμματισμό, να στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί διαφορετικά ο θεσμός θα «φθίνει» και θα καταπέσει σε ένα «φεστιβάλ διασκέδασης», κάτι που δεν αρμόζει και στην αρχική ιδέα αλλά και στην πόλη της Ξάνθης».
«ΝΤΕΚΟΡ» ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ
Επιπλέον, ο ίδιος επισήμανε ότι «από την μεριά ενός κατοίκου της περιοχής, θα μπορούσα να πω ότι – δυστυχώς – δεν υπήρχε και κάποια διαφορά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Με λίγα λόγια, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι γειτονιές της Παλιάς Ξάνθης, αντιμετωπίσθηκαν ως ένα «ντεκόρ» δραστηριότητας των συλλόγων και των ανθρώπων που την επισκέπτονται αποκλειστικά και μόνον αυτές τις ημέρες. Ξέρουμε πολύ καλά – και βαυκαλίζεται και η Δημοτική Αρχή να διαφημίζει όλο τον υπόλοιπο χρόνο – ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραδοσιακό οικισμό που κατοικείται στην χώρα. Εντούτοις θα πρέπει αυτό να περάσει σε όλους και να επιδειχθεί και ο απαραίτητος σεβασμός και η απαραίτητη συνεργασία και στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, όπως το γεγονός ότι θα πρέπει την επόμενη ημέρα να εργαστούν, θα πρέπει να έχουν μια εύκολη και αξιοπρεπή πρόσβαση στα σπίτια τους κλπ. Αναφέρω αυτά τα παραδείγματα γιατί είχαμε πολλά αρνητικά παραδείγματα για μια ακόμη χρονιά. Η ένταση της μουσικής είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και δεν αφορά μόνον στις ΓΠΠ γιατί και η τοποθεσία του οικισμού είναι τέτοια που δέχεται όλη την ηχορύπανση, όλης της πόλης, για όλες τις μέρες του χρόνου. Με λίγα λόγια υπάρχει ζήτημα ηχορύπανσης σε όλη την πόλη και όχι μόνον την περίοδο των Γιορτών. Όμως, ιδιαίτερα για την φετινή περίοδο που ήταν ιδιαίτερα «ζωηροί» οι συμμετέχοντες, ξεπεράστηκαν πολλές φορές εκείνα τα όρια που σου επιτρέπουν να ευχαριστιέσαι το να είσαι κάτοικος της Παλιάς Ξάνθης αυτήν την περίοδο».
ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΡΙΨΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟ ΟΙΚΙΣΜΟ
Αναφορικά με την πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων, ο κ. Ανταμπούφης υπογράμμισε ότι «πάντοτε υπάρχουν ζητήματα. Υπήρχε η «διευκόλυνση» με το επιπλέον δίωρο (17.00 – 19.00) που μπορούν να κινηθούν οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης με τα οχήματά τους, αλλά παρόλα αυτά από πολύ νωρίς είχαμε και αποκλεισμούς χώρων από επισκέπτες ή από συμμετέχοντες των Πολιτιστικών Συλλόγων, κάτι που επέδρασε αρνητικά στην καθημερινότητα και στις ανάγκες των κατοίκων. Έχει μεγάλη σημασία να θίξω και πάλι σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της ασφάλειας που έχει να κάνει με την προστασία της υγείας όλων όσων συμμετέχουν στις γιορτές αλλά και των μόνιμων κατοίκων. Είναι φανερό ότι κατά την διάρκεια των εορτών δεν είναι δυνατή η πρόσβαση ενός ασθενοφόρου ή άλλου οχήματος άμεσης επέμβασης. Επίσης, κάθε χρόνο, προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία η έλλειψη επιπρόσθετων μέτρων γύρω από το ζήτημα της προστασίας από την φωτιά και θα ήθελα να θίξω ότι κατά την φετινή χρονιά αρχίζει και «παγιώνεται» μια συνήθεια που όχι μόνον είναι κακή αλλά είναι και επικίνδυνη. Αυτή της ρίψης πυροτεχνημάτων σε κατοικημένο οικισμό και σε μια περιοχή που υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια τα οποία είναι παμπάλαια και πολύ εύφλεκτα. Νομίζω ότι δεν αρμόζει ούτε στο ύφος της Παλιάς Ξάνθης αλλά δεν συνάδει και με την φροντίδα που πρέπει να έχει ο οικισμός».
«ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ»
Από την πλευρά της η κ. Τσιακίρογλου, επισήμανε ότι «αν επικεντρωθούμε μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ευτύτερα, πρέπει να πούμε ότι όχι μόνον οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, αλλά όλο το Καλοκαίρι ήταν ένα καλό Καλοκαίρι. Το αποτύπωμα που αφήνει στις επιχειρήσεις είναι θετικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά μετά από δυο χρόνια πανδημίας – που υπήρχαν πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα – είναι η πρώτη χρονιά που υπάρχει απόλυτη ελευθερία κινήσεως στις επιχειρήσεις και ο κόσμος είναι πιο «χαλαρός». Το «κορύφωμα» αυτής της κατανάλωσης, της επισκεψιμότητας, σε αυτά τα καταστήματα ήταν όντως οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος ποσοτικά και δεν επικεντρώθηκε στο πρώτο Σαββατοκύριακο της έναρξης. Είχε και τις καθημερινές και υπήρξε μεγάλη διασπορά αυτού του κόσμου. Εξ όσων ξέρουμε και στα «καταστήματα» των συλλόγων που λειτουργούν στον παραδοσιακό οικισμό αλλά και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που υπάρχουν μέσα στον βασικό ιστό, υπάρχει θετικό αποτύπωμα και σε όποιες επαγγελματικές ομάδες συμπαρασύρουν (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, αρτοποιία, ζαχαροπλαστεία). Η εστίαση συνδέεται με πολλά «περιφερειακά« επαγγέλματα. Εστίαση και καφέ – μπαρ, δούλεψαν πολύ καλά όλο το Καλοκαίρι. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
«ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ»
«Ουσιαστικά, το αποκορύφωμα του Καλοκαιριού πάντοτε στην Ξάνθη είναι οι Γιορτές Παλιάς Πόλης και αφήνει θετικό αποτύπωμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε συναφή επαγγέλματα. Αρνητικά, πάντοτε θα υπάρχουν, αλλά τα θετικά πρέπει να λέγονται. Εν προκειμένω, από τον Ιούνιο και εντεύθεν που ανοίγει ο καιρός, τα καταστήματα αυτά δούλεψαν πολύ καλά και σε μια περιοχή όπως η Ξάνθη που δεν έχει τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα άλλων περιοχών, ούτε είναι μια αμιγώς τουριστική περιοχή» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια ήταν όλα «παγωμένα» και υπήρχε παύση αυτών των εκδηλώσεων ευρύτερα. Το δεδομένο και το θετικό είναι πάντως ότι δούλεψαν καλά αυτές οι επιχειρήσεις και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την στιγμή που ένας κλάδος δουλεύει καλά, θα «ρίξει» και χρήματα μέσα στην πόλη. Έχουμε μια κυκλική οικονομία, οπότε από αυτό είναι όλοι επωφελούμενοι».
«ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – ‘’ΣΦΙΓΜΕΝΟΙ’’ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ – ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΡΥΟ»
Τέλος, από πλευράς πολιτιστικών συλλόγων, ο κ. Κατσούλης, επισήμανε ότι «σίγουρα ήταν πετυχημένο αυτό το πείραμα. Βέβαια, δεδομένων των συνθηκών, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κόσμος ήταν αρκετά «σφιγμένος» όσον αφορά στην κατανάλωση, από ο,τι τουλάχιστον γνωρίζω προσωπικά για τον δικό μας σύλλογο και από ο,τι άκουσα και από άλλους συλλόγους. Βέβαια, το ευχάριστο σε όλο αυτό είναι ότι ο κόσμος βγήκε, γέλασε, πέρασε καλά, χόρεψε κλπ. Θεωρώ ότι είναι επιτυχημένες οι φετινές γιορτές, αφενός γιατί ο κόσμος βγήκε και διασκέδασε και αυτό είναι και το νόημα άλλωστε. Να βοηθήσουμε τον κόσμο να περάσει καλά και βέβαια και οι σύλλογοι να έχουμε ένα έσοδο. Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι όλα ήταν πολύ καλά και θα εστιάσω σε μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου. Το να θεσπίσει περιπολίες security μέσα στα στέκια. Ήταν πολύ καλό ως μέτρο και το χαιρετίζουμε θετικά οι σύλλογοι. Όσον αφορά στα αρνητικά, για εμένα το κυριότερο ήταν ο καιρός και το κρύο που είχε».