Από 3 έως 10 Σεπτεμβρίου…
Φ. Αχταρίδου, Δ. Μπαχαρίδης και Μ. Ζαμπάρας, μιλούν στην «Θ»
Επιστροφή στην – προ κορωνοϊού – κανονικότητα, σχεδιάζει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης για τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης, που θα διεξαχθούν το διάστημα 3 έως 10 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης, προκειμένου οι δεύτεροι να υποβάλλουν (έως τις 17 Ιουνίου) δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν.
Το ερωτηματικό των συλλόγων – που δεινοπαθούν οικονομικά τα τελευταία δυο χρόνια – παραμένει μεγάλο, αναφορικά με το αν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τα απαιτούμενα αφ’ ενός και αφετέρου αν θα έχουν ανταπόκριση, ειδικά σε ο,τι αφορά στα «στέκια», σε ότι αφορά τις καταναλώσεις των προϊόντων.
Όσοι πάλι, δεν συμμετέχουν με αυτόν τον τρόπο στις εκδηλώσεις των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης, θεωρούν πιο εύκολη την διεξαγωγή, αν και για όλους παραμένει αβέβαιο το μέλλον των οικονομικών και υγειονομικών συνθηκών που θα επικρατούν μετά το τέλος του Καλοκαιριού.
Για όλα τα παραπάνω φιλοξενούνται σήμερα στη «Θ», η Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Φεβρωνία (Φένια) Αχταρίδου και οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων «Οι Κατασκηνωτές» και «Θάμυρις» κ. Δημήτρης Μπαχαρίδης και Μιχάλης Ζαμπάρας, αντίστοιχα.
ΠΑΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ 3 ΕΩΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ – ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αναλυτικότερα η κ. Αχταρίδου εξήγησε στην «Θ» ότι:
Εμείς, προς το παρόν το οργανώνουμε κανονικά, εκτός αν προκύψει κάτι έκτακτο. Πάμε για Γιορτές Παλιάς Πόλης, όπως τις γνωρίζαμε. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, πάμε όπως παλιά και ελπίζουμε να μην αλλάξει κάτι (βλέπετε πως αλλάζουν τα πράγματα) επειδή θα είναι και το τέλος του Καλοκαιριού και δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει ο τουρισμός και γενικά η κίνηση. Αν όλα πάνε καλά, πάμε για 3 έως 10 Σεπτέβρη. Δεν έλλειψε μόνο σε εμάς. Και οι σύλλογοι είναι αυτοί που θέλουν να φανούν και να βρεθούν ξανά (και για οικονομικούς λόγους φυσικά). Καλούμε λοιπόν τους συλλόγους, να μας υποβάλλουν τις προτάσεις τους σχετικά με το αν θέλουν να κάνουν και κάτι άλλο, εκτός από αυτό που κάνουν κάθε χρόνο. Κάτι επιπλέον. Στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, κάθε σύλλογος έχει το στέκι του και ξέρει ακριβώς τι θα κάνει. Δεν θα τους πούμε εμείς τι θα κάνουν. Όμως ζητάμε τις προθέσεις τους. Να δούμε κατά αρχήν αν θα συμμετέχουν και πόσοι θα συμμετέχουν, αν και νομίζω ότι έχουμε δείξει ότι δεν υπάρχει θέμα. Όλοι οι σύλλογοι, ανυπομονούν. Προσωπικά, πιστεύω ότι έγινε ένα διάλειμμα και ότι φέτος θα μπουν πιο δυναμικά και οι σύλλογοι αλλά και ο κόσμος. Εμείς, οφέιλουμε να οργανωθούμε και να είμαστε έτοιμοι. Επίσης, το «Χατζηδάκειο» – που πήγε υπερβολικά καλά – έδειξε την πρόθεση του κόσμου να συμμετέχει σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ήδη και μόνον με την ημερομηνία των Γιορτών Παλιάς Πόλης που κοινοποιήσαμε, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουμε ήδη πολλά θετικά μηνύματα, ειδικά από τον κόσμο της Ξάνθης. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην πορεία. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί και Οργανωτική Επιτροπή, μετά τις 17 Ιουνίου. Προς το παρόν, περιμένουμε τις προτάσεις των συλλόγων.
Είμαστε δίπλα στους συλλόγους. Περιμένουμε να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί και όλα θα πάνε καλά.
ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ – ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Από την πλευρά του ο κ. Μπαχαρίδης επισήμανε ότι:
Σίγουρα η «ψυχή» των εκδηλώσεων είναι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, αλλά δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι ούτε με την πανδημία. Έχουμε αποσυντονιστεί όλοι. Πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε. Έπειτα, θα υπάρχει κόσμος; Δεν θα υπάρχει κόσμος; Να μην «ανοιχτούμε» πολύ δηλαδή, γιατί τα οικονομικά είναι πολύ πεσμένα. Δυο χρόνια, περίμεναν όλοι οι σύλλογοι να βγάλουν κάτι από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους. Είμαστε «κουμπωμένοι». Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πλέουμε σε άγνωστα…πελάγη μετά από δύο χρόνια αποσυντονισμού. Θα καθίσουμε να τοπ συζητήσουμε λοιπόν και να το δούμε. Εμείς – για παράδειγμα – ξοδεύαμε περίπου 2000 σουβλάκια (μόνο για τον κόσμο) και ήταν χώρια τα σάντουιτς κλπ. Τώρα, θα κάνουμε τραπέζια; Θα κάνουμε μόνον σάντουιτς; Να δούμε και εκείνο το διάστημα τι συνθήκες θα επικρατούν από πλευράς κορωνοϊού, ασθενειών κλπ. Από την άλλη, οικονομικά έχουμε την δυνατότητα; Ή θα ανοιχτούμε και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα «μπούμε μέσα»; Το θέμα των οικονομικών, είναι πολύ δύσκολο και από ότι προβλέπω, θα περάσουμε δύσκολο Χειμώνα. Όπως πηγαίνουν τα πράγματα, δεν θα «βγαίνουμε» καθόλου. Από την στιγμή που δύο χρόνια ήμασταν σε απραξία, τα οικονομικά μας δεν είναι καλά. Στηριζόμασταν – για να μπορούμε να κινηθούμε οικονομικά – στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, για να τις στολές κλπ. Σήμερα, βασίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Και από την άλλη, δεν ξέρουμε και τα οικονομικά του κόσμου. Δεν είναι όπως ήταν πριν δυο χρόνια. Πλέον, ο κόσμος δεν παίρνει για το σπίτι. Θα βγει στην «σουβλακιάδα» κλπ; Έτσι, θα κάνουμε μια συνέλευση, ώστε να ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Θα στείλουμε προτάσεις, αλλά θα είμαστε με ερωτηματικά. Το μέλλον είναι τελείως αβέβαιο. Θα συνεκτιμηθούν – όσο γίνεται – όλα. Όλα είναι μέσα και όλα με μεγάλο ερωτηματικό.
ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΦΕΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΦΟΒΟΣ – ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΑ…ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ
Τέλος, από την δική του πλευρά, ο κ. Ζαμπάρας, υπογράμμισε ότι:
Εμείς, δεν μετέχουμε με αυτόν τον τρόπο (δηλαδή με σουβλάκια κλπ), οπότε δεν έχουμε ζήτημα με αυτό το θέμα. Μετέχουμε όμως, κάνοντας μια συναυλία κάθε χρόνο στο θεατράκι, με την Εβρίτικη Ζυγιά ως επί τω πλείστον, ως ένα «ευχαριστώ» ουσιαστικά προς τους πολίτες της πόλης μας, που μας ενισχύουν κάθε χρόνο με την παρουσία τους και την συνδρομή τους. Από εκει και πέρα, θεωρώ ότι σίγουρα είναι καλό για τους συλλόγους που ασχολούνται με τα σουβλάκια να ανοίξουν για να μπορέσουν να ενισχυθούν. Βέβαια, φέτος σίγουρα υπάρχει ένας φόβος, όχι από άποψη κορωνοϊού, αλλά οικονομικής φύσεως και μέσα στα νοικοκυριά, όχι μόνον στους συλλόγους, αλλά θα πρέπει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Φέτος ιδίως, είμαι υπέρ του να γίνει ο,τι γίνονταν τόσα χρόνια και…βλέποντας και κάνοντας. Δεν μπορούμε να ζούμε μια ζωή με τον φόβο. Πρέπει να συνεχίσουμε, έτσι ώστε από τον Σεπτέμβριο (μετά το Καλοκαίρι) να μπούμε όλοι σε μια κανονικότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στον κορωνοϊό (να ανοίξουν ξανά οι σύλλογοι, να δεχθούμε μέλη, να μπορεί να κοινωνικοποιείται ξανά ο κόσμος κλπ). Χάσαμε την κοινωνικοποίηση.
Εμείς, όπως κάθε χρόνο, θα βάλουμε το «χέρι στην τσέπη», θα ενισχυθούμε είτε από χορηγούς είτε από κάποια δημόσια αρχή (δεν το γνωρίζω αυτό). Δεν έχουμε κάποιο κέρδος από αυτά. Το κάνουμε για να μπει ο κόσμος λίγο στο «κλίμα» του Σεπτεμβρίου (της παράδοσης και της εποχής που συνήθως γεμίζουν οι αίθουσες και αρχίζει να χορεύει ο κόσμος). Ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δηλαδή.
Ο κάθε σύλλογος, φέτος θα πρέπει ναι μεν να κάνει αυτό που έκανε τόσα χρόνια (προ covid) αλλά με μέτρο. Να θεωρήσει δηλαδή (για παράδειγμα) ότι αν πωλούσε 2000 σουβλάκια, φέτος να έχει 500. Είναι καλύτερα, τον πρώτο καιρό να μην έχεις αλλά να σου φεύγουν, από το να μείνουν. Μαζεύεις λίγο τα πράγματα και βλέπεις τι έρχεται. Το μόνο πρόβλημα, δεν είναι ο κορωνοϊός. Είναι και το οικονομικό.
Θα πω για ακόμη μια φορά, ότι το Κέντρο Πολιτισμού θα πρέπει να ενισχύσει τους συλλόγους. Θεωρητικά δεν μπορεί, αλλά στην πράξη όλα γίνονται. Γιατί όταν μιλάμε για μια «ενίσχυση», δεν μιλάμε πάντα για χρήματα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και θεωρώ πιο κρίσιμη την ενίσχυση των συλλόγων της πόλης μας από τα πυροτεχνήματα. Γιατί – στο τέλος της ημέρας – αν απέχουν οι σύλλογοι από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, δεν θα υπάρχουν γιορτές…