Γιορτές Παλιάς Πόλης: Ικανοποιημένοι οι διοργανωτές… όχι όμως οι ξενοδόχοι!

Ωράριο, καθαριότητα και τιμές στα «σχόλια» – “Αγκάθι” τα airbnb

Ασφυκτικά γεμάτα στέκια, πολύς κόσμος στα γραφικά σοκάκια και συναυλίες που κάλυψαν αρκετά μουσικά γούστα, συνέθεσαν την εικόνα της 33ης διοργάνωσης των Γιορτών Παλιάς Πόλης. 

Η μεγαλύτερη, ενδεχομένως και των τελευταίων ετών, κίνηση παρατηρήθηκε την περασμένη Παρασκευή και το περασμένο Σάββατο, όπου Ελένη Τσαλιγοπούλου και Άλκηστις Πρωτοψάλτη αντίστοιχα, βρέθηκαν στην κεντρική σκηνή της πλατείας Μητροπόλεως. 

Πολλοί εκ των επισκεπτών, μεταφέρθηκαν στην πόλη μας με λεωφορεία, άλλοι φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία της πόλης, ενώ κάποιοι άλλοι (ίσως οι περισσότεροι) να προτίμησαν τα airbnb ή ακόμη και την φιλοξενία από Ξανθιώτες συγγενείς και φίλους τους. 

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην  “Θ“, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Μιχάλης Τσέπελης και ο αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας.

“ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ -ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ”

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσέπελης, επισήμανε τα εξής: “Σίγουρα σαν πρώτη αποτίμηση, τελειώνοντας οι γιορτές το περασμένο Σάββατο και ουσιαστικά την Κυριακή το βράδυ που είχαμε την τελευταία δράση, με την ξενάγηση στον ιστορικό οικισμό της πόλης, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που τυχόν υπήρχαν ή θα υπάρξουν θα τα δούμε και στην πορεία ώστε να τα αποτυπώσουμε και να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε για την επόμενη χρόνια. Σίγουρα θα κάνουμε σύντομα και μία οργανωτική με τους συλλόγους, ώστε να τα έχουμε πρόσφατα και να μπορέσουμε να τα συζητήσουμε. Σαν πρώτη εικόνα πιστεύουμε ότι όλα κύλησαν ομαλά,  χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο κομμάτι της διοργάνωσης και των εκδηλώσεων από μεριάς του Δήμου. Όλες οι συναυλίες είχαν το κοινό τους, όλες είχαν κόσμο παρόλο που και ο καιρός κάποιες μέρες δεν ήταν μαζί μας. Παρόλα αυτά όλα πήγαν καλά και αυτό αποτυπώθηκε και στα στεκια των συλλόγων. Προσωπικά επισκέφτηκα τις πρωινές ώρες τα στέκια και συνομίλησα με εκπροσώπους των συλλόγων κατά τις ώρες του ανεφοδιασμού τους αλλά και κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της κάθε βραδιάς, περνούσα αρκετά συχνά από τα στέκια και μιλούσα για το πώς προχωράει η κάθε μέρα και όλη η εβδομάδα. Αυτό που αποκόμισα από τους περισσότερους συλλόγους είναι ότι όλα πήγαν καλά και ότι είναι ευχαριστημένοι. Τους ευχαριστούμε βέβαια και εμείς σαν δήμος και σαν διεύθυνση πολιτισμού για την όλη συνεργασία τόσο τους πολιτιστικούς όσο και τους λαογραφικούς συλλόγους γιατί αυτοί είναι η καρδιά και η ψυχή των Γιορτών Παλιάς Πόλης».

ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΙΝΕΛΙΕΣ» ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΡ. ΚΟΝΤΟΥ 

«Και εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος, γιατί και οι “πινελιές” που βάλαμε ως νέα διοίκηση στο κομμάτι του προγράμματος πήγαν πάρα πολύ καλά, όπως και οι ξεναγήσεις στις οποίες απο πολύ νωρίς είχαν κλείσει όλες οι θέσεις. Παρόλα αυτά βάλαμε και κάποια επιπλέον άτομα και τα σχόλια που λάβαμε ήταν πάρα πολύ θετικά και σίγουρα αυτό είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και του χρόνου και θα πρέπει να δούμε και το πώς μπορεί να εμπλουτιστεί λίγο περισσότερο. Και οι περισσότερες εκδηλώσεις που βάλαμε για τα παιδιά, στο θεματικό πάρκο, πήγαν εξαιρετικά καλά και οι μόνες εκδηλώσεις που δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε λόγω καιρού, ήταν η τελευταία μέρα με το ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης και με το κουκλοθέατρο που είχαμε προγραμματίσει. Οπότε θεωρώ ότι όλα κύλησαν ομαλά, όλα ήτανε όμορφα και πετυχημένα όπως και οι συναυλίες, κάθε μία από τις οποίες είχε τον δικό της κόσμο”. 

“ΤΗΡΗΘΗΚΕ, ΓΕΝΙΚΑ, ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ”

Αναφορικά με τα παράπονα για ωράριο, καθαριότητα, αλλά και τιμές σε κάποιους συλλόγους, ο ίδιος σημείωσε τα εξής:

“Στο σκέλος του ωραρίου, επειδή περνούσα από όλα τα στέκια το βράδυ – αλλά και με αφορμή ερώτηση που έκανα στην αστυνομική διεύθυνση- νομίζω ότι γενικά το ωράριο τηρήθηκε από τους περισσότερους συλλόγους. Στις αρχές της εβδομάδας υπήρχαν μόνο κάποιοι συλλογοι που ξέφυγαν του ωραρίου, αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω ότι όλοι οι συλλογοι ήταν τυπικοί και τηρούσαν το ωράριο τους. Δεν γνωρίζω βέβαια αν υπάρχει κάποιο άλλο παράπονο για κάποιο σύλλογο, αλλά επειδή περνούσα από όλους στο κλείσιμο, θεωρώ ότι τηρήθηκαν τα ωράρια στη συντριπτική πλειοψηφία. Στο σκέλος της καθαριότητας, νομίζω ότι πρέπει να μιλήσετε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Εμείς είχαμε δώσει κάποιες οδηγίες κατά τη διάρκεια της οργανωτικής στους συλλόγους για το πώς και τι να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω κάτι περαιτέρω”.

“ΓΕΜΑΤΗ Η ΞΑΝΘΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ”

Από την πλευρά του ο κ. Αγκόρτσας, υπογράμμισε ότι “η μεγάλη ποσότητα των επισκεπτών ήταν από τη γύρω περιοχή και ήρθαν για τα σουβλάκια και μόνο. Δεν προσφέρανε στις διανυκτερεύσεις. Τα airbnb της Ξάνθης έχουν περάσει τα 100 και πλέον οι κλίνες τους είναι οι διπλάσιες από αυτές των ξενοδοχείων. Το airbnb δεν σημαίνει τουρισμός. Είναι κάτι άλλο… Τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα, αλλά θα σας δώσω ένα παράδειγμα από το δικό μου ξενοδοχείο, οι πελάτες του οποίου δεν είχαν καμία σχέση με τις γιορτές παλιάς πόλης και κανένας από αυτούς δεν πήγε σε αυτές. Άρα ένα ξενοδοχείο 20 δωματίων δεν έχει κανέναν για τον θεσμό. Βγάλτε λοιπόν τα συμπεράσματα μόνοι σας. Μπορεί να ξενοδοχεία, πού ήταν όλα γεμάτα να είχαν άτομα μόνο για τις γιορτές παλιές πόλης, αλλά προσωπικά δεν το πιστεύω γιατί δεν μπορώ να έχω τόσο μεγάλη απόκλιση. Η Ξάνθη ήταν γεμάτη, αλλά ήταν τουρισμός από τους γύρω νομούς μίας ημέρας. Αυτός ο τουρισμός δεν αφήνει λεφτά ούτε στην καφετέρια, ούτε στο εστιατόριο, ούτε στο μπαρ (αυτές τις ημέρες τα εστιατόρια και οι ταβέρνες δεν δούλεψαν καθόλου. Ούτε η αγορά μας σαν αγορά). Πηγαίνει στη “σουβλακιάδα” και φεύγει. Μας αφήνει τα σκουπίδια του αλλά τα λεφτά του δεν μένουν στην πόλη. Πάνω από μία διανυκτέρευση είναι χρήμα στην πόλη.

Τα ξενοδοχεία μη έχοντας μία σταθερή πελατεία από αυτός που έρχονται γιατί είναι τεχνικοί ή εργαζόμενοι στην Ξάνθη δεν μπορούν να κρατηθούν την περίοδο που δεν είναι τουριστική, οπότε έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να συρρικνώνονται. Τα ξενοδοχεία πιθανότατα λοιπόν στην Ξάνθη να είναι 9. Έχουμε λοιπόν πολύ μεγάλη δυσκολία πλέον να καλύψουμε και μαθητικές ή αθλητικές εκδηλώσεις. Η κάθε επιτροπή πριν μας στείλει εκδήλωση ελέγχει αν μπορούν να φιλοξενηθούν οι συμμετέχοντες σε αυτήν. Άρα μία σειρά από θεσμούς τίθενται σε δυσκολία αναφορικά με την πραγματοποίησή τους, όπως το Χατζιδάκειο, οι αγώνες taekwondo διοργανώναμε σχεδόν κάθε χρόνο, οι αγώνες μπάσκετ κλπ. Τα airbnb δεν είναι υποστήριξη του τουρισμού μιας περιοχής. Είναι είτε πολύ φθηνός τουρισμός είτε επισκέψεις για επαγγελματικό λόγο, χωρίς τάση “να ξοδεύω”. Δεν είναι αυτός ο τουρισμός που θέλουμε και κάποια στιγμή θα πρέπει και η περιφέρεια και ο δήμος να σκεφτούν τι κάνουμε σε αυτό που είναι τομέα. Και με το ότι κλείνουν συνέχεια ξενοδοχεία, παύουμε να έχουμε ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών…”