Γιορτές Παλιάς Πόλης: μία από τα ίδια και φέτος  ο δεύτερος μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου Ξάνθης

Ν. Ανταμπούφης και Μ. Ζαμπάρας, μιλούν στην «Θ»

«Γιορτές Παλιάς Πόλης»: Ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε το 1991 και καθιερώθηκε από τον αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης Φίλιππο Αμοιρίδη.
Θεσμός ο οποίος σίγουρα προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες πολλές πόλεις της χώρας και ο οποίος όμως σίγουρα θα πρέπει να ανανεωθεί, καθώς κατά γενική ομολογία των Ξανθιωτών, τα τελευταία χρόνια ειδικότερα, είναι «μια από τα ίδια».
Πως όμως θα μπορεί να γίνει αυτό; Τι θα μπορούσε να αλλάξει και γιατί δεν άλλαξε; Υπάρχουν ιδέες; Υπάρχουν «τρωτά» και «μελανά» σημεία; Χρειάζεται κάτι επιπλέον; Χρειάζεται ριζική αλλαγή;
Η «Θ» σε μια προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, φιλοξενεί τις απόψεις εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων «Θάμυρις», καθώς και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» και κατοίκου της Παλιάς Πόλης (που μεταφέρει και την άποψη των μόνιμων κατοίκων της) κ. Νίκου Ανταμπούφη.

 

«ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΕΕΣ – ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ»

Ειδικότερα ο κ. Ζαμπάρας, πρόεδρος του συλλόγου «Θάμυρις», ανέφερε επακριβώς ότι «άλλαξε το ύφος των γιορτών ή αλλάξαμε εμείς σαν άνθρωποι; Εμείς για παράδειγμα είμαστε αυτοί που ονομάσαμε τις Γιορτές Παλιάς Πόλης «σουβλακιάδα» και όχι οι επισκέπτες που έρχονται στην πόλη μας, οι οποίοι προφανώς για να έρχονται κάθε χρόνο, κάτι τους αρέσει. Ίσως θα έπρεπε ο δήμος (που είναι η υπεύθυνη αρχή που μπορεί να ενώσει και όλους τους συλλόγους) να ρωτήσει τους συλλόγους για κάποιες νέες ιδέες και κάποιες εκδηλώσεις. Τα στέκια βέβαια των συλλόγων πρέπει να μείνουν. Δεν είναι αυτό που μας χαλάει, γιατί ακόμη και εκ καιρώ κρίσης, είναι γεμάτα τα στέκια. Ο θεσμός έχει μια πολύ ισχυρή βάση την οποία δεν μπορείς να αλλάξεις. Ιδέες υπάρχουν σίγουρα, αλλά το ζήτημα είναι να κατατεθούν επίσημα στον δήμο, γιατί ενδεχομένως να μην έχουν κατατεθεί. Επίσης θα πρέπει να μπορούν να υλοποιηθούν (με εθελοντές, χρήματα κλπ). Προσωπικά θα έλεγα να γίνει μια συζήτηση και σε συνδυασμό με τις ΘΛΕ για τις οποίες ακούω παράπονα κάθε χρόνο αλλά δεν ακούω κάποιον να δίνει «εναλλακτική».

«ΣΦΑΛΜΑ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ»

«Κατ΄εμέ στην Ξάνθη υπάρχει ένα σφάλμα. Έχουν χωριστεί σε δύο συμβούλια, οι λαογραφικοί και οι καρναβαλικοί σύλλογοι. Άρα μιλάμε για δύο αυτόνομα συμβούλια τα οποία ποτέ δεν έχουν συνεννόηση μεταξύ τους και αυτό φαίνεται πιο πού στις ΘΛΕ που πλέον τις έχουμε χωρίσει σε «μια εβδομάδα λαογραφικές και μια εβδομάδα καρναβαλικές». Αυτοί οι σύλλογοι θα πρέπει να συνεργαστούν. Στις Γιορτές Παλιάς Πόλης παίρνουν όλοι μέρος. Και οι καρναβαλικοί και οι λαογραφικοί. Όλοι αυτοί πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί και όχι ξεχωριστά. Επίσης, επειδή έχουμε φτάσει σε δύσκολες εποχές, θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Για παράδειγμα, τώρα ως σύλλογος έχουμε κάνει την επανεκκίνησή μας και αυτό που κάνουμε τα τελευταία δύο χρόνια στις ΓΠΠ είναι να προσφέρουμε μια εκδήλωση. Αυτό το πληρώνουμε από την τσέπη μας. Δεν είναι βέβαια θέμα το ποσό, αλλά θεωρώ ότι κάθε ομάδα στην Ξάνθη θα πρέπει να προσφέρει αντίστοιχα. Για παράδειγμα, οι λαογραφικοί, οι καρναβαλικοί, τα καφέ, οι ξενοδόχοι κλπ. Προσωπικά δεν έχω δει να προφέρουν κάτι τόσα χρόνια όλοι αυτοί. Δεν ξέρω τι μπορεί να προσφέρουν. Ίσως μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία. Δεν είναι απαραίτητα τα χρήματα. Αλλά πρέπει να δώσουμε για να πάρουμε. Εξαιτίας των γιορτών άλλωστε, αναπτύχθηκε ένα κομμάτι της πόλης μας παραμελημένο. Θυμάμαι από παιδί τους κατοίκους να φεύγουν από εκεί και κάποια στιγμή, με τις γιορτές παλιάς πόλης, αναβαθμίστηκε η περιοχή. Βέβαια αν ρωτήσετε τους μόνιμους κατοίκους, προφανώς περνούν δύσκολα μια εβδομάδα, αλλά όλα έχουν και κάποιες θυσίες. Είναι δούναι και λαβείν» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «πρέπει πρώτα από όλα να υπάρξουν ιδέες, άτομα που μπορούν να τις υλοποιήσουν – κυρίως μέσω δήμου – και εθελοντισμός. Προσωπικά εδώ και δυο – τρία χρόνια, είχα προτείνει να είμαστε μαζί πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι στα συμβούλια…Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για την πόλη μας είναι μέσα από αυτές τις δυο εκδηλώσεις ότι θα έπρεπε να παρουσιάζεται η ιστορία του τόπου μας. Και όταν λέω ιστορία, δεν εννοώ την νεότερη. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Ξανθώτες, αν δεν ασχολήθηκαν προσωπικά, δεν έμαθαν από κάπου για την Ξανθίππη για παράδειγμα. Θα ήταν καλό και αυτό, γιατί ίσως έτσι θα προσεγγίσουμε και τουρίστες. Χρειάζεται νομίζω η ένωση των δύο πόλων (λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων) και από εκεί και πέρα όλες οι εκδηλώσεις μας θέλουν εμπλουτισμό. Χρειάζονται κάτι συμπληρωματικό».

«ΗΔΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΠΟΛΥ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ – ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΜΒΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Ανταμπούφης ανέφερε ότι «είναι φανερό ότι η ανανέωση των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης είναι ένα εκ των ων ουκ άνευ θέμα. Ήδη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ η διαδικασία αυτή και η ανανέωση πρέπει να αναφερθεί σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή και στην θεματολογία και στον χαρακτήρα και στο μέτρο και στον τρόπο. Και οι φετινές γιορτές δεν έχουν ξεφύγει από αυτόν τον «καμβά» που μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή όλα τα πολλά προηγούμενα χρόνια. Είναι μια εύκολη συνταγή η οποία κάθε χρόνο λειτουργεί υπέρ της ποσότητας και εις βάρος της ποιότητας. Αυτό έχει να κάνει όχι μόνον με την ποιότητα των εκδηλώσεων αλλά και με τον τρόπο που γίνεται και με την σημασία που δίνει και η δημοτική αρχή αλλά και ο ίδιος ο κόσμος. Το απαράδεκτο δηλαδή φαινόμενο κατά την γνώμη μου, σε έναν πολύ ωραίο χώρο όπως είναι η πλατεία Μητροπόλεως, να συμμετέχουν μερικές φορές αξιόλογοι καλλιτέχνες που ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και παρουσιάζουν την δουλειά τους εν τω μέσω εφόν από ψησίματα, τσίκνα και ήχους που φτάνουν μέχρι την εξέδρα από αλαλάζοντα ηχεία. Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι και η καλύτερη συνεισφορά στον πολιτισμό. Νομίζω ότι οι γιορτές παλιάς πόλης έχουν εκτροχιαστεί από τον αρχικό τους σκοπό ο οποίος, όλοι θυμόμαστε ότι ήταν διττός. Ο ένας είχε να κάνει με την ανάδειξη της παλιάς Ξάνθης και ο άλλος είχε να κάνει με μια συλλογική προσπάθεια και ενίσχυση των τότε καρναβαλικών συλλόγων. Η πραγματικότητα είναι πως αυτήν την στιγμή έχουμε γιγαντωμένες εκδηλώσεις που υπακούν μόνο στον νόμο μιας καταναλωτικής αντίληψης για το τι είναι πολιτιστική εκδήλωση και επιστρέψτε μου να πω πως κάθε χρόνο δίνεται μια εικόνα η οποία φθίνει πολιτιστικά και η οποία εξαντλείται στο εύκολο της «πανήγυρις» χωρίς να έχει να προσφέρει άλλα χαρακτηριστικά».

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ…ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΚΟΣΜΟ»

Επίσης ο κ. Ανταμπούφης σημείωσε ότι «η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε παρεμβάσεις και να αλλάξει ο χαρακτήρας, ώστε αυτή η γιγάντωση να αναφέρεται κυρίως στα ζητήματα του πολιτισμού και πολύ λιγότερο στην εύκολη κατανάλωση, μπροστά σε ψησταριές. Ζητήματα, όπως είναι τα οικονομικά των συλλόγων έχουν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια και καλώς κατά την γνώμη μου θίχθηκαν και περιμένω από την μεριά της πολιτείας να συνεχίσει την δουλειά της, γιατί φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική. Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, έχουμε και την εξάλειψη κάποιων φαινομένων που παλαιότερα «έβγαζαν μάτια». Θα ήθελα επίσης να πω ότι δεν μπορούν οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης και δεν μπορεί και ο δήμος της Ξάνθης να επικαλείται την συνεισφορά στον πολιτισμό όταν δεν δείχνει τον ελάχιστο σεβασμό στον χώρο που γίνονται, δηλαδή στην Παλιά Ξάνθη και στους μόνιμους κατοίκους της. Πραγματικά για αυτήν την μερίδα των συμπολιτών μας, οι γιορτές αυτές έχουν καταντήσει εφιάλτης. Έχει περιγραφεί πάρα πολλές φορές. Δεν μπορώ να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο συνεισφέρουν στον πολιτισμό όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τον χώρο ως ένα δημόσιο αποχωρητήριο, ως ένα χώρο όπου μπορούν να σπάνε, να φωνάζουν, να διασκεδάζουν – κατά την δική τους γνώμη – μέχρι όποια ώρα μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορεί μια μερίδα συμπολιτών μας να είναι αποκλεισμένη για μια εβδομάδα, από τις δραστηριότητές της και από το καταφύγιο που έχει στην προσωπική του κατοικία ο καθένας. Αυτά κατά την γνώμη μου είναι μέτρα πολιτισμού που για άλλη μια φορά δεν έχουν ληφθεί υπόψιν και ούτε φαίνεται στο άμεσο μέλλον ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Συνεπώς νομίζω ότι χρειάζεται μια εκ των βάθρων αλλαγή και στο περιεχόμενο και στον χαρακτήρα αλλά και στις συμμετοχές, κυρίως δίνοντας τον τόνο του μέτρου, διότι το μέτρο κατ εμέ, έχει χαθεί και αυτό συνιστά μια τεράστια υποβάθμιση όσον αφορά στην ποιότητα και στην  πολιτιστική σημασία των εκδηλώσεων. Η εύκολη συνταγή του να συνεννοηθούμε με 2-3 μάνατζερ, να φέρουμε καλλιτέχνες για όλα τα γούστα ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι, στερείται οποιουδήποτε χαρακτήρα, στερείται «ταυτότητας». Εκεί πρέπει να υπάρχει η επέμβαση και η παρέμβαση μιας δημοτικής αρχής η οποία έχει όραμα, δίνει μεγάλη σημασία στον πολιτισμό, έχει μέτρο και γνωρίζει τι είναι πολιτισμός και τι δεν είναι. Η υποκουλτούρα και η στάση απέναντι στις γιορτές μας έχουν φέρει σε ένα σημείο το οποίο είναι κατά την γνώμη μου, κομβικό και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Πλέον οι γιορτές διώχνουν κόσμο ή συγκεντρώνουν ένα περιφερόμενο πλήθος που δεν αναβαθμίζει πολιτιστικά τον δήμο μας, την πόλης μας και αντιμετωπίζει την παλιά Ξάνθη ως ένα πολύ ωραίο και διαφορετικό ντεκόρ για να εξασκήσουν τις γνωστές συνήθειες όσοι νομίζουν ότι διασκεδάζουν με αυτόν τον τρόπο».