Γιορτές Παλιάς Πόλης: «Σπασμένη» η κίνηση φέτος… «κουράστηκε» ο κόσμος

Οι βραδιές στα «στέκια» των συλλόγων, η κατανάλωση και ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού

Θαν. Ξυνίδης, Δημ. Μπαχαρίδης και Ευθ. Μίλκογλου, μιλούν στην «Θ»

«Σπασμένη» και υποτονικότερη, κατά κοινή ομολογία, είναι η κίνηση στα στενά και γραφικά σοκάκια της πανέμορφης παλιάς Ξάνθης, στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται σε πολλά (όχι όμως σε όλα) από τα «στέκια» των πολιτιστικών συλλόγων της Ξάνθης.
Διαπίστωση, την οποία επιβεβαιώνουν στην «Θ» οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων «Διόνυσος», «Κατασκηνωτές» και «Άνοιξη» κ. Θανάσης Ξυνίδης, Δημήτρης Μπαχαρίδης και Ευθύμης Μίλκογλου, αντίστοιχα, οι οποίοι μιλούν για τα βράδια στα «στέκια», συγκλίνοντας παράλληλα στην επιτακτική ανάγκη για «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση» ή αλλιώς για «Φιλί Ζωής» του δεύτερου, μεγαλύτερου θεσμού, της πόλης.

 

«ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΛΟΓΙΚΗ…»

Ειδικότερα ο κ. Ξυνίδης αναφέρει στην «Θ» ότι «εμείς σαν «Διόνυσος» φέτος, αποφασίσαμε να κάνουμε μια αλλαγή και να μην μπούμε στην λογική «πουλάω απλά σουβλάκι για να εξασφαλίσω κάποια έσοδα για τον σύλλογο. Ως «Διόνυσος» έχουμε ένα μεγάλο γεγονός που είναι ο χορός που κάνουμε κάθε φορά κατά την διάρκεια των Καρναβαλιών, οπότε και για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, έχουμε την «πολυτέλεια» να μπορούμε να στηρίξουμε αυτές τις εκδηλώσεις χωρίς αγωνία εσόδων. Βέβαια, για 4 χρόνια, λόγω προβλημάτων περισσότερο, που υπήρξαν περισσότερο σε υποχρεώσεις των μελών μας παρά σε άλλα θέματα, δεν λειτούργησε το «στέκι» μας. Φέτος λειτουργεί για πρώτη φορά ξανά, μετά από μια διακοπή τεσσάρων ετών και οι αλλαγές που αποφασίσαμε ήταν να μην ψήνουμε κρεατικά όπως όλοι οι σύλλογοι, αλλά να έχουμε κρύο πιάτο, hotdog και ποτά και να λειτουργήσουμε μόνον στην αυλή μας, χωρίς να απλώσουμε τραπέζια στον δρόμο, με μουσικά ποιοτικά σχήματα, όλες τις ημέρες, σε μια λογική που έλεγε ότι εμάς μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε όμορφες μουσικές βραδιές στους Ξανθιώτες και παρεμπιπτόντως να έχουν κάτι να «τσιμπήσουν» για να μην πεινάσουν. Τα είδη της μουσικής είναι εναλλασσόμενα και από όλες τις κατηγορίες (ξένες μπαλάντες, ροκ, λαϊκά, έντεχνα, δημοτικά, παραδοσιακά, ρεμπέτικα κ.α). Φέτος καταφέραμε να έχουμε όλα τα είδη και όλα τα σχήματα. Όλοι εκτιμούν πως όντως τα σχήματα που έχουμε είναι πάρα πολύ καλά».

 

«Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ – ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ…ΛΑΪΚΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΩΝ»

«Η εκτίμηση όσον αφορά στην κίνηση, είναι πως έχω την αίσθηση πως αφενός μεν η παλιά πόλη έχει χάσει τον στόχο της με την έννοια ότι οι δράσεις δεν είναι όλες στην παλιά πόλη. Υπάρχουν πάρα πολλά «στέκια» τα οποία είναι περιθωριακά, έξω από την παλιά πόλη (λιμνίο, γήπεδο κλπ) που κρατούν έναν πολύ μεγάλο όγκο ανθρώπων εκτός της παλιάς πόλης και είναι πια προσανατολισμένοι στο να λειτουργούν στην ουσία στην λογική των λαϊκών πανηγυριών οι σύλλογοι, χωρίς να έχουν εκδηλώσεις που να βαίνουν με την κουλτούρα της παλιάς πόλης. Αυτό έχω την αίσθηση ότι κούρασε και τον κόσμο. Δεν ανεβαίνουν οι περισσότεροι Ξανθιώτες, ενώ δεν έρχονται και τόσοι ξένοι, που έχουν πάρει μια εικόνα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το σαββατοκύριακο αυτό βέβαια πιστεύω ότι θα έχουμε κίνηση, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή. Ήδη αρκετοί από τους συλλόγους κάνουν μια προσπάθεια να βελτιώσουν την ποιότητα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν. Πρέπει να προχωρήσουν σε αυτές τις κατευθύνσεις και να μπορεί ο κάθε σύλλογος να δίνει το δικό του «στίγμα» αλλά μέσα στην ποιότητα και την ομορφιά της παλιάς πόλης. Αναφορικά με το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής, είναι ένα θέμα που θέλει μεγάλη συζήτηση. Κάνεις εκδήλωση για τραβήξεις τον κόσμο σε μια άλλη ιδέα ή σέβεσαι τις ιδιαιτερότητες του καθενός και προσπαθείς να τις καλύψεις; Είναι ένα τεράστιο θέμα. Μια διαπίστωση όμως είναι πως ελάχιστοι πλέον κάθονται στα στέκια. Εμείς, επειδή το στέκι μας είναι μικρό και έχουμε ζωντανή μουσική, έχουμε πρόβλημα με τα τραπέζια αλλά αυτό επιλέξαμε. Γενικά όμως η εκτίμηση όλων, ακόμη και των σταθερών επιχειρήσεων στην παλιά πόλη, είναι ότι ο κόσμος δεν κάθεται. Θα πάρει κάτι στο χέρι και μέχρι εκεί. Είναι θέμα της οικονομικής κρίσης; Είναι επειδή βαρέθηκε; Αυτό δεν μπορώ να το ερμηνεύσω. Εμείς είμαστε έτοιμοι στο ό,τι θελήσει ο δήμος και φέτος νομίζω ότι δώσαμε ένα δείγμα του τι μπορεί να γίνει για αλλαγή».

 

«ΣΠΑΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ – ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Μπαχαρίδης υπογραμμίζει ότι «η κίνηση είναι αρκετά σπασμένη με βάση και τον κόσμο που βλέπουμε να περνάει. Οι δρόμοι περπατιούνται άνετα, ενώ μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα. Πριν 5-6 χρόνια οι δρόμοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι συνεχώς. Πλέον αυτό «έσπασε» και σε σύγκριση ακόμη και με πέρυσι είμαστε ακόμη πιο χαμηλά. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Μπορεί το «στέκι» να γεμίζει, αλλά ακόμη και όταν γεμίζει, οι παραγγελίες δεν είναι πλέον «4 μπριζόλες, 10 σουτζουκάκια κλπ». Τώρα είναι 1 η μπριζόλα, 4 τα σουτζουκάκια και 4 τα σουβλάκια. Εκείνη η πληθώρα των εδεσμάτων που υπήρχε, τελείωσε. Μειώθηκε και η κατανάλωση. Ο επαναπροσδιορισμός των εκδηλώσεων έπρεπε να γίνει εδώ και 4 χρόνια από τον δήμο. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν μια νεκρή περίοδος για την Ξάνθη, η οποία κατατάχθηκε στις…τελευταίες πόλεις της Θράκης, ενώ η Αλεξανδρούπολη και η Κομοτηνή έχουν πάει στα ύψη. Η Ξάνθη έχει πάει στα «τάρταρα» και αυτό νομίζω ότι οφείλεται στην δημοτική αρχή. Σε μερικά σημεία οι Γιορτές Παλιάς Πόλης έχουν χάσει τον στόχο τους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Είναι όλα μια αλυσίδα. Όταν σπάσει ένας κρίκος, η αλυσίδα χαλά. Είναι υπέρεπιτακτική η ανάγκη να δοθεί ένα «φιλί ζωής» στον θεσμό. Είναι υποτονικότερα από πέρυσι τα πράγματα. Αυτό φυσικά έχει και αντίκτυπο στην κατανάλωση και στα «στέκια». Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για εμάς. Δεν γνωρίζω για τους άλλους συλλόγους. Πάντως ισχύει και το γεγονός ότι τα στέκια των συλλόγων δεν είναι όλα στην παλιά πόλη».

 

«ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΣΗ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Τέλος, από πλευράς «Άνοιξης» ο κ. Μίλκογλου αναφέρει ότι «εμείς ως «Άνοιξη» έχουμε κίνηση και ο λόγος που υπάρχει αυτή η κίνηση, είναι και η ποιότητα και οι τιμές. Είναι πολύ βασικό αυτό. Οπότε κάθε μέρα έχουμε κόσμο. Αλλά στην γενική εικόνα, δεν βλέπω τον κόσμο που κατέβαινε «μπουλούκι» και περνούσε και γέμιζε τα στενά της παλιάς πόλης. Διαβάζοντας μάλιστα και τα ρεπορτάζ, ακόμη και η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι για Παρασκευή και Σάββατο. Γενικά σε εμάς όλη η εβδομάδα ήταν καλή. Ο θεσμός, όταν ξεκίνησε επί εποχής Αμοιρίδη, ξεκίνησε με σκοπό να βγάζουμε όλοι οι σύλλογοι κάποια χρήματα για να καλύπτουμε τα έξοδά μας και για την συμμετοχή μας στο καρναβάλι. Όλο αυτό το «παιχνίδι» σιγά σιγά διογκώθηκε. Έχει ακουστεί η πόλη μας και έχουν γίνει πολλά πράγματα. Η επανεκκίνηση είναι ένας «γενικός όρος». Ποιες είναι όμως οι συγκεκριμένες προτάσεις.  Σίγουρα θέλει δουλειά, πρέπει να μπουν κάποια πλαφόν και στα στέκια και στους συλλόγους και γενικά, να είναι ομοιόμορφα τα πράγματα. Επίσης όταν θα υπάρχει ένα «σάπιο» μήλο, θα το πετάς από το καλάθι σου. Κίνηση δεν έχει. Από το σημείο που βρισκόμαστε εμείς, περνούσε πάρα πολύς κόσμος κάποτε.  Εμείς βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε γεμάτοι κάθε βράδυ από τις 21.00, αλλά γενικά θέλει να καθίσουμε όλοι οι φορείς με όλους τους συλλόγους για να δούμε τι θα κάνουμε. Υπάρχουν πολλά θέματα όπως ποιότητα, ποσότητα, τιμή κλπ. Ο κόσμος δεν είναι «πρόβατα». Είμαστε Ξανθιώτες. Το να πω ιδέες, είναι το πιο εύκολο. Προτάσεις συγκεκριμένες πρέπει να υπάρξουν και να υλοποιηθούν. Και όλα αυτά είναι μια αλυσίδα. Έχουμε Γιορτές Παλιάς Πόλης, Χατζηδάκειο, Γιορτές Νεολαίας, Καρναβάλια… Αν αυτά τα γιγαντώσουμε, η πόλη μας θα γίνει όχι απλά τουριστική, αλλά θα γίνει και προορισμός. Δεν θα περνούν από την πόλη μας και θα φεύγουν. Άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπο να κρατούμε παραπάνω από μια ημέρα, αυτούς τους ανθρώπους. Θα ψάξεις τις αιτίες για να λύσεις τα προβλήματα. Όταν βρεις την αιτία, λύνεις και το πρόβλημα. Άρα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε γιατί δεν έρχεται ο κόσμος ή γιατί μειώνεται, να βρούμε τι φταίει και να τα λύσουμε ένα ένα. Και αν ξεκινήσουμε και λύσουμε τα μικρότερα σιγά σιγά θα λύσουμε και τα μεγαλύτερα»