Θα είναι η πρώτη ανάλογη δομή, σε πανελλαδικό επίπεδο από τα «Αδεσποτούλια»
Αν. Μαρ. Ζαφειριάδου: Τραγικό να πεθαίνει μόνο του στον δρόμο, ένα γέρικο ζώο – Ζητούμε την υποστήριξη όλων
Ένα ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ φιλοδοξεί να δημιουργήσει το φιλοζωικό σωματείο «Αδεσποτούλια Ξάνθης», όπου τα γέρικα και καταπονημένα αδέσποτα ζωάκια και όχι μόνο της Ξάνθης (σ.σ στο μέτρο του δυνατού) θα μπορούν να διαβιούν αξιοπρεπώς το τελευταίο χρονικό διάστημα της ζωής τους και να μην πεθαίνουν στον δρόμο.
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο ωστόσο θα είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη δομή, όπως εξηγεί αποκλειστικά στην «Θ» η πρόεδρος του Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» κ. Άννα Μαρία Ζαφειριάδου, η οποία παράλληλα, αναφέρεται στο όραμα του συλλόγου αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το εν λόγω γηροκομείο.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ – ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΕΡΙΚΟ ΖΩΟ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
Ειδικότερα η κ. Ζαφειριάδου εξήγησε στην «Θ» ότι:
Θέλουμε να δημιουργήσουμε τον πρώτο χώρο φιλοξενίας – γηροκομείου – για αδέσποτα σκυλάκια σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, ενώ υπάρχουν καταφύγια που καλύπτουν διαφόρων ειδών ανάγκες, για κουτάβια, για παράλυτα κ.ο.κ.
Το Γηροκομείο, είναι μια πολύ μεγάλη ανάγκη, διότι είναι τραγικό για ένα ζώο γέρικο να μην μπορεί να βρει τροφή, να είναι άρρωστο, να είναι «αόρατο» από τους ανθρώπους, να μην έχει που να πάει και να πεθαίνει μόνο του στον δρόμο.
Ο σύλλογός μας «Αδεσποτούλια Ξάνθης», γνωρίζει την ανάγκη αυτή και επειδή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πανελλαδικά, θέλει να το ξεκινήσει το εγχείρημα πρώτος για όλα τα γέρικα αδέσποτα σκυλάκια που κυκλοφορούν στην επικράτεια. Δεν μπορούμε βέβαια να τα πάρουμε όλα, αλλά σίγουρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια με 10-20 σκυλάκια και έπειτα βλέποντας και κάνοντας.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ – ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ
Επιπλέον η ίδια τόνισε ότι:
Είναι δύσκολο αλλά και ακριβό εγχείρημα, γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε έναν χώρο όπου θα μαζέψουμε απλά τα γέρικα. Θα ένας φροντιστής με συνέπεια (που ουσιαστικά θα δουλεύει σε εμάς) για να τα φροντίζει, να τα βγάλει βόλτα, να τα καθαρίσει, να έχουμε την ειδική τροφή που χρειάζονται τα γέρικα, ενώ θα υπάρχει γιατρός που θα περνά να τα βλέπει. Να έχουν θέρμανση ή κλιματισμό (το Καλοκαίρι) και γενικά να κάνουμε ο,τι θα έκανε κάποιος σε ένα γέρικο πλάσμα (αν ξεχάσουμε το σκύλος ή άνθρωπος), προκειμένου κάπου ήσυχα και όμορφα, ζεστά ή δροσερά όταν χρειάζεται, να περάσει το τελευταίο διάστημα της ζωής του.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 200 ΓΕΡΙΚΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Αναφορικά με τα γέρικα αδέσποτα σκυλιά της Ξάνθης, η κ. Ζαφειριάδου επισημαίνει ότι:
Από τα χέρια μας, έχουν περάσει τουλάχιστον 200. Αυτήν την στιγμή έχουμε γύρω στα 7-8 και περιμένουμε να έρθουν και κάποια από Σέρρες. Κάποια από το σύνολο έχουν καταλήξει, κυριολεκτικά, στα χέρια μας, ενώ σε κάποια άλλα καταφέραμε και τους βρήκαμε σπίτι. Περισυλλέγοντας τα γέρικα, θα κοιτάξουμε και αυτό. Υπάρχουν πολλοί ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, που παίρνουν τέτοια ζώα ή ανάπηρα ή τυφλά. Δεν είμαστε λίγοι. Βέβαια στην Ευρώπη είναι ακόμη περισσότερο. Βλέπουν ένα ζωάκι που ξέρουν ότι είναι 14 ετών για παράδειγμα και θα ζήσει για άλλους τρεις – τέσσερις μήνες ή ένα χρόνο και για αυτό τα διάστημα θα ανοίξουν τα σπίτια τους ώστε να το βάλουν μέσα και να περάσει όπως πρέπει να περάσει το τελευταίο διάστημα της ζωής του. Εδώ στην Ελλάδα είναι μόνο: Κουτάβι, καθαρόαιμο και σε λευκό χρώμα. Τέλος.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» – ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σχετικά με τους στόχους του γηροκομείου αδέσποτων σκυλιών, η ίδια εξήγησε ότι:
Δεν είμαστε κάποια «ιδιωτική επιχείρηση» που φτιάχνουμε ένα γηροκομείο. Οπότε τα έσοδά μας θέλουμε να είναι από το βιβλίο και για την κατασκευή. Δεν θέλουμε να ζητούμε πάντα βοήθεια, αλλά θέλουμε να υπάρχει κάτι μόνιμο. Επίσης θα ζητήσουμε βοήθεια και από επιχειρήσεις της Ξάνθης. Μπορούν να μας βοηθήσουν πωλώντας τα προϊόντα μας, να πάρουν το βιβλίο στην επιχείρησή τους και να το προωθήσουν, θέλουμε να ζητήσουμε την υποστήριξη από τις μεγάλες βιομηχανίες της Ξάνθης ώστε να συνδράμουν με τον τρόπο τους. Αν εμείς μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα του φροντιστή μας, τις τροφές μας και τους γιατρούς μας, αυτά τα ζώα θα ζήσουν καλά. Έχουν μια ελπίδα. Δεν είναι κρίμα για 2000 ευρώ το μήνα (αυτό είναι το ποσό σε μόνιμη βάση, πέρα από την κατασκευή) να πεθαίνουν στον δρόμο; Δεν υπάρχουν δηλαδή αυτοί οι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι που μπορούν να ενισχύσουν αυτό το ποσό για να σωθούν αρχικά 20 και παραπάνω (αφού θα αυξάνεται ο αριθμός) ζωάκια;
Εννοείται ότι δεν θέλουμε να πάρουμε ζωάκια μόνο από την Ξάνθη. Ήδη ζητήσαμε – όπως προανέφερα – δύο από τις Σέρρες ώστε να έρθουν στον χώρο. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ζώα «δικά μου» ή «του άλλου δήμου» κλπ.
Θα ενημερώσουμε εντός των επόμενων ημερών, με ενημερωτικό Δελτίο Τύπου, το οποίο θα προωθηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και θα περιμένουμε τον κόσμο να «αγκαλιάσει» το εγχείρημα.