Γκαρσονιέρες και studios ούτε για…«δείγμα» στην Ξάνθη-Σε ξενοδοχεία οι φοιτητές και εκπαιδευτικοί που δεν πρόλαβαν…

Μεσίτες και ξενοδόχοι επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους στη «Θ»

Ούτε για… δείγμα οι γκαρσονιέρες και τα studios στην Ξάνθη, με τους νέους φοιτητές (κυρίως) αλλά και εκπαιδευτικούς ή και στρατιωτικούς που τοποθετούνται στην πόλη μας, να επιλέγουν την μίσθωση ανά μήνα σε ξενοδοχεία της Ξάνθης, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ένας χώρος στέγασης ή και για ολόκληρη την ακαδημαϊκή ή εκπαιδευτική (αντίστοιχα) χρονιά.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην «Θ» ο γνωστός μεσίτης ακινήτων στην Ξάνθη κ. Γιώργος Κεφαλίδης και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ν. Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος.

«ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ – ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κεφαλίδης επισήμανε ότι

«δυστυχώς δεν υπάρχει προσφορά φοιτητικής στέγης και γενικά υπάρχει περιορισμός σε όλα τα ενοικιαζόμενα, τόσο μικρά όσο και μεγάλα, εδώ και χρόνια. Με τα μικρά, το πρόβλημα παρουσιάστηκε πέρυσι και φέτος, αν και φέτος είναι πιο οξύ. Δεν υπήρχαν από την αρχή και δεν υπάρχουν και τώρα. Μετά την «φούρια» από τους πρώτους φοιτητές εξαντλήθηκαν όλα – και από όλα τα γραφεία από ο,τι νομίζω – αυτά που ήταν διαθέσιμα στην αγορά. Έκτοτε, έρχονται κάποια δειλά – δειλά, τα οποία μόλις εμφανίζονται «φεύγουν» την επομένη κιόλας και βέβαια είναι πολύ λίγα. Νομίζω ότι αυτό ισχύει σε όλους και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την φοιτητική στέγη και ακόμη μεγαλύτερο με την τακτοποίηση των εκπαιδευτικών (ή και δοκίμων και μόνων στρατιωτικών), με τους οποίους ούτως ή άλλως υπήρχε πρόβλημα γιατί η μίσθωση είναι βραχυχρόνια (από 8-10 μήνες) και δεν νοικιάζει ο καθένας ιδιοκτήτης για τόσο χρόνο. Η δε επιλογή τους αφορά στα επιπλωμένα και η Ξάνθη δεν έχει ούτως ή άλλως επιπλωμένα, οπότε το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο».

«ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν αναζητούν και περιφερειακά της πόλης, ακίνητα προς ενοικίαση, ο κ. Κεφαλίδης απαντά ότι «προσωπικά δεν το έζησα αυτό. Κάποια στιγμή πιθανόν να πάνε αλλά και περιφερειακά ποτέ δεν είχε. Πότε εμφανίσθηκαν σπίτια στα χωριά του Νομού; Τα περισσότερα είναι ιδιόκτητα και εμφανίζονται σπανίως ενοικιαζόμενα στα περιφερειακά χωριά».

«ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΤΗΡΗΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ – ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΕΓΗ»

Σε άλλη ερώτηση της «Θ» για το αν τα μεσιτικά γραφεία τηρούν λίστες αναμονής (με δεδομένη την ζήτηση) ο ίδιος, απαντά ότι «αν επρόκειτο για μια λίστα με μικρό αριθμό ενδιαφερομένων, θα την κρατούσα για να είμαι ειλικρινής. Προσωπικά δεν την κρατώ, γιατί είναι πάρα πολλοί οι ενδιαφερόμενοι και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό. Ούτε σειρά μπορούμε να κρατήσουμε, όταν προσέρχονται 150 άτομα (για παράδειγμα). Είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθεί λίστα με αυτές τις συνθήκες, γιατί ενδεχομένως και κάποιοι να αδικηθούν. Έχουμε με όλες τις κατηγορίες πρόβλημα, απλούστατα αυτό γίνεται μεγαλύτερο αυτήν την περίοδο, γιατί έρχονται μαζικά οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές και ταυτόχρονα και οι εκπαιδευτικοί. Έτσι κάποιοι πηγαίνουν στα ξενοδοχεία. Κάποια ξενοδοχεία τους κάνουν καλές τιμές από ο,τι γνωρίζω (γιατί έχουμε μεσολαβήσει και εμείς για αυτό) ευελπιστώντας ότι θα βολευτούν στην πορεία».

ΟΥΤΕ Η…ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΕΦΙΚΤΗ – «ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ»

Επισης ο κ. Κεφαλίδης, ανέφερε ότι ακόμη και το ενδεχόμενο συγκατοίκησης δεν μπορεί να υφίσταται αφού ούτε μεγαλύτερα ακίνητα προς μίσθωση υπάρχουν στην Ξάνθη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπήρχε και η ανωμαλία με την έκδοση των αποτελεσμάτων πολύ νωρίτερα – και εμείς αλλά και όλη η Ελλάδα δεν είχαμε ειδοποιηθεί – σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να μην είμαστε έτοιμοι όπως άλλες χρονιές. Πολλοί ιδιοκτήτες έλειπαν σε διακοπές, οπότε δεν το είχαν φροντίσει και τα άφηναν για αργότερα. Η πρόωρη έκδοση των αποτελεσμάτων, δημιούργησε φοβερή ανωμαλία σε όλη την αγορά την δική μας, ειδικά με τις μισθώσεις. Υπήρχαν και προγραμματισμένες διακοπές του προσωπικού, οι περισσότεροι έλλειπαν και τον Δεκαπενταύγουστο και δεν νομίζω ότι έκανε καλό σε κανέναν. Θα έπρεπε να ειδοποιηθούν όλοι από το Πάσχα ακόμη ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίτερα, ώστε να φροντίσουμε τις άδειες και τα ακίνητα. Στο δια ταύτα όμως, δεν αλλάζει κάτι. Η έλλειψη κατοικίας υφίσταντο και υφίσταται».

«ΟΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΟΥΠΟΛΕΙΣ, Η ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»

Τέλος, αναφορικά με τις τιμές ενοικίασης των ακινήτων στην Ξάνθη, ο κ. Κεφαλίδης σημείωσε με έμφαση πως «επειδή βλέπω ότι γίνεται έντονη συζήτηση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφημερίδες, θα πρέπει να τονιστεί ότι η  Ξάνθη (ειδικά) και η Κομοτηνή, είναι οι πιο φθηνές φοιτητουπόλεις στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή και στην μίσθωση αλλά και γενικά στην αγορά έτοιμης κατοικίας. Πηγαίνετε σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βόλο , Ηράκλειο, Γιάννενα, Χαλκίδα να δείτε τι γίνεται. Τα ενοίκια «τσίμπησαν» πρώτον λόγω προσφοράς και ζήτησης και δεύτερον μετά την καθήλωση μιας δεκαετίας λόγω κρίσης και covid. Ήταν λογικό να πάρουν λίγο «επάνω» (ένα 10-15%) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ήταν καθηλωμένες ή και μειωμένες κατά 20% δικαστικά».

«ΠΟΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΚΑΛΗ ‘’ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ’’ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΤΙΜΕΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Ιερόπουλος τόνισε ότι «αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Πολλοί φοιτητές μένουν στα ξενοδοχεία της Ξάνθης. Επιλέγουν ξενοδοχεία εντός πόλης, ζητούν τιμές και «κλείνουν» τις φθηνότερες. Πολλοί φοιτητές μένουν σε ξενοδοχεία από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο ή μέχρι να τακτοποιηθούν. Πληρώνουν με τον μήνα. Υπάρχουν επίσης και δάσκαλοι και στρατιωτικοί. Πάντως τους συμφέρει να μένουν σε ξενοδοχείο, αν αναλογιστείτε τα κόστη της θέρμανσης, του ρεύματος, των κοινοχρήστων κλπ. Αντίστοιχα, συμφέρει και στα ξενοδοχεία, διότι από εδώ και πέρα, ο Χειμώνας θα είναι δύσκολος. Να μπορέσουν να «διατηρηθούν» και οι συνάδελφοι. Στα ξενοδοχεία θα έχει δουλειά, αλλά τις γιορτές. Στην καθημερινότητα δεν θα υπάρχει η κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου. Μάλιστα ήδη ζητούν να νοικιάσουν σπίτια και στα χωριά περιφερειακά, αλλά δεν υπάρχουν. Πάντως υπήρχε και υπάρχει αυτή η «εναλλακτική» και για τους ξενοδόχους και για τους φοιτητές, γιατί οι τιμές που τους προσφέρουν τα ξενοδοχεία είναι σε γενικό σύνολο, ικανοποιητικές».