Η τραγωδία στο Μαγικό ανέδειξε γι’ ακόμη μια φορά το πρόβλημα…
Απ. Κυριαλάνης: “Καθημερινή η ανάγκη για ΜΕΘ και όχι μόνο για τι ακραίες περιπτώσεις “
Μπορεί το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Μαγικό Ξάνθης, να ανέδειξε για άλλη μία φορά το τραγικό έλλειμμα Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Ξάνθης, αλλά και την επίσης απαράδεκτη έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στην ΑΜ-Θ, εντούτοις, η ανάγκη για ανοιχτή και επανδρωμένη ΜΕΘ, υπάρχει “κάθε μέρα”, όπως εξηγεί μιλώντας στην “Θ” ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης κ. Απόστολος Κυριαλάνης.
Ο ίδιος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν νοσηλευόμενοι οι οποίοι μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστούν την Εντατική, αλλά και ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν, με την πιθανότητα να χρειαστούν και αυτοί την υποστήριξη της εν λόγω μονάδας. Παράλληλα, αναφορικά με την ανύπαρκτη ΜΕΘ Παίδων εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον δημιουργείται παιδιατρικό νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη, θα υπάρχει εκεί και ΜΕΘ παίδων.
“ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΕΘ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”
Αναλυτικότερα ο κ. Κυριαλάνης, εξήγησε στην “Θ” ότι “κάθε μέρα υπάρχει ανάγκη της ΜΕΘ, γιατί υπάρχουν περιστατικά στις κλινικές που είναι επιβαρυμένα (π.χ στην Παθολογική ). Επιπλέον περιστατικά τα οποία θα πρέπει να χειρουργούνται και είναι βεβαρυμένα και αυτά θα πρέπει να νοσηλεύονται ή να παρακολουθούνται τις πρώτες ημέρες στην ΜΕΘ. Διαφορετικά δεν μπορούν να μπουν βαριά περιστατικά στα χειρουργεία κι έτσι δεν γίνονται και χειρουργεία. Επομένως η ανάγκη για ΜΕΘ, δεν είναι μόνο για περιστατικά σαν αυτά (σ.σ. όπως του Μαγικού) αλλά είναι καθημερινή λόγω των νοσηλειών και της επιβάρυνσης που παρουσιάζουν τα περιστατικά αλλά και της ανάγκης μετά από χειρουργείο. Αναφορικά με την ΜΕΘ παίδων, είπαμε πώς χρειάζονται τα πάντα αλλά σε ένα κράτος θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένο υπουργείο υγείας το οποίο να καθορίζει τις ανάγκες ανά περιοχή. Δεν μπορούν για παράδειγμα να έχουν σε κάθε νομό καρδιοχειρουργική κλινική και σε κάθε χωριό καρδιολόγο. Επομένως θα πρέπει να λένε ότι υπάρχει ανάγκη ΜΕΘ σε κάθε νομό και ανάγκη για ΜΕΘ παίδων στις περιφέρειες (π.χ Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη) και οπουδήποτε υπάρχει ο υγειονομικός χάρτης που να ανταποκρίνεται στον πληθυσμό και στις ανάγκες της περιοχής. Το θέμα εδώ, εκτός από το τι ζητάει κάποιος, είναι και τι υπάρχει δυνατότητα να γίνει ώστε να υπάρχει και η ανάλογη εργασία. Βλέπετε ότι και στην Γερμανία, πού είναι μία χώρα που την είχαμε ως παράδειγμα για τον κορονοϊό, τώρα γίνεται περιορισμός όλων αυτών των κλινών και των νοσοκομείων, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν. Εμείς σαν κράτος θα μπορούσαμε να έχουμε – με αυτήν τη γεωγραφική κατανομή- αυτά που θέλει ο καθένας σε κάθε νοσοκομείο και σε κάθε περιφέρεια; Θέλω να πω ότι εδώ το νοσοκομείο της Ξάνθης δεν έχει γαστρεντερολόγο, διαβητολόγο, ρευματολόγο, αγγειοχειρουργό, πνευμονολόγο και γιατρούς για περιστατικά που είναι συνήθη εδώ στην περιοχή. Η ΜΕΘ ενηλίκων όμως είναι απαραίτητη και πρέπει να έχει ανάλογα κρεβάτια με βάση τον πληθυσμό. Σίγουρα χρειάζεται ΜΕΘ. Είναι απαραίτητη όχι μόνο για τέτοια περιστατικά αλλά και για τα χειρουργεία και τις επιβαρύνσεις που έχουμε στα νοσηλευόμενα άτομα”.
“ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ”
Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε ότι “αναφορικά με την ΜΕΘ παίδων, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει παιδιατρικό νοσοκομείο. Τώρα γίνεται (με το Ίδρυμα “Νιάρχος” κλπ) και εκεί, σίγουρα, αφού έγινε ο προγραμματισμός για παιδιατρικό νοσοκομείο, θα έχει και ΜΕΘ παίδων”.
“ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΜΕ ΒΑΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ…”
Κλείνοντας ο κ. Κυριαλάνης, σημείωσε ότι “θα έπρεπε, για καλύτερη νοσηλεία, να έχουμε ΜΕΘ. Και σίγουρα δεν θα γίνει χειρουργείο, όταν υπάρχει πιθανότητα να βαρύνει το περιστατικό. Θα πάει αλλού να χειρουργηθεί. Επομένως μειώνονται και τα χειρουργεία στην περιοχή και έτσι οι ασθενείς αναγκάζονται να πάνε σε άλλες γειτονικές πόλεις που έχουν ΜΕΘ “.