Η απαγόρευση του χορού στις δεξιώσεις, αναβάλλει ξανά και τον…Χορό του «Ησαΐα»

100 άτομα με μουσική ως τις 31/6 – Αυξάνονται οι καλεσμένοι από 1/7 σύμφωνα με την «αποκλιμάκωση» των μέτρων
Στ. Μωραΐτης: Στην Ελλάδα οι δεξιώσεις χωρίς μουσική και χορό, είναι μόνο τα… μνημόσυνα
Φ. Ίλτσιος: Οι περισσότεροι Dj’s δουλεύουν σε «ορθάδικα», γάμους και πάρτυ

«Ωραία που είν’ η νύφη μας»… Το γνωστό, παραδοσιακό τραγούδι της νύφης, με το οποίο – μετά τον γαμήλιο χορό των νεονύμφων – ανοίγει ο χορός για τους συγγενείς και τους φίλους που προσκαλούνται στο σημαντικότερο γεγονός της ζωής ενός ζευγαριού.
Ωστόσο, ο κορωνοϊός, αλλάζει και αυτήν την «συνήθεια», καθώς όπως ανακοινώθηκε διά στόματος του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, οι αίθουσες δεξιώσεων μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 100 καλεσμένους με μουσική – αλλά χωρίς χορό – ενώ από την 1η Ιουλίου, ο αριθμός των καλεσμένων αυξάνεται στους 300.
Έτσι, πολλά ζευγάρια, ξεκίνησαν να αναβάλλουν – για άλλη μια ή δύο ή και…πέντε φορές – τον γάμο τους, που χωρίς χορό, δεν νοείται.
Όσο για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις (χοροί, χοροεσπερίδες κλπ) που φιλοξενούν οι αίθουσες δεξιώσεων, ο χρονικός ορίζοντας, παραμένει άγνωστος.
Το αποτέλεσμα; Ένα τεράστιο πλήγμα, όχι μόνον για τους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και αιθουσών δεξιώσεων, όχι μόνον για τους Dj’s που παραμένουν σε αδράνεια (αφού και τα κέντρα διασκέδασης αλλά και οι εσωτερικοί χώροι των bars παραμένουν κλειστά) αλλά και για όλα τα σχετιζόμενα με γάμους επαγγέλματα και κυρίως για τα ίδια τα ζευγάρια που ακόμη προσπαθούν να… παντρευτούν.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης καθώς και ο γνωστός Dj στην Ξάνθη κ. Φώτης Ίλτσιος.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αναλυτικότερα ο κ. Μωραΐτης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Έως τέλη του μήνα, ισχύει το «100 άτομα με μουσική, αλλά χωρίς χορό». Μόνο για καθήμενους και για το «πως το τρίβουν το πιπέρι» δηλαδή. Από 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε 300 άτομα με μουσική, αλλά δεν ειπώθηκε καν για καθήμενους ή ορθίους, αλλά είπε ότι θα απελευθερωθεί και το ωράριο. Δεν είπε για τον χορό, αλλά θεωρώ – είναι ευνόητο – ότι εφόσον πολλαπλασιάζουν τα άτομα, θα επιτρέψουν τον χορό.
Πάντως μέχρι τις 31 του μήνα, απαγορεύεται ο χορός και για τις παραβάσεις ισχύουν 5000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες αναστολή του μαγαζιού – εάν υπάρχει χορός – και προφανώς και αυτοί που χορεύουν θα πληρώνουν πρόστιμο, διότι και αυτοί κάνουν παράβαση. Αλλά ο ιδιοκτήτης θα την «πληρώσει» πολύ ακριβά. Εν τω μεταξύ υπάρχουν πάρα πολλοί προγραμματισμένοι γάμοι αυτό το διάστημα, οι οποίοι και αναβάλλονται. Στην Ελλάδα, δεξιώσεις χωρίς μουσική και χορό, είναι μόνον τα μνημόσυνα. Είναι ανόητοι οι άνθρωποι.
Επίσης, μιλάμε μόνο για γάμους. Για τις άλλες εκδηλώσεις (χοροί, χοροεσπερίδες) δεν ξέρουμε κάτι. Και τα κέντρα διασκέδασης είναι κλειστά.

ΚΟΛΟΒΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΓΕΛΙΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ – ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η…ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΓΟΡΑ

Αναφορικά με τα επαγγέλματα που πλήττονται από όλο αυτό που συμβαίνει, ο ίδιος τονίζει ότι:
Δεν είναι μόνο οι Dj΄s, δεν είναι μόνον τα πάνω από 100.000 ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα τα οποία περιμένουν ένα χρόνο να παντρευτούν και να κάνουν την δεξίωση του γάμου. Είναι και πάνω από 4000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα – στις οποίες υπάρχουν πάνω από 30-40.000 εργαζόμενοι, μουσικοί, τραγουδιστές, ηχολήπτες, εικονολήπτες, σερβιτόροι, μάγειρες, βοηθοί μαγείρων, καθαρίστριες, λαντζέρες κ.ο.κ- και εκτός αυτού το «βάθος» της οικονομίας που απασχολούν οι γάμοι και οι δεξιώσεις, δεν είναι μόνο τα δικά μας καταστήματα, αλλά και όμορες επιχειρήσεις όπως τα ρούχα (σε έναν γάμο με 800 άτομα, οι 200 θα ψωνίσουν ρούχα παιδικά, βαπτιστικά, νυφικά), τα χρυσοχοεία, τα ανθοπωλεία, τα φωτογραφεία κλπ. Θα πάνε σε πάνω από 30 όμορες επιχειρήσεις που «αιμοδοτούνται» οικονομικά από τις δεξιώσεις. Για αυτό η αγορά αυτήν την στιγμή, ενώ είναι ανοικτή, δεν δουλεύει. Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι αυτός. Αν λειτουργούσαν και οι δεξιώσεις λοιπόν, τα μαγαζιά τα δικά μας θα ήταν γεμάτα, αλλά θα ήταν γεμάτες και οι επιχειρήσεις με ρούχα, παπούτσια, νυφικά, βαπτιστικά κ.ο.κ.
Τα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν γάμους, με κολοβές και ανήκουστες, απαράδεκτες, πρωτοφανείς αποφάσεις που μόνο γέλιο προκαλούν. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει δεξίωση γάμου χωρίς μουσική και χωρίς χορό. Ας το καταλάβουν αυτοί οι οποίοι βγάζουν τις αποφάσεις. Προκαλούν μόνο γέλιο και αγανάκτηση στους ανθρώπους που όταν έφτασαν μετά από 16 μήνες, να πουν ότι «τώρα θα κάνουμε τον γάμο μας με 100 άτομα», τους επιτρέπουν 100 άτομα, αλλά τους λένε ότι «τώρα θα έχετε μουσική, αλλά δεν θα χορεύετε». Αυτά είναι ανόητες αποφάσεις και το λέω ξεκάθαρα. Αυτοί που τις λαμβάνουν είναι ανόητοι. Υπάρχουν δεξιώσεις (που αφορούν σε πάνω από 20 γάμους) που αναβλήθηκαν και άλλαξαν ημερομηνία από πέρυσι μέχρι και πέντε φορές, προσδοκώντας ότι θα είναι ανοικτά. Οι υπόλοιποι άλλαξαν, μία, δύο ή και τρεις φορές. Και τώρα, αλλάζουν πάλι και αναγκάζονται να μπαίνουν και σε καθημερινές για να μπορέσουν να κάνουν έστω το γλέντι του γάμου.

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ – ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ DJ’S ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ «ΟΡΘΑΔΙΚΑ», ΓΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΥ

Από την πλευρά του ο κ. ‘Ιλτσιος επισήμανε ότι:
Δεν δουλεύει κανείς. Ακόμη και τώρα που θα ανοίξει η μουσική, θα ανοίξει για καθήμενους. Θα δουλέψει πάρα πολύ μικρό ποσοστό από τους Dj’s, διότι οι περισσότεροι δουλεύουν σε «ορθάδικα». Το «ορθάδικο» απαγορεύεται, το γλέντι στον γάμο απαγορεύεται, το πάρτυ απαγορεύεται. Μπορούμε να πάμε να παίξουμε σε ένα beach bar, που δεν έχει bar αλλά μόνο ξαπλώστρες ή σε μια καφετέρια που έχει μόνο τραπέζια. Γενικά αυτό που έγινε, δεν είναι πρόοδος. Ούτε οι γάμοι θα «τρέξουν». Για παράδειγμα έχω έναν γάμο περί τα τέλη του μήνα και ακόμη δεν με ενημέρωσαν για να ξέρω αν θα πάω ή όχι. Έχω ήδη και άλλες αναβολές γάμων και περιμένω να δω τι θα γίνει με τον τελευταίο. Αν τον αναβάλλουν και αυτόν, θα έχω να παίξω μουσική σε γάμο, από πέρυσι. Από την άλλη, δεν παίρνει κανείς Dj (σ.σ. σε καφε – μπαρ). Να βάλουν έναν Dj να παίξει μόνον για τους έξω; Αυτά τα λεφτά τα παίρνουν μόνο όταν βάλουν όρθιο και πολύ κόσμο μέσα. Σκεφτείτε τώρα ένα καφέ της πόλης, να έχει τραπέζια μόνο έξω και να πληρώνει Dj για να ακούσει ο πελάτης και να πιει. Μα, ούτως ή άλλως δεν πίνει αν δεν μπει μέσα στο μαγαζί κάποιος και αν δεν είναι όρθιος και αν δεν είναι δίπλα – δίπλα οι παρέες. Δεν θα βάλουν Dj τώρα. Δεν υπάρχει λόγος να παίζουν μουσική. Μπορούν να ανοίξουν τα μηχανήματά τους και να παίζει μια playlist. Δεν τους συμφέρει να πληρώσουν έναν Dj για ανθρώπους που δεν θα μπουν μέσα στο μαγαζί. Τον Dj τον βάζεις για να πιει ένας άνθρωπος στο bar. Αφού δεν μπαίνει μέσα, δεν έχει κόσμο για να καθίσει και να πιει, για ποιο λόγο να πληρώσει κάποιος έναν Dj; Θα παίζει μια playlist από το πρωί ως το βράδυ και εκεί θα «τελειώσει η υπόθεση». Όσον αφορά στους γάμους, όταν ο άλλος δεν μπορεί να χορέψει, τον αναβάλλει. Και με αυτό που έγινε τώρα δηλαδή, δεν υπάρχει πρόοδος. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Εμείς λοιπόν παραμένουμε σε αδράνεια και περιμένουμε τώρα ποιος θα βάλει και τι θα βάλει. Κάποιος που θα βάλει Dj, θα είναι εκείνος που έχει την άνεση να τον πληρώσει για να ακουστεί κάτι καλύτερο στο μαγαζί. Κάποιος που θέλει να κάνει οικονομία, δεν θα βάλει και θα παίξει playlist.