Η «εικόνα» των κρουσμάτων covid, των νοσηλειών και των εμβολίων στην Ξάνθη

Κορύφωση της διασποράς τόσο του κορωνοϊού όσο και των άλλων λοιμώξεων, προβλέπουν οι ειδικοί, όπως δήλωσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος τόνισε ότι σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέπεται η κορύφωση να σημειωθεί μέχρι τις 22-23 Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία θα καταγράφονται ως και 7.200 κρούσματα την ημέρα.

«Μετά θα ακολουθήσει αργή αποκλιμάκωση», ανέφερε, συνιστώντας προσοχή καθώς υπάρχουν -όπως είπε- κι άλλες γιορτές, όπως οι Απόκριες μέσα στον Φεβρουάριο, όπου θα υπάρξει συνωστισμός.

Θα θυμηθούμε άραγε εποχές 2020-2021; Τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό στην Ξάνθη; Υπάρχουν αυξημένα κρούσματα; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Ξάνθη αναφορικά με τους εμβολιασμούς;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» η Επόπτρια των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην ΠΕ Ξάνθης και Επιστημονικά Υπεύθυνη στο Κέντρο Υγείας Ξάνθης κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου.

Πιο αναλυτικά η κ. Παπαδοπούλου, εξήγησε στην «Θ» ότι «δεν νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε εκείνα τα επίπεδα, τουλάχιστον με τα στελέχη που έχει τώρα, γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων είτε έχει νοσήσει είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει κάνει και τα δυο. Οπότε δεν είμαστε τώρα σε ένα επίπεδο μηδενικής ανοσίας για να μιλήσουμε για το  2020 και το 2021. Ισχύει το ότι έχει πάρα πολλά κρούσματα αυτήν την εποχή και μάλιστα, όπως είπε προχθές ο κ. Μαγιορκίνης, ανέρχονται στον αριθμό του Καλοκαιριού του 2022. Όλο το 2023 δεν είχαμε περιόδους που να έχει τόσο μεγάλη παρουσία λοιμώξεων στην κοινότητα. Αναφορικά με τις νοσηλείες, δεν γνωρίζω τους αριθμούς. Οι πιο ειδικοί γνωρίζουν τι συμβαίνει στα Νοσοκομεία. Προσωπικά, έτσι όπως τα παρακολουθώ, σαφώς υπάρχουν ακόμη αυξημένα ποσοστά νοσηλειών (απλές νοσηλείες ή σε ΜΕΘ ή ακόμη και θανάτους) εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας του ιού στην κοινότητα. Είναι λογικά. Αλλά το θέμα είναι ότι αυτό το γνωρίζαμε. Δεν είναι κάτι που μας αιφνιδίασε. Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη και έπρεπε να εμβολιαστούν δεν το είχαν κάνει – όπως έπρεπε – νωρίτερα και σπεύδουν να το κάνουν τώρα. Καλώς βέβαια το κάνουν και τώρα, αλλά θα έπρεπε να το κάνουν πιο νωρίς.

Ο covid δεν έχει εποχικότητα. Δεν είναι ένας ιός όπως αυτός της γρίπης που τώρα είναι η εποχή του. Ο covid έχει εμφάνιση όλο το χρόνο. Δείχνει ότι μάλλον τους χειμερινούς μήνες είναι λίγο πιο έντονη η παρουσία του στην κοινότητα, αλλά μην ξεχνάμε ότι είχαμε τονίσει και τα μέτρα ατομικής προφύλαξης. Προσωπικά θα σύστηνα ψυχραιμία και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες συγχρωτισμού. Για ποιο λόγο να μην βάλω την μάσκα μου όταν επισκεφθώ έναν χώρο με πολλά άτομα, ειδικά αυτή την εποχή που έχει τον ιό της γρίπης, τον ιό του covid και ενδεχομένους και άλλους αναπνευστικούς ιούς; Δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν την υπερβολή, με την έννοια ότι όλοι ξέρουμε ότι δεν εξαφανίστηκε ο covid. Επειδή υπήρξε λήξη της πανδημίας σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν σημαίνει ότι πάψαμε να ζούμε με τον covid μέσα στην κοινότητα. Είναι εδώ. Δεν εξαλείφθηκε».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στην Ξάνθη, η κ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι «αυτοί που έρχονται και εμβολιάζονται είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι άνω των 60 και κάνουν από 5η και 6η δόση και πάνω. Κάποιοι κάνουν και 4η. Δεν βλέπουμε πρώτες και δεύτερες δόσεις. Την τελευταία φορά που είδα πρώτη δόση, ήταν με το προηγούμενο εμβόλιο πριν από περίπου έξι μήνες».

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν ισχύει ότι οι νοσήσεις covid πλέον, είναι πιο ήπιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η ίδια απαντά:

«Από αυτά που διαβάζω ξέρω ότι σχεδόν κάθε μήνα περίπου 50-60 άτομα χάνουν την ζωή τους. Είναι κάτι υπαρκτό. Αυτό που προτείνω πάντως είναι – ειδικά στους ανθρώπους που έχουν μια ευπάθεια – να λαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει, να κάνουν σίγουρα τις επαναληπτικές δόσεις (σύμφωνα με τις υποδείξεις των γιατρών τους) και να έχουμε βέβαια όλοι και κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη. Διότι υπάρχουν και πάρα πολλοί που γνωρίζουν ότι είναι θετικοί και το περνούν ασυμπτωματικά ή ήπια, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα κολλήσουν κάποιον συνάνθρωπό τους. Για εμένα προσωπικά αυτό είναι πολύ άσχημο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχουμε πάντα και τους γύρω μας γιατί κανείς δεν ξέρει ποτέ πως θα το περάσει ο άλλος. Αν λοιπόν υποψιαζόμαστε ότι είμαστε θετικοί, κάνουμε ένα τεστ, το επιβεβαιώνουμε και προσέχουμε. Αυτοπεριοριζόμαστε για να προφυλάξουμε και τους άλλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς υπάρχουν αυξημένες νοσηλείες τόσο στην Παθολογική Κλινική (με διάφορες ιώσεις) όσο και στην Μονάδα COVID αλλά και στην Παιδιατρική, ενώ παράλληλα εντατικοποιούνται και τα μέτρα προφύλαξης στους χώρους του Νοσοκομείου (χρήση μάσκας κλπ). Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες «πηγές», η εν λόγω ετοιμότητα θα διατηρηθεί και για τις επόμενες 20 ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο,τιδήποτε προκύψει, ενώ όλοι οι επισκέπτες παρακαλούνται να λαμβάνουν τα σχετικά μέτρα ατομικής προστασίας και να τηρούν το ωράριο του επισκεπτηρίου, αλλά και να μην εισέρχονται χωρίς λόγο στο νοσοκομείο, καθώς κινδυνεύουν και οι ίδιοι.