Η  «εναλλακτική ψήφος» προβληματίζει τους Δημάρχους

Εκλογή από την πρώτη Κυριακή, πλην όμως…

Μιλούν στην «Θ» οι Δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου

Την αντίθεσή τους, ιδιαίτερα στο θέμα της «εναλλακτικής ψήφου», αλλά και σε επιμέρους νέα δεδομένα που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε αρκετές περιπτώσεις, εκφράζουν οι Δήμαρχοι του Ν. Ξάνθης αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ, αν και δεν είναι ανεπιθύμητη η εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με ποσοστό μικρότερο του 50%+1, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το σχέδιο που «εξυφαίνει» η κυβέρνηση εδώ και καιρό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμοι) επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ουσιαστικά επισημοποίησε τις σκέψεις που είχε «εκμυστηρευθεί» στους Δημάρχους της χώρας, τον Νοέμβριο του 2024, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Ρόδο, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. Ότι δηλαδή οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές θα ολοκληρώνονται κατά τον πρώτο γύρο και δεν θα γίνονται επαναληπτικές.

Την άποψή τους, για όλα τα παραπάνω, εκφράζουν μέσα από την «Θ», οι Δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου κ. Στράτος Κοντός, Γιώργος Τσιτιρίδης και Θωμάς Μίχογλου, αντίστοιχα.

«ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΤΟΜΗ, ΑΛΛΑ… ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ»

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός, επισήμανε στην «Θ» ότι «προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια τομή που θέλει να φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, που σίγουρα θα έχει δυσκολίες και σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα. Παρόλα αυτά, για αυτό έγινε χθες μια κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ που θα καταλήξει και σε ένα τελικό πόρισμα, για το πώς θα κινηθούμε, συλλογικά πλέον και τι διαφορές θα προταθούν, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλα αυτά, για να είμαι ειλικρινής, η δική μας δουλειά είναι να κάνουμε την δουλειά μας απέναντι στον πολίτη, να παράξουμε το έργο που είναι να παράξουμε και ανάλογα με το εκλογικό σύστημα που θα υπάρχει την περίοδο των εκλογών, να συμμορφωθούμε με αυτό και να διεκδικήσουμε ξανά την ψήφο του λαού, αλλά με βάση τα πεπραγμένα μας. Τα έργα θεωρώ ότι κρίνουν πάντα τον Δήμαρχο και αυτά θα συνεχίσουν να τον κρίνουν, ανεξάρτητα από το πώς θα δομηθεί το ψηφοδέλτιο και ποια θα είναι τα κριτήρια εκλογής. Βέβαια πάντα οι δομικές αλλαγές, όπως αυτή, δημιουργούν προβληματισμό. Αυτός ο προβληματισμός υπάρχει, αλλά είναι κάτι που θα επιλυθεί στα συλλογικά μας όργανα και μέσα από αυτά θα κατατεθούν και οι τελικές προτάσεις επί των θεμάτων».

«ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ …«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΨΗΦΟ»

Από την δική του πλευρά, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, υπογράμμισε τα εξής:

«Είχαμε εκφραστεί και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και είχαμε πει ότι ο Δήμαρχος ναι μεν βγαίνει από την πρώτη Κυριακή, αλλά σε αυτό με την «εναλλακτική ψήφο» δεν συμφωνούμε γιατί θα υπάρχουν συνεργασίες και όλοι θα είναι «εναντίον» του νυν Δημάρχου. Η αλήθεια είναι ότι θα κατέβει το ποσοστό εκλογής Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή και από το 50%+1 που ήταν, θα πάει στο 43% περίπου. Αυτό είναι θετικό. Το ότι πέρα από την ποσόστωση γυναικών, θα έχει ποσόστωση και για τους νέους και αυτό είναι υπερβολικό, καθότι μειώνονται κατά πολύ και οι υποψήφιοι, που παλαιότερα ήταν πάρα πολύ. Όσον αφορά στο «επικρατείας», δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Και από εκεί και πέρα, περιμένουμε να δούμε το τελικό νομοσχέδιο για να εκφραστούμε και αντίστοιχα. Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα θα υπάρχουν αντιδράσεις, κυρίως από τους Δημάρχους. Όταν κατατεθεί και το δούμε σε τελική μορφή, πιστεύω ότι θα εκφραστούμε καλύτερα. Σαφώς και υπάρχει προβληματισμός κυρίως αναφορικά με την «εναλλακτική ψήφο» όπου μπορεί κάποιος να πάρει 40% και ο δεύτερος να πάρει 20% και με τον δεύτερο σταυρό να μπορέσει να βγει αυτός που πήρε το 20%. Και αυτό θα γίνει, όταν ο τρίτος και ο τέταρτος συνδυασμός ψηφίζουν τον δεύτερο και όχι τον πρώτο που μπορεί να είναι ο Δήμαρχος. Συνήθως, οι υπόλοιποι συνδυασμοί είναι εναντίον του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, οπότε στα πλαίσια και της συνεργασίας, θα ψηφίζουν τους άλλους. Το ποσοστό εκλογής βέβαια, θα είναι καλύτερο. Φυσικά τώρα θα χρειάζεται λιγότερους υποψηφίους, αλλά θα πρέπει να έχεις γυναίκες, να έχεις νέους κλπ. Για την πλειοψηφία των Δημάρχων πάντως, δεν είναι αποδεκτός αυτός ο δεύτερος σταυρός».

«ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ»

Τέλος, ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, σημείωσε τα εξής:

«Εμείς θα εκδώσουμε ψήφισμα και σαν ΠΕΔ σε αυτό το θέμα. Κατά πλειοψηφία (για να μην πω 100%) εμείς είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Η εκλογή από την πρώτη Κυριακή είναι άλλο θέμα. Αυτό είναι καλό για να μην ταλαιπωρείται και ο κόσμος. Αλλά το να ψηφίζεις και έναν άλλο συνδυασμό, σε εμάς τους μικρούς δήμους, δεν μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι για πολύ μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο κλπ). Εμάς δεν μπορεί να μας εντάξει σε αυτούς τους Δήμους. Θα πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό. Πρέπει να αλλάξει κάτι. Δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει η πρόταση του Υπουργού. Εμείς φέραμε και αντίρρηση και στην ΚΕΔΕ (στο Συνέδριο της Ρόδου όπου ήμουν παρών). Πολλοί Δήμαρχοι, διαφόρων περιοχών και μεγάλων Δήμων, έφεραν αντίρρηση για αυτό. Έγινε μια πρόταση και τώρα το μελετούν για να το φέρουν για ψήφιση. Πρέπει να διορθωθούν πολλά πράγματα. Θα μειωθούν οι υποψήφιοι για παράδειγμα. Αν είχαμε δηλαδή 100 και πλέον υποψηφίους, θα πάμε στους 50. Πολλοί όμως που είναι εκλεγμένοι, αναγκαστικά, δεν μπορείς να τους «κόψεις». Έπειτα μιλά και για ποσοστώσεις νεολαίας. Εδώ δεν είναι Αθήνα. Δύσκολα θα βρεις έναν 25άρη, 30άρη, ακόμη και 40άρη να μπει. Στον συνδυασμό μας βρίσκουμε σπάνια 3-4 νέους. Οι άλλοι είναι άνω των 50 ετών. Δεν μπορείς όμως να αποκλείσεις και μεγαλύτερους σε ηλικία, που θέλουν να προσφέρουν. Πόσοι 75άρηδες και 78άρηδες υπάρχουν στην Βουλή; Στις ΗΠΑ κυβερνούν και 80άρηδες. Δεν «σκοτώνεις» δηλαδή ένα γερασμένο άλογο. Εμείς θέλουμε να δούμε το Νομοσχέδιο στην τελική του μορφή, γιατί ακόμη τα συζητούν τα όργανα (η ΚΕΔΕ) και θα αποφασίσουν. Αν δηλαδή φέρουν μια μεγάλη αντίσταση όλοι οι Δήμαρχοι (η ΚΕΔΕ) δεν νομίζω ο Υπουργός να προχωρήσει με την αντίθετη άποψη και να κάνει το δικό του.

Για παράδειγμα, λέει ότι μπορείς να βάλεις και κάποιον ως Δημοτικό Σύμβουλο «επικρατείας» (τιμής ένεκεν) που να είναι πρώην Δήμαρχος, διακεκριμένος Δικηγόρος, κάποιος τεχνοκράτης κλπ. Με αυτό θα δυσαρεστηθούν και άλλοι, γιατί αν βγει ο συνδυασμός, αυτόματα θα λάβει μια θέση ο υποψήφιος «επικρατείας» (χωρίς σταυρό) και θα την πάρει από κάποιον εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο. Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν μόνον στις μεγάλες πόλεις. Σε εμάς είναι δύσκολο να γίνει. Δεν πρέπει να μας βλέπουν με το ίδιο «μάτι». Εμείς είμαστε μικρές κοινωνίες, γνωριζόμαστε μεταξύ μας και γενικά πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι είναι προβληματισμένοι.  Και σε μια συνεδρίαση της ΠΕΔ που έγινε μια πρώτη συζήτηση, όλοι οι συνάδελφοι ήταν προβληματισμένοι – και ο πρόεδρος της ΠΕΔ (σ.σ. Δήμαρχος Νέστου) – και κάναμε και ένα ψήφισμα και στείλαμε την πρότασή μας ως ΠΕΔ. Έχουμε μια ΠΕΔ ενωμένοι εδώ. Και οι 24 Δήμαρχοι είμαστε ενωμένοι. Περιμένουμε την κατάληξη αυτής της πρότασης. Θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύω ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές. Θα το δούμε στην πράξη. Προς το παρόν το «τοπίο» είναι μπερδεμένο».