Η επιστημονική εξήγηση για το πέπλο αράχνης στο Πόρτο Λάγος

Για το φαινόμενο μιλάει η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας Ευτέρπη Πατετσίνη

Το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των αραχνών ακολουθεί το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των πληθυσμών της σκνίπας. Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση για το πέπλο αράχνης που σκεπάζει ένα τμήμα παραπλεύρως του δρόμου στο Πόρτο Λάγος. Το θέαμα εντυπωσιάζει διερχόμενους και επισκέπτες. Το πέπλο αράχνης “σκεπάζει” φυτά, θάμνους, φράχτη ακόμα και κάποια εκκλησάκια που υπάρχουν, δίπλα στη λίμνη Βιστωνίδα. Ο φωτογραφικός φακός του “Χ” αποτυπώνει αυτό το παράξενο μεν, αλλά εντυπωσιακό θέαμα, που έχει παρουσιαστεί εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στην περιοχή. Αναφορικά με το που αποδίδεται αυτή η εικόνα, πρόκειται για …αντίδραση της φύσης στον περιορισμό του πληθυσμού των σκνιπών που εγκλωβίζονται κάτω από τον ιστό.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι άγνωστο για τους επιστήμονες του φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, όμως είχε αρκετά χρόνια να εμφανιστεί με αυτή την ένταση. Οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την ύπαρξη αφθονίας τροφής και αναπαράχθηκε η σκνίπα και ως φυσικό επακόλουθο ήρθε η εμφάνιση του πέπλου των αραχνών.

Αναλυτικότερα μας εξηγεί η βιολόγος του Φορέα Ευτέρπη Πατετσίνη “το φαινόμενο αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Σχεδόν κάθε χρόνο γίνεται, αλλά με διαφορετική ένταση, φέτος είναι πιο εντυπωσιακό. Υπάρχει σε διάφορα σημεία, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και σε άλλα σημεία γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα, όπως για παράδειγμα στους θυροφραγμούς πίσω από το Κέντρο Πληροφόρησης. Βρίσκεται σε σημεία από τα οποία δεν περνά ο κόσμος, οπότε δεν το βλέπει, ωστόσο υπάρχει“.

Στο που οφείλεται η εμφάνιση του φαινομένου η κα Πατετσίνη αναφέρεται “έχουν αυξηθεί την συγκεκριμένη εποχή – και γενικά κάθε χρόνο αυξάνονται πάρα πολύ – οι σκνίπες, τα μυγαράκια, οπότε οι αράχνες έχουν άφθονη τροφή με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα και να έχουμε πάρα πολλές αράχνες. Γι’ αυτό έχουμε και αυτούς τους τεράστιους ιστούς, έχουμε υπερπληθυσμό στις αράχνες. Είναι μια φυσική εξέλιξη. Από τη στιγμή που έχουν πολλή τροφή πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν μεγαλύτερους ιστούς που μπορούν να καλύψουν φυτά, θάμνους ακόμα και δέντρα”.

Την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει πως το φαινόμενο είναι παροδικό και εξηγεί “μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα και μειωθεί η τροφή, δηλαδή σκνίπες και μυγαράκια, θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αράχνες”.

Αναμένεται πως, όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας, θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές. Οι χρόνοι που θα γίνουν αυτά εξαρτώνται από τον καιρό.